5. septembra 2013

J. L. Smith: Moc (Tajný kruh #3)

autor: L. J. Smith
názov: Moc
originálny názov: Power
séria: Tajný kruh | The secret circle
rok vydania: 1992; SR: 2012 (COOBOO)
GoodReads: 4.04 / 4,975  hodnotení


J. L. Smith

Smith je svojimi knihami známa široko ďaleko, či už sa páčia, alebo aj nie. Jej série majú takmer vždy veľmi dobrý námet, len spracovanie pokrivkáva za myšlienkami. Upírske denníky a rovnako aj Tajný kruh boli sfilmované do rovnomenných seriálov, ktoré sa takmer vôbec na knihy nepodobajú, ale zožali obrovský úspech medzi mladými ľuďmi po celom svete. 

Obálka

Čo mám povedať k obálke? Už je to nudné, ako stále opakujem, že je omnoho lepšie než tie komixové verzie originálnych kníh, no nie? Veď vy to už aj tak viete.

Moje myšlienky

Prekvapilo ma, ako presne som si pamätala na všetko z predchádzajúcej knihy, no veľmi mi to uľahčilo čítanie, ktoré mi išlo od ruky. Tajný kruh je naozaj najlepšia séria od Smithovej, no ako som zistila, trilógia má pokračovanie - no už od inej autorky. Nechystám sa ho čítať, tento diel skončil veľmi dobre ukončene, takže nevidím zmysel v pokračovaní. (ale možno je to kvôli seriálu, fakt netuším)

Do Moci som sa od prvej vety začítala a úplne sa stratila v Novom Saleme. Štýl autorky je príjemný, dej sa hýbe dopredu rýchlo a nepredvídateľne. Hoci koniec bol na môj vkus dosť zbúchaný. Všetko sa krútilo okolo nájdenia prvonástrojov a Černivca Johna, a potom zrazu bum-bum-bum a koniec. Niežeby som s ním nebola spokojná, ale ani nadšená som nebola. Pretože...

izzolda.deviantart.com
Moc obsahuje také neuveriteľné situácie a reakcie postáv, až sa mi rozum zastavoval. Ak existuje niekto taký dobrý ako Diana, tak klobúk dolu, ale silno o tom pochybujem. Neverím, že niekto dokáže byť taký dobrý, tolerantný a priateľský. Tomu jednoducho odmietam uveriť. A navyše ten happy-ending s nekonečnou láskou spájajúcou celý kruh. Už len objímať stromy.

Inak bol príbeh skvelý. Premyslený a so zvratmi. Veľmi netypický vzhľadom na autorku. Síce zakomponovala aj ľúbostný uholník (vidíte? takto sa to robí! kam sa hrabe trojuholník, do módy prichádza mnohouholník). On chce ju, ona jeho nie. Ona chce radšej tamtoho a tamten ju tiež, ale keď je tam aj taká iná, ktorá ho chce... Viete si predstaviť, však? Napočudovanie ma to vôbec neiritovalo (naozaj som to povedala?). Je to tým, že postavy neviedli rozpravy o svojich zakázaných pocitoch, neuvažovali o ľúbostných pletkách - brali všetko tak, ako to v danom momente bolo a sústredili sa na dôležitejšie záležitosti. Konečne sa aspoň raz hlavná hrdinka zaoberá tým, čím má, namiesto problémov s chalanmi. Vo väčšine kníh si na polemizovanie o nich nájdu čas.

Asi sa dám na seriál. Oprava - dala by som sa, ak by som mala trošku času. Nemám, nevadí. Tajný kruh oficiálne vyhlasujem za najlepšiu sériu od Smithovej a nikto z vás ma nepresvedčí o opaku. Upírske sú katastrofa, z temných vízii za niečo stála iba posledná časť, kde si odo mňa Smithová získala rešpekt, ale na Tajný kruh nemá. Nakoniec ešte dodám, že sa mi to naozaj páčilo a čítalo sa to ľahučko a rýchlo (napriek malým písmenkám). So... Ak hľadáte niečo na oddych, táto séria je pre vás ako stvorená.

5 komentárov:

  1. Od Smithovej som sa pustila len do série Ríša temnoty. To sami páči ako príjemné oddychové čítanie. O tejto sérii som už počula, ale zatiaľ sa na ňu nechystám. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obálka je podobná ako pri Upírskych, ale tam je krajšia. Máš pravdu- má dobrý námet, ale to spracovanie je hrozné. Ešte v seriáli to urobia oveľa lepšie. Chválabohu, že sa nedržia knihy. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. taky jsem myslela nejdřív že jsou to TVD, ale respekt za to, že takhle čteš, já na to nemám nerva :D

    GIVEAWAY: budu ráda, když se zúčastníš :) -> http://triangleworld.blogspot.cz/2013/09/giveaway-zara-red.html

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)