3. septembra 2013

Filmová recenzia: Mesto kostí

Režisér: Harald Zwart
Predloha: Cassandra Clare: City of Bones (The Mortal Instruments)
Scenár: Jessica Postigo
Hudba: Atli Örvarsson
Hrajú: Lena Headey, Lily Collins, Jonathan Rhys Meyers, Kevin Durand, Robert Sheehan, Jamie Campbell Bower, Jared Harris, Kevin Zegers, Aidan Turner, Jemima West, Stephen R. Hart, Godfrey Gao, CCH Pounder, Robert Maillet, Elyas M'Barek, Harry Van Gorkum, Chris Ratz

Clary je obyčejná patnáctiletá holka, která žije v New Yorském Brooklynu se svou mámou. Má poklidný život jako ostatní, až do okamžiku, kdy se večer v klubu stane vražda a ona je jediná, která ji v zaplněném klubu vidí. Tělo zavražděného se navíc hned vypaří. Clary začne vidět to, co ostatní ne a slyšet to, co ostatní ne. Hned na to po náhlém a nevysvětlitelném zápase s podivným stvořením zmizí i její máma. Při pátrání po ní začíná Clary odhalovat temná tajemství o skrytém světě stínů, který odedávna existuje hned vedle toho našeho. Potkává bojovníky – Lovce stínů - napůl lidi a napůl anděly, kteří po staletí plní roli strážců a ochraňují lidstvo před dalšími obyvateli jejich světa. Před vlkodlaky, upíry a dalšími démony a silami zla. Tváří v tvář všem legendárním tvorům hrůzy se Clary přidává k Lovcům stínů a objevuje v sobě odvahu, sílu a schopnosti, o nichž neměla dosud nejmenší tušení. Stojí před ní úkol najít dávný pohár, jenž by měl být klíčem k nalezení její mámy. Zjišťuje, že její máma také bývala Lovcem stínů a ona sama do skrytého světa démonů a andělů patří. Clary a její noví přátelé a spojenci navíc zjišťují, že čelí hrozbě, která může rovnováhu mezi dobrem a zlem převážit na stranu temna. (oficiálny text distibútora, zo stránky www.csfd.cz)

Moje myšlienky

Tí z vás, ktorí čítali moju recenziu na knižné Mesto kostí vedia, že sa mi nepáčilo. Aby som bola presná, páčilo sa mi. Námet bol skvelý, príbeh sa čítal sám, ale koniec ma tak vytočil, že Clare mohla byť rada za vzdialenosť, ktorá nás delila. Na film som sa rozhodla ísť kvôli výbornému traileru a možno ma trošku strhla aj davová hystéria. 

Najprv som sa obávala hereckého obsadenia, pretože jedine Magnus a Clary mi sedeli ihneď od začiatku. Veľmi som sa obávala Jamieho, pretože som si ho nevedela predstaviť hrať Jacea. Videla som ho len v Twilighte v roli Caiusa, kde sa mi vôbec nepáčil. To sa mi ešte viac páčil chalan, čo mal hrať Simona. (prepáčte, že to vypisujem takto, ale nemám šajn, ako sa tí herci volajú)

Fajn, tak sme sa s kamoškou rozhodli ísť. Všetko bolo dohodnuté na minulý piatok. Doobeda som ešte poprečítavala vaše vytešené chvály vynášajúce film až do neba, a potom som ostala zaskočená samotným filmom. Z niekoľkých dôvodov musím povedať, že ma veľmi neohúril a označila by som ho len za slabší priemer.

Skôr než ma zbijete si ma prosím vypočujte. Nepáčilo sa mi spoilerovanie, ktoré bolo také nehorázne, až naň nemám slov. Pozmenený koniec by nevadil, no tým čo sa chystajú čítať aj ďalšie diely radím, aby do kina nešli, lebo sa dozvedia aj to, čo sme sa my, poctiví čitatelia, dozvedeli v poslednej časti pôvodnej trilógie (tajne sme v to však dúfali už od začiatku). Okrem tohto, nemám filmu veľmi čo vytknúť.

Páčili sa mi herci, ktorí sa zhostili svojich úloh veľmi presvedčivo. Páčil sa mi Magnus, len škoda, že ho tam nebolo viac. Dokonca si ma získal aj Jamie alias Jace so svojím neskutočne krásnym prízvukom, ktorý by som mohla počúvať od teraz až navždy.

Druhou stranou mince je soundtrack. Ten je príšerný. Nepochopím výber všetkých tých songov, oslovili ma len dva - Heart by Heart a All about us. Ostatné ani nestoja za zmienku. Keďže som hudobný fanatik a soundtracky som začala počúvať najmä v poslednej dobe, som sklamaná. Až doteraz som si nikdy poriadne neuvedomila, aká je hudba dôležitá - kým som nebola v kine na COB a začiatok bol bez zvuku. Síce to boli len reklamy, ale potom som sa viac zamerala na piesne, lebo mi došlo, že vlastne ony vytvárajú atmosféru. A ďalej ma prekvapilo, že text piesní bol preložený v titulkoch. S tým som sa zatiaľ nestretla a nezapôsobilo to na mňa pozitívne.

Dej bol dynamický a akčné scény skvelé - tie sa mi páčili na celom filme úplne najviac. Napriek tomu však kamoška minimálne dvakrát mikrospánok, keď jej ušlo obúvanie Clary a následne aj jej hod dýkou. A možno zaspala viackrát, iba sa nechcela priznať. Sama sa priznám, že som sa pristihla, ako sa nudím tesne po tom, čo na scénu vbehol Valentine. To bol asi kameň úrazu. Film ma nestrhol. Škoda. Pevne dúfam, že druhý diel, ak sa ho dočkáme, na mňa urobí väčší dojem.


14 komentárov:

  1. Text piesní v titulkoch som nepochopila. Začnú sa bozkávať a ja že aký text tam je preboha a potom mi doplo, no veľmi ma to vyrušilo.
    Ja som knihe strhla hviezdu presne za ten hlúpy koniec s tou súrodeneckou zápletkou. To bolo na mňa priveľa 8D ale vo filme, keď som už vedela o čo ide, skôr som si všimla zlé vysvetlenie alebo skôr vynechané detaily. A ten spoiler som si všimla tiež 8D ale oni asi predpokladajú, že všetci už čítali aspoň základnú trilógiu TMI a ktorý nie, tak to berú ako fantasy a akčný film - tieto prvky boli skvelé 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To môžu predpokladať, ale pre tých, čo to nečítali, tak sa dozvedia všetko hneď - pohnútky, lži a vôbec. Ja som v to pevne verila celý čas a nakoniec som si bola istá, ako to s tými súrodencami bude až na konci trojky. :)

      Odstrániť
  2. Já jsem měla vždycky ke knížce určité předsudky - tak nějak se mi prostě nechtěla číst, byla mi nepříjemná. (Jestli víš, jak to myslím :D) Ale včera jsem byla v kině na jiném filmu a trailer na film mě docela dost zaujal. Takže možná tomu dám šanci. Jen nevím, jestli dám šanci jen filmu nebo i knize :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež mám občas predsudky ku knihám, no práve tie ma zvyknú príjemne prekvapiť. Presne opačne to je s vychvaľovanými knihami - tie ma zvybknú sklamať. :D A ak by som mala vybrať medzi knihou a filmom, tak 100% vyberiem film. :)

      Odstrániť
  3. Hm... spoilerovanie som si nejak nevšimla, ale to môže byť aj tým, že mesto z kostí som čítala už dávnejšie a nebola som si istá všetkými tými informáciami :D
    Soundtrack sa mi zdal dobrý, teda, ja som počúvala len tie orchestrálne veci a potom pieseň od demi heart by heart a ešte aj tá na konci bola pekná, keď Clary upratovala ten byt, ale tá neviem, ako sa volá :D Inak, tiež som sa ešte nestretla s prekladom piesní v titulkoch, ale tak, mne akosi vadili titulky vo všeobecnosti, takže neviem :D
    Ja som si knihu zamilovala, niektorým sa nemusel páčiť súrodenecký vzťah, ja som myslela, že to autorka tým aspoň trochu oživila, pretože to bolo proste niečo, čo som v knihe ešte nevidela a včera som išla do kina na TMI film a bola som úplne v delíriu, kamoška sa tvárila, že ma nepozná :D Film bol trochu pozmenený, ale bola som z neho hotová, úplne som tam šalela z toho takže, ehm, bola som rada, že nás v sále nebolo veľa, aspoň som sa nestrápnila :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vo filme som soundtrack ani veľmi nezachytila okrem Heart by Heart, no keď som si ho vypočula aj s textom tak sa mi zdal úplne od veci. Akoby spadol z jahody.

      Určite patrím k tým, čo súrodenecký vzťah odsudzovali, práve to ma totálne odradilo pri čítaní, no nakoniec som úspešne zvládla prvé tri diely. A ďalej sa čítať nechystám.

      Hej, v kine nás bolo prekvapivo málo. A všetko také malé dievčatá, 12-tky. Čakala som staršie publikum. :D

      Odstrániť
    2. Tak ja TMi idem rozhodne dočítať, tento film ma ešte viac navnadil, chcem skúsiť aj TID, ale ďalšie série od autorky ma nelákajú, pretože sa mi zdá ako keby na tom chcela strašne zarobiť. To ako keby Rowlingová písala sériu o každej postave z Rokfortu len aby boli ďalšie knihy :D

      Za mnou v kine sedeli také vymleté 15-tky, ktoré sa smiali na všetkom, hlavne na tých bojových scénach, dosť ma otravovali, myslela som, že im niečo urobím :D

      Odstrániť
    3. Mne sa nepáči, že z plánovanej trilógie TMI urobila hexalógiu. Ale vôbec sa mi to nepáči. Keď sa konečne všetko ukončilo v správnej rovine, tak ona to musí zasa zmeniť. Uf.

      TID sa mi páčilo omnoho viac, než TMI, ale posledný diel sa dokafral. (Fajn, bol dobrý, dokafral to len epilóg), no dosť ma to znechutilo. CC má jednoznačne talent na písanie, ale aj talent na kazenie príbehov. Nemám v pláne od nej čítať niečo ďalšie.

      U nás sa nikto nechichotal, dievčence sa správali disciplinovane. Možno sa vykričali už doma. :D

      Odstrániť
    4. Úplne súhlasím s Moon. Mne sa práveže tá súrodenecká zápletka na tom páčila. Bolo to trochu také... že "ehm, okej, nechutné", ale doposiaľ som nič také nevidela v žiadnej knihe ani vo filme a bola som brutálne zvedavá, ako to dopadne.

      Odstrániť
  4. To nebol mikrospánok! Ja som všetko vnímala, nemôžem za to, že tam bolo veľa scén, ktoré som nestihla zaregistrovať. :D Ja som čítala len prvé dva diely, ale vďaka filmu už viem rozluzlenie dvoch hlavných zvratov, takže súhlasím, bolo tam spoilerovanie.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď to nebol mikrospánok, tak prečo si ich nezaregistovala? :D ,,A šak sa vyzula, prečo je zasa obutá?" :D :D

      Odstrániť
  5. Kamarátka mi tvrdí, že tam žiadne spoilery neboli, ale jej sa nedá veriť pretože čítala iba polovicu prvého dielu :D
    Tematická hudba nikdy neuškodí, a keď tam bol zlý výber hudby, tak to je veľmi pokazené :) Ja sa to chystám pozerať, až keď budem mať prečítaný aj tretí diel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobre robíš. Veď film ti neutečie a aspoň sa nebudeš musieť vypytovať, ako sa mňa pýtala kamoška: "A to prečo toto a tamto?" Keď budeš mať rečítané všetky tri, tak ťa nič neprekvapí. ;-)

      Odstrániť
  6. Já se do kina chystám a jsem na film teda hodně zvědavá :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)