4. septembra 2013

Scott Westerfeld: Krásni (Škaredí #2)

autor: Scott Westerfeld
názov: Krásni
originálny názov: Pretties
séria: Škaredí | Uglies
rok vydania: 2005; SR: 2013 (Slovart)
GoodReads:  3.87 / 116,316 hodnotení


Scott Westerfeld

Je americký autor narodený v Texase píšuci sci-fi pre mladých dospelých. Momentálne žije v v New Yorku a Sydney. V roku 2001 sa oženil s autorkou Justine Larbalestierovou.



Obálka

Veľmi zaujímavo a výstižne stvárnená. Barbie je umelá, no často považovaná za krásnu. A takí sú aj krásni - krásni iba zvonka a hlúpi vo vnútri.

Moje myšlienky

Pokračovanie som čítala o dosť neskôr než prvý diel. Preto som v prvom momente, keď som otvorila knihu vedela len toľko, že hlavou hrdinkou je Tally a ostatné bolo ukryté v tme. Našťastie Tally tiež zabudla, čiže som sa dočkala osvieženia pamäte a ja som si zázračne spomenula spolu s ňou. 

Škaredí sa ma očarili svojou nápaditosťou. Námet je úplne niekde inde než pri ostatných dystópiach. Ani neviem, ako to mohlo autorovi vôbec zísť na um. Takže v námete problém vôbec nebol. V čom teda problém bol? Ja vlastne nemám odpoveď. Krásni ma nezaujali. Boli takí suchí a trvalo večnosť, kým som sa konečne začítala. Aj keď sa mi to už konečne podarilo, dostala som len Tally vymýšľajúcu ďalší zo svojich "trikov". (toto slovo som začala nenávidieť, tak často sa tam vyskytovalo)

Pomalé odhaľovanie minulosti, zápletka so Shay či konečné vyústenie deja... No celé sa mi to zdalo zbytočné, lebo na konci som vôbec nemala pocit, že by sa dej bol vôbec pohol a Tally skončila znova na začiatku. Jediné čo jej k tomu pribudlo je veľké problém so Shay.

by mercury2356.deviantart.com
Ďalším nevítaným prvkom bol trojuholníček náš každoknižný, veď čo by sme si bez neho počali? Ibaže som ho autorovi vôbec neuverila. Kniha sa sústredí na iné veci, ako je hľadanie pravdy a iné šľachetné počiny ako trebárs oslobodiť krásnych z vplyvu krásneho myslenia čiže na ľúbostné pletky neostáva veľa priestoru. Najmä ak si Tally svojho prvého frajera pomaly ani nepamätá. Smola, no toto nebol práve najšťastnejší nápad. Okrem toho, toto trio bolo do istej miery chladné a neosobné, iba koniec mal byť asi srdcervúci, neviem. Pochybujem, že Tally vôbec vie, čo robí a koho chce. (no nie je to napokon vždy tak?)

Zane je nová postava, celkom som si ho obľúbila, ale nedá sa povedať, že by ma chytil za srdce. David sa tam len párkrát mihol, aby bolo "vzrúšo". Dejová línia sa príliš neposunula a za celú knihu sa odohrali iba asi tri významné udalosti, čo mi na dobrej nálade nepridalo. Momentálne som v stave, keď mi je úplne fuk, čo sa stane s Tally, Zaneom, Davidom a všetkými ostatnými krásnymi a škaredými. Nad poslednými stranami som len prevracala oči, také klišeovité frázy tam padali ako zlatý dážď, nepomohli ničomu a mne mierne dvíhali krvný tlak. 

To by bolo asi všetko.... Nuda. Aspoň pre mňa. Na pokračovanie sa v najbližšej dobe nechystám, a kým sa k nemu prečítam, stopercentne si už nebudem pamätať čo a ako tam bolo, preto by som ocenila, keby mi niekto prezradil, s kým Tally skončí. Niežeby ma to hlboko zaujímalo, ale chcem mať aspoň aku-takú predstavu.


8 komentárov:

  1. Podľa mňa je to v mužskom autorovi, ktorý proste nevie zaujať iným ako námetom. Ja som si 1tku kúpila kvôli zaujímavej téme a obálke, no bola som z nej dosť sklamaná, nudila ma a ničomu som tam neverila. Už som ju čítala dosť dávno a rozhodne sa chystám na toto pokračovanie, ale nejako ma to nesúri a keď sa mi nebude páčiť, tak sa asi tiež do ďalších dielov nepustím, na čo sa trápiť, keď sú tu omnoho lepšie knižky 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne sa práveže jednotka veľmi páčila. Preto som teraz čakala oveľa viac. A dajak nič... No čo už. A máš pravdu. načo sa trápiť, keď je tu toľko skvelých kníh na čítanie. :-)

      Odstrániť
  2. Zdieľam podobný názor na knihu ako píšeš v recenzii, bolo to dosť nudné a trvalo mi večnosť kým som túto knihu prečítala :)
    A ja som čítala knihu v češtine a tam sa najčastejšie objavovalo slovo "epesný" :D To je tak epesné :D aspoň som si tak obohatila svoju slovnú zásobu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Epesné? Tomu by som asi nerozumela. Možno z kontextu, ale fakt som sa s tým slovom ešte nikdy v živote nestretla. :D Vidíš, aj mne si slovnú zásobu rozšírila. :-) V našej verzii bolo všetko husté. ;-)

      Odstrániť
  3. Pekná recenzia. Mňa už prvá časť nejak veľmi nezaujala, takže druhej sa asi vyhnem. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. skvelá recenzia.. :D možno si raz tieto knihy prečítam, ale zatiaľ ma nič nezaujalo :D a tie obálka je naozaj zvláštna...síce je tam stvárnená tá hlavná myšlienka, ale stále jej neviem prísť na chuť :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prvýkrát, keď som videla obálku Škaredých, som si ani neuvedomila, čo presne tam je, ale pomyslela som si, že asi niečo z lekárskeho prostredia. :D

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)