8. septembra 2013

Penelope Douglas: Bully (Fall Away #1)

autor: Penelope Douglas
názov: Bully
originálny názov: Bully
séria: Fall away
rok vydania: 2013
GoodReads: 4.24 / 10,213 hodnotení

Penelope Douglas

Okrem toho, že je spisovateľka, je zároveň aj učiteľkou a to rovno v Las Vegas. Je vydatá a má dcérku Aydan. Neznáša papierovačky, ale zbožňuje sladké, šou  Sons of Anarchy a takmer denne nakupuje v targete.

My name is Tate. He doesn't call me that, though. He would never refer to me so informally, if he referred to me at all. We're neighbors, and once, we were best friends. But then, one summer, he turned on me and has made it his mission to screw up my life at every opportunity. I've been humiliated, shut out, and gossiped about all through high school. His pranks and rumors got more sadistic as time wore on, and I made myself sick trying to hide from him. I worried about what was around every corner and behind every door. So I left. I spent a year studying abroad and bathed in the freedom of life without Jared. Now I'm back to finish up high school and get the hell out of here forever. I'm hoping that after a year of breathing room, he's moved on and forgotten all about me. But even if he hasn't changed, I have. I'm not interested in avoiding him or turning the other cheek anymore. We're going to go head to head, because neither of us wants to back down.

Trailer & Obálka

No povedzte, nie je obálka nádherná? Je. No nesedí mi to k šikane. Napriek tomu nemôžem povedať na ňu krivého slovka, lebo práve aj ona (obálka) ma zaujala spolu s Mooninou recenziou a Majkinými statusmi na GR, aby som ju vzala do ruky. Trailer oproti nej nie je žiadna sláva. (aj keď sa mi viac než pozdáva Jared)

Moje myšlienky

Tate je milé dievča, ktoré pred strednou školou prišlo o najlepšieho priateľa a získala najhoršieho nepriateľa - Jareda. Z nejakého dôvodu, sa po lete strávenom oddelene Jared stal krutým, chladným šikanovateľom. Našťastie Tate odchádza na rok do Francúzska, a keď sa z neho vráti, nič už nie je také isté.

Vyzerá to skvelo. Hneď na prvý pohľad som sa do námetu zahľadela a čakala som niečo úžasné. Ehm, ehm. Niekto mi sľúbil silnú hrdinku? Tate naozaj zosilnela. Z ukríknutého, ticho sa trápiaceho dievčaťa sa zmenila na mladú ženu, ktorá vráti každý úder. Niet sa čo diviť, Tate si prežila svoje a najkrajšie študentské roky vďaka Jaredovi neboli vôbec krásne. Áno, môžem súhlasiť s tým, že Tate sa zmenila k lepšiemu, ale vedela až prirýchlo odpúšťať, čo na mňa zapôsobilo nereálne. Pochybujem, že nejaká obeť šikanovania sníva o svojom šikanovateľovi, aj keď boli pred tým priatelia.

by Sorathepanda.deviantart.com
Za týmto názorom si stojím, no nemohla som si neobľúbiť Jareda. To sa nedá. Patrí k tým zlým chlapcom s príšernou minulosťou, ktorých musíte milovať, no jeho správanie to neospravedlňovalo a čakala som nejaké lepšie vysvetlenie pre svoje konanie. Áno, čo sa stalo bolo hrozné, a deti sa s niečím takým vyrovnávajú ťažko, ibaže ani jeho minulosť ani Tateine pocity mnou nepohli. Aj tie najdojímavejšie scény (boli tam nejaké?) sa ma nedotkli a nedokázala som sa vžiť do stvárňovaných emócii ani jedného z nich.

Samotný príbeh bol hlavne o ich priťahovaní (a že tá chémia fungovala na jednotku), no hlavnou prekážkou bola šikana. Koniec je totálne predvídateľný. Celá téma šikanovania je vymyslená dobre, len mi chýbala presvedčivosť. Všetko na mňa pôsobilo umelo a prvoplánovo. Autorka vyslovila niekoľko krásnych myšlienok, no za srdce ma nechytila. Žiadne pobavené úsmevy, žiadne slzy. Nič. Keď sa Tate vrátila z Francúzska, bola silnejšia, ale mala som pocit, že sa opakujú rovnaké prvky viackrát iba mierne pozmenené.

by Tamura.deviantart.com
Vysvetlenie Jareda nebolo dostačujúce, ale určite sa mu dalo odpustiť, len neviem, či by na jej mieste reálna osoba spravila to, čo ona. Peripetiu, zvrat, som nečakala - to bolo prekvapenie. Dosť dlho som podozrievala nesprávnu osobu, no hrdo vyhlasujem, že som svoj tip zmenila na skutočného vinníka niekoľko strán pred odhalením - i keď celkom tak som to nečakala. O konci sa nedá povedať, že by bol nečakaný, ale potešila som sa mu.

V skratke: Bully je príjemné oddychové čítanie, pri ktorom sa netreba príliš sústrediť. Dej plynie rýchlo, romantická línia sa bude väčšine dievčat viac než len páčiť, samozrejme, je tam Jared a Tate tiež nie je ufňukaná slečinka v núdzi. Čaká vás takmer tristo strán šikany, odplaty a iných vecí, a hoci som už pred začiatkom knihy vedela ako sa to skončí, čítanie som si užila a nad trhlinami v reálnosti som len pokrútila hlavou a čítala ďalej.

17 komentárov:

  1. "Žiadne pobavené úsmevy, žiadne slzy. Nič." - To boli čo? Roboti? :D
    Keď som si túto recenziu prečítala, ide ma poraziť, že si túto knihu nemôžem prečítať :D
    Ja ju chcem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A prečo by si nemohla, len si ju prečítaj. :D A oni akože mali pocity, lenže ja som sa do nich vôbec nevžila. Také suché mi to prišlo. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tristostrán anglicky...oh. Ok. Ja to možno zoženiem a prečítam. Vyzerá to jednoducho.
    Dali nám totiž za úlohu prečítať desať anglických kníh (za tento rok) a ja netuším...vôbec nemám predstavu po čom asi tak siahnuť s mojou slovnou zásobou a tou "vytrvalosťou" s akou sa k tomu práve staviam. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto bolo ľahké. Ďalej by som ti poradila celú Hex Hall a What Kills me. Naozaj len základná slovná zásoba a jednoduché vety. :-) plus málo strán. ;) Ale hlavne si vyber také knihy, ktoré ťa budú baviť. :)

      Odstrániť
  4. túto knihu musím mať :D skvelá recenzia :D a ten trailer to čo? Jared je riadny makač :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Už som zaregistrovala aj ja túto knihu a celkom ma zaujala, no neviem, či by som dokázala byť team Jared, keď šikanuje hl. hrdinku. To sa mi zdá dosť divné, že potom budú spolu (predpokladám). Ale knihu si určite prečítam, pekná recenzia 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tohle vypadá.... opravdu zajímavě. I když... si pořád nedokážu představit zamilování se do někoho, kdo tě šikanuje... Ale stejně mě to láká :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A já si to stejně musím přečíst. Fakt mě to zaujalo!
    Jen mám bůhvíproč pocit, že Tate je klučičí jméno! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Práve to čítam a fakt, že ho považuje za sexy, aj keď ju šikanoval je dosť divné keďže je to NA, tak musia skončiť spolu(žiadnu stand-alone NA so zlým koncom som zatiaľ nečítala, takže to dedukujem z toho :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To hej, ale aj tak je to prinajmenšom divné. Myslím, že by skôr snívala o tom, ako ju nechá na pokoji, nie o tom, ako jej pchá jazyk do krku. :D

      Odstrániť
  9. Obálka sa naozaj nehodí k príbehu. Súhlasím s Liou- to, že sa jej páči a pritom ju šikanuje ju čudné. Skoro to vyzerá až na štokholmský syndróm. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Keby to bolo v slovenčine, tak hneď čítam :D Skvelá recenzia :) Inak už mi prišla tá vyhraná kniha Lokaj :) Ešte raz ti za ňu ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Môžeš aj v angličtine. :-) Nebolo to náročné. A nemáš za čo, príjemné čítanie. :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)