26. novembra 2013

(RC) Recenzia: Imperfekcionisté

autor: Tom Rachman
názov: Imperfekcionisté
originálny názov: The Imperfectionists
séria: -
rok vydania: 2010; ČR: 2013 (Host)
GoodReads: 3.54 / 29,030 hodnotení

Tom Rachman

Narodil sa v Londýne, ale vyrastal vo Vancouveri. Na univerzite v Toronte študoval film, svoje štúdium dokončil v New Yorku na Univerzite Columbia v odbore žurnalistika. Pracoval ako zahraničný korešpondent a navštívil krajiny ako Srí Lanka, Taliansko, Japonsko, Južná Kórea. Imperfekcionisté sú jeho debutom, v súčasnoti žije v Londýne a pracuje na ďalšej knihe.



Trailer & Obálka

Už ma ani neprekvapuje, že v poslednej dobe neviem nájsť trailer na žiadnu knihu, ktorú prečítam. Vyjadrím sa teda aspoň k obálke. Je výstižná, veľmi sa mi páči kombinácia čierno-bielych novín a jasnej červenej.

Moje myšlienky

Námet pre knihu našiel autor vo svojom obore, v žurnalistike. Svojmu dielu vybral nezvyčajnú kompozíciu: súčasnosť sa prelína s minulosťou - na konci každej kapitoly sa nám naskytne pohľad späť, do minulosti denníka a do života jeho zakladateľa. Tieto časti ma nezaujali, zdali sa mi zbytočné a pokojne by som ich vyškrtla. Neponúkli žiadne dôležité informácie a dejovú líniu nemali takmer žiadnu. 

Tatenokai.deviantart.com
Naopak, veľmi sa mi zapáčili poviedky o životoch jednotlivých zamestnancov, čo ma prekvapilo. Nie som fanúšikom poviedok, väčšinou sa autorovi nepodarí vdýchnuť im komplexnejší pohľad na svet a už vôbec nie nejakú pointu. To pre tohto autora neplatí! Jeho poviedky ma nielen zaujali, ale snažila som sa predvídať, čo sa s tou ktorou postavou stane (bezvýsledne). Mnohokrát som sa dočkala vtipnej pointy a úplne nečakaného vyvrcholenia. Sama som bola prekvapená, ako príjemne sa mi čítali, po začítaní som knihu zvládla za dva dni.

Ako som už spomenula, príbeh je vyskladaný z mozaiky životov rôznych pracovníkov denníka. Nemôžeme preto očakávať žiadne prudké zvraty - všetci mali limitovaný čas. Napriek tomu, sa Rachmanovi podarilo vykresliť ich verne a v rôznych životných situáciách. Vyslovil ich ústami niekoľko nádherných myšlienok a múdrostí. V niektorých poviedkach mi ponúkol úplne iný pohľad na život a smrť. Donútil ma zamyslieť sa. 

Neviem povedať, ktorá poviedka ma zaujala najviac. Každá má niečím oslovila. Veľmi sa mi páčili napríklad tieto: Nejstarší lhář světa zemřel ve 126 letech, kde sú vyslovené rôzne zamyslenia nad smrťou spôsobom, akým sa nad ňou nikdy neuvažovala; Evropané sú líní, prokázaly výzkumy, kde sa hlavná hrdinka správala ako husička, ale nemožno jej to zazlievať; Sexuální život islamských extrémistů, kde bol zasa hlavný hrdina nepekne využitý a v neposlednom rade poviedka, ktorá ma zaujala iróniou a úplne nečakaných vtipných zakončením: Strach ze zpomalení čínského růstu vedl ke zhroucení trhů. Možno sa vám názvy zdajú nezaujímavé, ale môžem vás ubezpečiť, že nemajú veľa spoločného s obsahom, autor len chcel každej kapitole dať nejaký titulok pre lepšie prepojenie s novinami.

Čo mi v knihe chýbalo, bola romantika. Nebolo jej tam veľa, ale bolo tam presné vykreslenie ľudských strachov a slabostí, správania sa v určitých situáciách. Myslím, že sa autorovi podarilo napísať veľmi kvalitný román, najmä vzhľadom na realistické vykreslenie postáv (v skutočnom živote musí byť výnikajúci pozorovateľ). Nakoniec by som chcela dodať, že sa mi kniha naozaj páčila, hoci to nie je to, po čom zvyčajne siahnem.

a pol

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU HOST ZA RECENZOVANÚ KNIHU

7 komentárov:

  1. Nevypadá to špatně, poslední dobou se mi ty tipy na povídky nějak hromadí :) I když fakt je, že prostředí novin mě nijak nepřitahuje, tak nevím, nakolik by mi kniha sedla :) NA druhou stranu ráda čtu o lidských charakterech, takže si to ještě nechám projít hlavou.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Výborná recenzia, len si nemyslím, že toto je niečo, čo by ma zaujalo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No neviem. Takéto by ma asi (určite) nebavilo :D Ale recenzia je super. Poviedky tiež veľmi nemusím.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tie hlášky tam sú super, škoda, že retrospektívnu kompozíciu tiež nemusím. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No, neznie to ako môj žáner, ale je to zaujímavý nápad a obdivujem, keď niekto dokáže takto vystihnúť reálny život (čo sa podľa tvojej recenzie autorovi podarilo).

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pěkná recenze. :)
    Mně se naopak zdá, že tituly různých povídek jsou zajímavé. :D Takové netradiční a to se mi lbí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. páčia sa mi knihy robené na takýto spôsob - poviedkami...väčšina autorov si už vyberá takýto spôsob, lebo je neokukaný :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)