25. augusta 2013

S.C.Stephens: Effortless (Thoughtless #2)

autor: S.C. Stephens
názov: Effortless
originálny názov: Effortless
séria: Thoughtless
rok vydania: 2011
GoodReads: 4.46 / 53,065 hodnotení


S.C. Stephens

Nezávislá autorka, ktorá každú voľnú chvíľu trávi vymýšľaním príbehov plných romantiky a emócii. Thoughtless je je prvá kniha, ktorú vydala v roku 2009 cez FictionPress a onedlho sa jej ozval Amazon. Ďalšie knihy rýchlo nasledovali. Okrem písania zbožňuje čítanie kníh, chodenie do divadla, plnenie iPodu hudbou proti tvorivej kríze a čas strávený so svojimi deťmi.


Trailer & Obálka

Obálka sa mi páči každá jedna, lebo variantov je viac. Trailer je znova veľmi "sexy" ako celá kniha, takže  ak máte chuť, pozrite si ho.

Moje myšlienky

Pokračovanie bezcitnosti vyústilo do čítania "bez námahy". Pre mňa čítanie určite nebolo nenamáhavé, naopak, už len do samotného začatia som sa musela tvrdo prinútiť. A... bola som prekvapená. Prvý diel bol príšerný, niečo hrozné. Oproti tomu bolo Effortless o čosi, takú maličkú štipku, lepšie.

Prvá vec, ktorá ma potešila: koniec trojuholníka. Samozrejme, musela tam byť nejaká zápletka, tak teda Kiera stále podozrievala Kellana, hlavne že ona mu zatajovala istú dôležitú informáciu. Čím chcem povedať, áno, boli tam rôzne náznaky, nedôverčivosť a hádky, ale našťastie ma autorka ušetrila srdcervúcich Kieriných výlevov ohľadom chlapov. Effortless pre zmenu rieši, či ju frajer podvádza.

TheImperfectImpala.deviantart.com
Druhá vec: ja som sa zasmiala! Vážne, niektoré momenty boli také vtipné, že som sa uškŕňala ako... (nenapadá ma žiadne prirovnanie) Tretia vec: zamilovala som si vedľajší príbeh Anny a Griffina. Iste, Kiera tvrdí, že on je blbec, ale podľa seba súdim teba. Aspoň tak sa hovorí. Štvrtá vec: keď sa už Stephens podarilo vymazať trojuholník a neustále záchvaty nerozhodnosti medzi dvoma chlapmi, kniha bola prekvapujúco znesiteľná, čiže ani pri takom počte strán som nemala pocit, že to už čítam nekonečne dlho. (a furt o tom istom)

Teraz to vyzerá tak, že autorka úplne zmenila všetko, čo bolo na knihe zlé a prepísala ju na príjemne sa čítajúci román. No dobre, čítalo sa to príjemne a stránky ubúdali rýchlo, ALE! To ale je tam a nie je vôbec maličké. Síce sa Stephen podarilo vyškrtnúť niektoré veci, čo ma nehorázne iritovali, niečo tam ostalo.

Kiera. Hlavná hrdinka mi pila krv ďalších štyristo strán (a bude ešte raz toľko v posledom dieli), no určite to mohlo byť aj horšie. Jej žiarlivosť som neznášala rovnako ako hlúpe dohady. Telefonoval s niekým a - ja som to nebola - smial sa. Určite má inú! A dosť ďalších podobných vyhlásení mi ničilo nervy. Kellan bol stále to isté zlatíčko a navyše sa pekne rozvinul ďalší aspekt príbehu vychádzajúci z minulosti. (a teraz si trápte svoje pekné hlavičky-makovičky. a nie, netýka sa žiadnej devy) Aká by to bola bezcitnosť, ak by neprikvitol Denny, no nie? Tak len pre info, navrátil sa do príbehu. Veľmi ma zaujalo, čo sa stalo s Annou a Griffinom. (ale to som už hovorila, alebo nie?)

Príbeh plynul rýchlo, dočkala som sa romantiky, zasmiala som sa akurát som musela pretrpieť Kieru a jej (občas) strelené nápady. Bonusom boli ďalšie dejové línie, síce skôr v rovine krovia čiže dotváračov atmosféry, aby sme to dokázali vytiahnuť nad stranu štyristo, no celkovo je to výrazné zlepšenie oproti predchádzajúcemu dielu. A teda pridávam jedno mačiatko.

4 komentáre:

  1. Tvoju recenziu na prvý diel mám ešte v živej pamäti, a preto ťa aj veľmi obdivujem, že si sa pustila do pokračovania :D Ako vidíš, keď je prvý diel hrozný, séria si vždy napraví (aspoň o trošíčku) renomé tým ďalším dielom :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia. Tiež sa čudujem, že keď bola prvá časť taká hrozná, dala si sa aj do pokračovania. Zdá sa mi to, alebo už vo väčšine kníh robia z báb patetické, úbohé trosky závislé od chalanov?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)