14. augusta 2013

(RC) Recenzia: Eldest (Odkaz dračích jazdcov #2)

autor: Christopher Paolini
názov: Eldest
originálny názov: Eldest
séria: Odkazdračích jazdcov | The Inheritance Cycle
rok vydania: 2005; SR: 2006 (Fragment)
GoodReads: 3.89 / 145,896 hodnotení


Christopher Paolini

Bol vzdelávaný doma a strednú školu ukončil už ako pätnásťročný. potom začal pracovať na Eragonovi, ktorý po prvý raz vyšiel v roku 2002 v rodinnom vydavateľstve Paolini International LLC, pričom obálka bola vytvorená ním - bolo na nej Zafirino oko - a jeho dielom boli aj mapy. Sériu objavil Carl Hiaasen a zakúpil na ňu práva pre vydavateľstvo Alfred A. Knopf. Knopf, ktoré ju celú vydalo. Odkaz dračích jazdcov bol pôvodne plánovaný ako trilógia, ale nakoniec sa zmenila na tetralógiu, aby sa dej podarilo plynule ukončiť.

Trailer & Obálka

Ani nemôžem uveriť, že som znova nenašla trailer. Čo to má byť? Niečo také skvelé a nedočká sa poriadnej osvety. Čo už. Obálka je rovnako krásna ako predchádzajúca.

Moje myšlienky

Eldest plynule naväzuje na Eragona, začína tam, kde Eragon skončil. Zavedie nás do ďalšieho dobrodružstva a putovania po krajine, spozná svoju (ne)pravú lásku, zažije zradu a vyvrcholí v prvej bitke dlhej vojny.

by gamerchick56.deaviantart.com
Ako som už povedala, dej pokračuje niekoľko dní po posledných udalostiach, ktoré sa odohrali v predchádzajúcej knihe. Prechod je skvelý, Paolinimu sa podaril na jedničku. Vôbec necítiť násilne prerušenie alebo pokus o posunutie novej knihy iným smerom. Zostáva aj v Eldestovi majstrom svojho štýlu, píše pútavo a hlavne má o čom. Pokračuje tak súvislo, až ho podozrievam, že napísal všetko dokopy a potom to len v tých najnapínavejších častiach porozdeľoval tak, aby sa zmestil do štyroch kníh.

Eragon vo mne na konci minulého dielu vzbudil pocit dospievania. V tejto knihe sa už úplne správa ako dospelý a prejde určitými zmenami. Arya mi už taká sympatická nebola, teda ja k nej mám neutrálny vzťah, lebo mi nie je práve po chuti, ale zaujímavo dopĺňa atmosféru. Prekvapilo ma vyhrabanie Rorana spod zeme, kam sa prepadol. (kam ho Paolini strčil) Dobrý aspekt, dobre napísané, no jeho pohľad bol pre mňa menej zaujímavý a trošku ma rozčuľoval, lebo ma zdržoval od Eragona a jeho najnovších zážitkov.

V štýle autora sa nezmenilo nič, je rovnako kvalitný ako aj predtým, možno dokonca lepší. Znova sa mu podarilo pohltiť čitateľa, nenudiť a vymyslieť perfektne dynamické pokračovanie. Najvýznamnejším prvkom celého príbehu je akcia držiaca čitateľa v napätí po celý čas. Sem-tam sa mihol aj náznak romantiky, ale bol veľmi rýchlo zadusený. Ibaže v prvom dieli nám Paolini sľúbil veľkú love-story drámu, tak ju aj chcem, lebo budem zlá. Trošku viac zaľúbenia by neuškodilo.

Čo povedať na záver? Ani sama neviem, lebo už som vychválila všetko, čo sa dalo. Jednoznačne je táto séria jedna z najlepších, aké som čítala a ďalej ju môžem len vrelo odporúčať.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZOVANÚ KNIHU

6 komentárov:

  1. Tak to ťa muselo poriadne pohltiť, keď túto sériu tak rýchlo čítaš :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak urob ty trailer. :D
    Vážne ti chýba love story? Konečne kniha, v ktorej nie je. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja nechcem svoj trailer. Ja chcem oficiálny trailer. Uf. :D

      Odstrániť
  3. Vážně mi někdy chybí u článků facebookové tlačítko "like". Kdybych mohla, tak bych ti to teď dala a vyjádřila tím všechno, co chci říct :D Možná jen... za mě by byl ten počet hvězdiček vyšší O:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja chcem tú epickú lásku!! :D Preto nebolo 5*. ;) A veľmi ďakujem za krásne slová. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)