16. augusta 2013

(RC) Recenzia: Nekompromisná: Srdce získané radikálnou láskou

autor: Hannah Farver
názov: Nekompromisná: Srdce získané radikálnou láskou
originálny názov: Uncompromising: A Heart Claimed By a Radical Love
séria: -
rok vydania: 2011; SR: 2013 (Kumran)
GoodReads:  4.40 / 55 hodnotení

Hannah Farver

Je mladá študujúca spisovateľka zo silne veriacej rodiny. Píše blog a venuje sa rozvíjaniu debatných zručností. Začala organizovať konferencie pre mladé ženy, plánuje pracovať v médiach, hoci ešte nevie presné zameranie.

Obálka

Nekompromisná má jednu z najkrajších obálok, aké som kedy videla. Z toho plynie ponaučenie, že niekdy je menej viac a v jednoduchosti je krása. Takže potom, čo som sa dosýta vynadívala na obálku a poobracala ju z každej strany, tak som sa pustila do čítania.

Moje myšlienky

Ani neviem, ako by som mala začať. Táto kniha je naozaj radikálna, ak nie hneď prehnaná. Hannah v nej prezentuje svoje názory na kresťanskú krásu, ženskosť a postoj k životu. Dosť som sa Nekompromisnú tešila, ale moje očakávania neboli naplnené.

Začiatok sa mi zdal veľmi dobrý. Hannah má skvelý štýl písania - zaujme, nepodáva všetko len faktograficky, má svoj vlastný názor - ktorý sa skvelo číta. Bohužiaľ, je to najväčšie plus celej knihy. Autorka rozpráva svoj názor, preto v knihe nenájdeme žiaden dej. Ibaže som mala pocit, akoby od každej novej témy, ktorú nastolí, akosi znova skĺzala do všeobecného uvažovania a vlastne stále opakovala dookola to isté, čo sme už počuli. 


V niektorých veciach som s Hannah úplne súhlasila. Niektoré ma šokovali. Áno, dievčatá sa dnes obliekajú tak, že sú viac vyzlečené než oblečené. Vidno podprsenky, zadok, sem tam aj iné časti tela. Ale aby sme teraz nenosili šortky, tričká bez ramienok a pod.? A v lete, keď sú štyridsiatky horúčavy, tak si dám tričko s rukávom, nohavice po kolená a upečiem sa po piatich krokoch, čo som opustila dom? Ďakujem, neprosím.

Hannah na mňa pôsobí ako veľmi milé dievča
Možno práve otázka obliekania ma "podráždila" najviac. Pretože zastávam názor, že vyššie spomenuté oblečenie nie neslušné a že nepokúša chlapcov okolo. Týmto sa dostávam k ďalšej časti. Kresťanskí chlapci. Tí už podľa knihy majú hriešne myšlienky, len keď vidia dievča s odhalenými nohami. Tak to majú asi v živote ťažké, lebo Amerika prekypuje dlhonohými dievčatami, ktoré v horúčavách nosia krátke sukne. Teraz sa trošku obávam, čo si o mne pomyslíte. Nezastávam trend vystrč, čo máš (prípadne nemáš), čím kratšie tým lepšie alebo niečo podobné. Len chcem podotknúť, že sú chvíle, keď sa chcem páčiť alebo len ochrániť pred mokrými fľakmi od potu na tričku. Mierne (len mierne?) som odbočila od hlavnej témy, takže späť.

Pomocou Hannahiných opisov som si urobila dobrý obraz o kresťanskom spoločenstve. Znie to veľmi pekne a lákavo. Škoda, že u nás nie je nič podobné. Pretože ako som vyrozumela, tam kde žije sa ľudia naozaj stretávajú a pomáhajú si navzájom, nechodia len do kostola, a keď z neho vyjdú nerobia ihneď napriek susedom.

Niektoré pasáže si z môjho pohľadu protirečili. V jednej vete hovorí toto, ale druhá už trošku podkopáva tú prvú. Páčilo sa mi, ako používala na vykreslenie príbehy. Čo sa mi nepáčilo - nepáčilo sa mi vymenúvanie kamarátiek krstným menom aj priezviskom. Ak to bolo v peknej súvislosti, vôbec mi to neprekážalo, ale až okolo strany 183 som si uvedomila, že niektorým sa v podstate vysmieva. To je možno nie je správne slovo, ale iné mi nenapadlo - prinajmenšom o nich nehovorí pekne.

Nakoniec by som ešte chcela povedať, že vlastne netuším, čo týmto všetkým chcela autorka povedať. Na začiatku písala o kráse. Na mňa to pôsobilo, akoby sa chcela trošku vyžalovať. Keď hovorila o tom, že každý je krásny aký je - súhlasím, ale že skúsim schudnúť alebo vyformovať postavu neznamená, že pôjdem do pekla. Alebo keď vysvetľovala konanie dobrých skutkov. Toto ma dostalo. Mám konať dobro, ale nie pretože chcem, nie pretože chcem získať obdiv, nie preto aby som niekomu pomohla, ale pretože to chce Boh. Je jasné, že Boh chce, aby sme konali dobré skutky a tak sa snažíme, ale keď chcem niekomu pomôcť predsa viem, že to Boha poteší. Ibaže celá tá konštelácia tejto časti na mňa pôsobila skôr negatívne než pozitívne.

Na druhej strane, ma zaujalo, ako hovorila o dievčatách, ktoré nepovažujú mamu za svoju priateľku alebo nechcú tráviť žiaden čas doma. Myslím, že v tomto ohľade mala pravdu. Kamarátok budeme mať na každom mieste, kde prídeme, ale mama je len jedna. Podobne to platí na sestry a zvyšok rodiny. 

V konečnom dôsledku je najlepšie povedať, že v mnohých veciach som s ňou nesúhlasila. Pôsobila príliš no.. nie umelo... ale tak prehnane a ja som z nej mala pocit, že príliš tlačí na čitateľa. Neberiem jej jej presvedčenie a netvrdím, že je zlé či nesprávne, no vôbec mi nesadol spôsob podania. (Uf. Pozerám, že som to s dĺžkou dneska natiahla. Dúfam, že ste to zvládli. :)


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Kumran ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

8 komentárov:

  1. Ja som s ňou v tom obliekaní sa súhlasila. Z praktického hľadiska. Lebo nejde o to, čo máš na seba, ale z akej je to látky. Ja som na brigádu v tej najväčšej horúčave chodila v dlhých nohaviciach a košeli a nebolo mi tak teplo, ako tým babá, čo sa tam producírovali skoro nahé. Ide o látku, z ktorej sú tie veci vyrobené, nie o to, koľko z tela odhaľujú. Ale to sú len také praktické veci, s Hannahiným uvažovaním veľa spoločného nemajú :D

    Dala som knihe o jednnu hviezdičku viac, lebo predsa len sa snažila a má dobré názory, len ich ešte nevie tak prezentovať, aby si neprotirečila. Ale však ona sa naučí :) A na fotkách je mi tiež sympatická. A súhlasím, zo začiatku ma to veľmi bavilo, ale potom už používala strašne veľa citácií z Biblie a už to bol len taký miš-maš a jej vlastné názory sa v tom guláši strácali.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. P.S.: a obálka je fakt nádherná, tiež som ju najprv zo všetkých strán poobracala :D

      Odstrániť
    2. No tak na takú brigádu, akú máš ty by som tiež išla v dlhých nohaviciach. :D Veď by ma tam zožrali muchy/komáre/pavúky za živa. A bol by to samý srdcervúci krik "ÁAAAAAAaaaaaaaaaaaa" (ako keď som bola zbierať ríbezle s mamou na pole a na ruku mi jeden krásny článkonožec vyliezol). Ibaže keď idem do mesta, tak si radšej dám kraťasky. :D

      Jej názory boli v pohode. U mňa bol hlavným spôsobom prejav, neviem cítila som sa tak stiesnene a dosť pod tlakom. Ja som vlastne ani veľmi nerozlišovala jej názory a bibliu, ale máš pravdu, bolo tam toho dosť - a polovicu citovaných kníh vôbec nepoznám. :D

      Odstrániť
    3. Akože čuduj sa svete, ale napr. komáre tam vôbec neboli ani muchy. Pavúky áno, ale to by si si po pár dňoch zvykla a už by si ani neregistrovala :D Ale boli tam hniezda s malými vtáčatkami, to by ti vykompenzovalo tie šokové stavy z hnusných pavúkov :)

      Neviem, koľko má Hannah presne rokov, ale myslím, že časom, keď získa viac skúseností a viac sa rozpíše, tak jej to pôjde lepšie :)

      Odstrániť
  2. Vynikajúca recenzia.
    Autorka mi pripadá akoby bola fanatický šialenec :D :D Zaujímalo by ma, že či vodu káže a víno pije, lebo to, čo sa snaží čitateľovi vštepiť, sú samé nezmysly :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som nad autorkou takto nerozmýšľala, ona naozaj verí tomu, čo píše. A netvrdím, že je to všetko zlé, len som s ňou v niektorých veciach vôbec nesúhlasila. :)

      Odstrániť
  3. Ty kokos, to čo je. Absolútna fanatička. Podľa mňa to prehnala, až do extrému. Teraz si neoblečiem sukňu, lebo to pokúša chalanov. Čo sme v stredoveku?!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Až také prísne pravidlá nie, ale tá sukňa musí spĺňať nejaké kritéria. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)