21. septembra 2013

Recenzia: Čo sa stalo Mare Dyerovej?

autor: Michelle Hodkin
názov: Čo sa stalo Mare Dyerovej?
originálny názov: The Unbecoming of Mara Dyer
séria: Mara Dyerová | Mara Dyer
rok vydania: 2011; SR: 2013 (Slovart)
GoodReads: 4.10 / 32,459 hodnotení

Michelle Hodkin

Vyrástla na juhu Floridy, navštevovala Michiganskú univerzitu v odbore právo. Má tri domáce zvieratká, a ak práve nepíše, určite sa mi snaží z úst vytiahnuť nejaký predmet. Čo sa stalo Mare Dyerovej? je jej prvá kniha, pokračovanie Kto je Mara dyerová? vyjde na Slovensku v decembri a posledná kniha The Retribution of Mara Dyer v origináli by mala vyjsť v júni 2014.



Trailer & Obálka

Kniha ma zaujala práve svojou obálku a podľa mňa topiacimi sa ľuďmi (kamoška sa ma snažila presvedčiť, že sa pokúšajú o aquabelistické prvky). Trailer ma naopak neoslovil a tá hudba mi vyslovene prekážala.


Moje myšlienky

Prečo som si vybrala túto knihu? Pretože som na ňu čítala obrovské kvantum pochvalných recenzií a v mojom slovenskom to-reade sa nachádzala pomerne vysoko. Bola som pripravená na nie najlepší príbeh - veď vždy, keď veľa očakávam, málo dostanem - no tentokrát som sklamaná nebola. Práve naopak.

Začnem tým, že som Matu prečítala za niekoľko hodín. Včera večer som začala a skončila som tesne pred polnocou. To je výkon, však? Úplne ma pohltila do svojho sveta, nedokázala som sa od nej odtrhnúť a po celý čas som sa strácala spolu s ňou v jej zložitom svete, kde som nikdy nevedela na čom som. Či to, čo čítam je skutočné, alebo je to len výplod chorej Marinej mysle. Michellin štýl je unikátny, neokukaný a celá jej prvá kniha je bomba.

Mara jediná prežila príšernú nehodu. Nehody sa stávajú a život ide ďalej, nie? Nie? Ale čo robiť, keď sa vám začnú zjavovať vaši mŕtvi priatelia? Autorke sa podarilo vytvoriť skvelý príbeh postavený na tajomstvách, predpokladoch a na prvý pohľad nesúvisiacich udalostiach. Neskutočne sa mi páčila gradácia príbehu, vybičovaná až do krajnosti, keď som sa už nevedela dočkať konca a zároveň som sa k nemu ešte nechcela dostať.

by a-lise.deviantart.com
Mara je divná. Ak by som ju stretla, neviem, či by sme boli kamarátky. Asi nie. Jej myseľ na mňa pôsobila choro, nestabilne a občas som pochybovala o jej vnímaní sveta. No aj tak som si ju okamžite obľúbila. Nepatrí medzi tie nudné hrdinky s dokonalým životom a nie je predvídateľná. Vôbec. Nikdy si nemôžete byť istý tým, čo príde, lebo možné je všetko. 

Samozrejme, Mara má aj rodinu. Starostlivú, priateľskú, tolerantnú a prispôsobivú rodinu. Takú ako z rozprávky až som o nej miestami pochybovala. Ďalej Jamie. Bol mi sympatický od prvej sekundy, no on bol trošku predvídateľnejší, takže ma jeho správanie (najmä ku koncu) neprekvapilo. To najlepšie na koniec: Noah.

Noah je jedna z tých postáv, kde sa mieša niečo z bad boya a niečo z toho najlepšieho kamaráta, akého si môžeme predstaviť, čiže v konečnom dôsledku je dokonalý. Neobľúbiť si ho je absolútne nemožné. 

Emócie v Mare sú také komplikované a pomiešané, až sa málokedy ukážu vo svojej skutočnej podobe a pre mňa bolo dosť ťažké ich preciťovať. Akosi som si ich ani vôbec nevšimla a ani trošku mi to neprekážalo. Nechala som sa unášať vtipnými hláškami a strhujúcim dejom.

Mara je vynikajúca kniha. Jej jedinou chybou je... nič. Je až príliš dokonalá. Ešte aj preklad je úplne perfektný, prekladateľke sa podarilo vystihnúť situácie a zachytiť atmosféru slov. Jedna báseň. (až na pár slov, o ktorých si nemyslím, že sú spisovné a nie sú ani slangové, skôr by som ich tipovala na čechizmy). Jediné, čo ma trošku prekvapilo je to, že Clair bola na srt. 37 ryšavá a na 97 sa z nej zázračne stala blondína.


PS: Toto chem vidieť sfilmované a v hlavnej úlohe Phoebe Tonkin.

PPS: Ak by vás to zaujímalo, už mám šaty na stužkovú. :-)

27 komentárov:

  1. "Jej myseľ na mňa pôsobila choro, nestabilne a občas som pochybovala o jej vnímaní sveta." - Tak teraz som ešte viac zvedavá a uvažujem, že si ju naozaj kúpim. (Pred nejakým časom by som o tom ani neuvažovala.)
    Síce som knihu nečítala, no viem podľa Upirskej akadémie, ako sa nám dokáže prekladateľka prispôsobiť. Mám rada jej interpretácie slov. Čítajú sa veľmi ľahko :)

    Akej farby sú šaty? Chcela by som vidieť fotku :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Šaty sú také vínové, ale sú z požičovne, čiže som ich nesmela odfotiť. Ale možno ich sem dám po tom, čo ich budem mať na sebe už upravené. ;-)

      Určite je to skvelá kniha a kúpiť ti ju odporúčam. Ja ju mám síce len z knižnice, ale ak budú aj nasledujúce diely také dobré, pravdepodobne si ich zoženiem všetky. :)

      Odstrániť
  2. Ten obrázek je úplně a naprosto super! :) Skoro tolik jako ten trailer :D

    A já chci taky vidět šaty! Třeba se nějak inspiruju. Já zatím jen vím, že chci červené (a pokud možno bez ramínek, to by se mi líbilo :D)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moje majú polohrubé ramienka. Nie široké, ale ani špagetové. :) A hej, na teba by som ani inú farbu než červenú nepovedala. :D :)

      Odstrániť
  3. Po tvojej recenzii mám na knihu ešte väčšiu chuť :D A šaty budeš mať určite dokonalé :) Potom sa v nich ukáž :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. " Mara je vynikajúca kniha. Jej jedinou chybou je... nič. Je až príliš dokonalá. Ešte aj preklad je úplne perfektný, prekladateľke sa podarilo vystihnúť situácie a zachytiť atmosféru slov. Jedna báseň. "
    Pomaly pomaličky zostavujem zoznam k Vianociam a práve vďaka použitiu silných slov si ma presvedčila. A mám rada psychohrdinky, psychotiny ako také. Ja to žeriem. A keďže si sa nezmýlila v Darcoch, a tých považujem za super úža vec doteraz, verím ti aj v tomto prípade. A tá obálka je mňami. HAM! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že som ťa na knihu naladila. Určite sa jej nevyhni, je perfektná! :-)

      Odstrániť
  5. Tohle vypadá jako perfektní kniha a mám nějaké ponětí (zvlášť po tvé recenzi), že to fakt bude výborná kniha! :) Baví mě ten název a baví mě i ta obálka. Strkám do to-read listu :)

    A souhlasím s tím, že chci šaty vidět :D Ale podivné je, že tě nenachají se v nich vyfotit :/ Já se ve všech půjčovnách musela fotit na třikrát (tohle se rozmazalo, tohle ještě ze zadu :D) a pak se to doma ukazovala po všech babičkách a všichni se dohadovali, který jsou nejlepší :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa ten názov veľmi nepáčil, ale obálka je krásna a vnútro strhujúce. :-)

      Ja som sa vlastne ani nepýtala, či sa môžem odfotiť, no bola som aj na jednom mieste, kde mali vo vnútri kabínky vycapený obrovský vytlačený foťák zakrúžkovaný červeným a preškrtnutý aspoň dvakrát, tak som nechcela riskovať. :D

      Odstrániť
  6. Áááá.. Já se tomu snažila vyhýbat, ale teď (po tvojí recenzi) mám opravdu velkou chuť si tu knížku přečíst!! :oD

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som sa ťa nesnažila presvedčiť o tom, že sú akvabely, ale som si z toho robila prdel :D. Môže to byť dobrá kniha. :)
    BTW: V 4. odseku máš namiesto Mara Mata.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tak toto znie naozaj skvelo! Krásna recenzie, som netušila, že tá kniha je až tak dobrá. Mám ju v to-read liste, ale zatiaľ som ju tak nejako prehliadala. Asi to zmením čoskoro 8D

    Ukáž šaty!!! 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mara D. je úplne brutálna kniha. Dokonca aj preklad sa mi tak veľmi páčil, že teraz tŕpnem a čakám na ďalší diel v slovenčine. Ale tak nejako to prežijem. Keď som si už kúpila jednotku, chcem to mať kompletné.
    Páči sa mi na knihe to tajomno a jej myseľ je fakt dobre popletená. V niektorých momentoch ma síce trochu štvalo, že som nevedela, či sa to deje, alebo nie, ale celkový efekt knihy na mňa spravil dojem.
    Iba za ten koniec som strhla hviezdičku. Zdal sa mi akýsi zrýchlený a tá jedna scéna tam bola pre mňa až príliš nejasná a musela som ju prečítať asi dvakrát za sebou, aby mi to trochu dávalo zmysel.
    :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja už ani neviem, čomu som rozumela a čomu nie. :D Neverila som ani pol slovu z Marinej hlavy a predsa som jej to celé zožrala. Do posledného písmenka. Vynikajúco napísaná kniha. A ak budú aj ďalšie diely také skvelé, tak jej vyberiem čestné miesto na poličke. ;-)

      Odstrániť
  10. Aj mne sa knihy veľmi páčila, súhlasím, že autorkin štýl je neokukaný. Som zvedavá, čo prinesie ďalší diel :)
    Ooo stužková, kde sú tie krásne časy :( V šatách budeš určite krásna, naplno si uži ten deň :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vynasnažím sa zabaviť, ak sa predsa len na niečom dohodneme. :D

      Odstrániť
  11. úžasná recenzia, kniha vyzerá zaujímavo a tá obálka je božská :3 inak, chcela by som ťa vidieť v šatách :D ja sa neviem dočkať, kedy si aj ja také oblečiem, pretože je to také pekné :D a stužkové :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, také elegantné šaty sa neobliekajú často. Teda aspoň ja ich na seba nedávam často. :)

      Odstrániť
  12. Vůbec nevím, jestli si to chci přečíst, ale na dtihou stranu, po přečtení tvé recenze, na mě mé druhé já křičí: "kup ji! Kup ji hned!" :D

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Asi budem jediná, komu sa nepáčila, však? :D Mne bol Noah práveže neskutočne nesympatický a asi preto ma neohuroval ani príbeh ako taký - Noah totižto strhol všetku pozornosť na seba, len čo sa tam objavil a prosto... Podľa mňa tam potenciál aj bol, možno ide o to, že ide o autorkinu prvotinu a druhý diel sa mi bude páčiť väčšmi, aj keď neviem, či sa do neho chcem púšťať... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa do druhého dielu pustím určite! :D Mne sa kniha fakt páčila a Noah ma zaujal. Nemala som pocit, že by strhával všetku pozornosť len na seba, ale každý máme iný názor. :-)

      Odstrániť
  14. Ahoj akurat som to docitala a chcela som sa spytat ,ze na tom sude tak to sposobila ona, ze sa strielalo , lebo v tom som mala chaos , ale dakt dokonala kniha a nevies ci aj druha cast je tak super? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, Radka, ja si myslím, že to spôsobila ona. Nemôžem Ti to na 100% zaručiť, ale čo iné by to mohlo byť? A čo sa týka druhej knihy, tak to zatiaľ neviem, pretože som ju ešte nečítala, ale nepochybujem, že bude aspoň taká dobrá, ako táto. :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)