20. októbra 2013

Federica Bosco: Zamilovaná do anjela (Zamilovaná do anjela #1)

autor: Federica Bosco
názov: Zamilovaná do anjela
originálny názov: Innamorata di un angelo #1)
séria: Zamilovaná do anjela |  Innamorata di un angelo
rok vydania: 2011; SR: 20012 (Vydavateľstvo Motýľ)
GoodReads: 3.69 / 176 hodnotení

 Federica Bosco

Je to talianská autorka a napísala viacero kníh pre mladých.
 






Obálka

Je nádherná. Iba by ma zaujímalo, prečo má dievčinka dlhé vlasy, keď má Mia krátke. Ale to je iba taký malý detailík.

Moje myšlienky

Logicky som si po prvom zbežnom pohľade na knihu pomyslela, že som znova natrafila na niečo s anjelskou tematikou. Obálka ma presvedčila, že to mám skúsiť. A ako to už býva, práve vo chvíli, keď som veľa nečakala, som prekvapivo veľa dostala.

V prvom rade, nie je to kniha o anjelovi s krídlami. Je to potenciálne reálny príbeh so skutočnými postavami, rôznorodými charaktermi a problémami. Zápletka sa mi páčila už od začiatku. Mia sa chce dostať do prestížnej baletnej školy, no bohužiaľ, jej matka jej štúdium nedokáže zaplatiť. Od tohto sa odvíja celý príbeh prešpikovaný krutou realitou a túžbou splniť si sen, nech to stojí, čo chce.

ballet.deviantart.com
Najlepšou časťou boli charaktery. Zamilovala som sa do nich. Mia je na prvý pohľad rozmaznané decko, ktoré sa zaujíma len samo o seba a neuvedomuje si, čo spôsobuje. V skutočnosti je to tak často. Mnoho z nás sa zaujíma najprv o seba a až potom o ostatných. Táto jej stránka mi trošku liezla na nervy, no prijala som ju ako nevyhnutnú časť. Pasáže, kde sa Mia správala ako rozmaznaný fracek boli viaceré a musím povedať, že som s ňou nedokázala súhlasiť, keď nechcela ustúpiť za nič na svete. Ďalšie Miine vlastnosti už boli lepšie a tými si ma získala. Bola výborná kamarátka, zápalistá pre balet a dokázala si uznať chybu.

Teraz mi nedá, aby som nespomenula jej najlepšiu priateľku, Ninu. Bola mi sympatická od prvej sekundy na scéne, až do konca, kde si svoj imidž totálne pobabrala. Neviem si predstaviť, ako mohla určité veci urobiť a povedať. Jednoducho som ostala z toho vykoľajená. Patrick, Ninin brat, bol na môj vkus až príliš ideálny, ale tiež veľmi milý. Rýchlo si ho obľúbite. Aj zvyšné charaktery boli dosť realistické a dokázala som ich pochopiť. 

S každou ďalšou stránkou som sa utvrdzovala v domienke, že sa dočkám šťastného prijatia na školu, bezchybného vzťahu s Patrickom a upokojenie rozbrojov v rodine. Idylka. Ehm, ale som bola prekvapená na konci. Za ten koniec si autorku vážim a zároveň ju nesmierne neznášam. Šokovala ma. Príjemná atmosféra sa zmenila na búrku, ktorú som nevidela prichádzať a nemohla som ju ovplyvniť, iba sa zdiaľky prizerať ako sa všetko ničí. Preto ju neznášam. Na druhej strane ju aj obdivujem. Nemyslím, že mnoho autoriek pre mladých by si dovolilo ukončiť knihu takýmto spôsobom, ako to urobila ona. Zdrvujúco.

Chcela by som dodať, že som žila v tom, že táto kniha je jednodielna. Nie je. A ja mám obrovské šťastie. Druhý diel vychádza 23. októbra, čiže si ho môžem prečítať, lebo tento koniec ma nechal ako na ihlách a neviem, čo mám čakať od pokračovania. Najväčším problémom je talianska autorke, ktorá samozrejme písala po taliansky. V prípade, že tretie pokračovanie u nás nevyjde, tak sa nikdy nedozviem ako to skončilo a neviem, čo spravím. Ja to POTREBUJEM vedieť. To už by asi bolo všetko, čo mám na srdci.

18 komentárov:

  1. Stále som si myslela, že to je o anjeloch :DD Ale teda dobre :D Neznášam, keď autor napíše hrozný koniec. Stačí nám realita a nie ešte čítať smutné knihy :) No ale niekedy práve také knihy vyhľadávame ani nevieme prečo alebo si nás nájdu samé :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja tiež nemám rada smutné konce, ale som naozaj rada, že som ti túto knihu prečítala. :-)

      Odstrániť
  2. Ona ta obálka vážně vypadá, jakože by to mělo být andělské. Ale přemýšlím, jestli je dobře, že není :D O andělech jsem toho moc nepřečetla, a o baletních školách ještě míň - tohle téma s perfektní baletkou mě prostě neláká. Mám kamarádku co studuje osmým rokem konzervatoř a ještě se mi nepodařilo najít knížku, ve které by baletka byla vykreslena jinak, než jako dokonalá a perfektní a nejúžasnější a baletní škola jako splněný sen snad všech holek :/ I když... Možná tohle bude trochu blíž pravdě, když říkáš, že má knížka bouřkový konec :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak sa bojíš len toho, že sa tam vyskytne dokonalá baletka, tak sa do toho môžeš pokojne pustiť. Mia je všetko, len nie dokonalá. Ani ako osoba a už vôbec nie ako baletka.

      Nepoznám nikoho, kto by chodil na balet, ale som si istá, že je to drina a ja sama by som na to nemala dostatok vôle ani motivácie. No kamoška musí mať oboje. :)

      Odstrániť
  3. Ne, že bych tu knihu znala, ale taky bych si myslela, že to bude o křídlatých andělských bytostech :D I k tomu svádí ta obálka - pravda, je pěkná, jen mi k ní nesedí to písmo, ale to je detail.
    Držím ti palce, aby vyšel i ten třetí díl - mně se to nedovydání párkrát stalo s německými knihami a pak se už nikdy nedozvím, jak to skončilo. To je na houby! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kým si to nespomenula, vôbec som sa na písmo nesústreďovala. No celkom sa mi páči. :D

      Odstrániť
  4. Ty potvora jedna takto ma navnadiť na koniec, o ktorom vlastne nemám ani ilúzie, že aký by mal vlastne byť. Neuveriteľné.
    Tú knihu som nechcela aj keď už som o nej počula a obálka sa mi zdá byť nádherná (a to neznášam ľudí na obálkach! Lebo mi vždy pokazia predstavu o nejakej hrdinke / hrdinovi) a teraz sa zjavne karta obracia. Agrrr!
    Ak si ma tá kniha vyhľadá, nezaváham. x) Tak a je to vyriešené.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ju stretneš, tak chyť a utekaj čítať. Budem zvedavá na Tvoj názor. :) A som rada, že som Ťa navnadila, to je vždy príjemné počuť. ;)

      Odstrániť
  5. Obálka sa mi asi páči viac ako dej. Ja mám práveže rada také nešťastné konce, lebo sa viac stotožňujú s realitou. Ale tá hlavná hrdinka, už len podľa tvojho rozprávania, mi prišla hrozne sebecká a ctižiadostivá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Taká bola, ale kto úspešný nie je ctižiadostivý? Ja skôr obdivujem také odhodlanie. A hoci mala zlé vlastnosti, mala aj dobré, ktoré to vyvážili.:)

      Odstrániť
  6. Verím ti, že je to skvelá kniha, ale asi si ju neprečítam. sú témy, ktoré ma nelákajú a medzi ne patrí aj balet. Obdivujem ľudí, ktorí sa tomuto tancu venujú, ale ja k tomu nemám žiadny vzťah ani ako dívák :/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pekná recenzia 8) Tá obálka je úplne prenádherná. Táto kniha ma už dávno zaujala, no nejako sa jej zatiaľ vyhýbam, určite si ju však raz prečítam! 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. O tejto knihe som ešte nepočula alebo som ju akosi obchádzala v kníhkupectve. Nie som si istá. Nápad vyzerá zaujímavo, ale neviem, či by som zvládla ten koniec, ak je fakt taký zdrvujúci. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Prosim vas velmi pekne bude mia s patom?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. KOMENTÁR OBSAHUJE SPOILER!!!
    To netuším, ale nemyslím si to, pretože on je momentálne mŕtvy a nepredpokladám, že by ožil. Ale neviem to naisto, takže najlepšie urobíš, keď si prečítaš aj druhý diel a obe sa dozvieme čo a ako. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Páni vyzerá to dobre :) Čaka má to na poličke :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)