14. decembra 2013

(RC) Recenzia: Chlapec nikto

autor: Allen Zadoff
názov: Chlapec Nikto
originálny názov: Boy Nobody
séria: Chlapec Nikto | Boy Nobody
rok vydania: 2013; SR: 2013 (Fortuna Libri)
GoodReads: 3.92 / 865 hodnotení

Allen Zadoff

Jeho najnovšou sériou je séria Chlapec nikto o tínedžerovi, zabijakovi. Okrem nej má na konte aj ďalšie knihy pre mladých dospelých. Napríklad  kniha Food, Girls, and Other Things I Can't Have, za ktorú získal Sid Fleischman Humor Award a stal sa YALSA výberom v kategórii najpopulárnejšieho paperbacku v roku 2012.

Trailer & Obálka

Na moje prekvapenie som našla až dva trailery! Oba vám sem ľupnem, aby ste sa mohli mrknúť, ako vyzerá reklama na Chlapca Nikoho. Mne osobne sa páči viac americký, ten, ktorý nájdete v poradí ako druhý. Tak ako toto som mala v pláne, ale práve som zistila, že britský sa mi nepodarí vložiť, čiže v celom článku nájdete len americký, a ten britský, menej dobrý, nájdete na tomto odkaze.




Moje myšlienky

Jeho život nie je jednoduchý... On vlastne nemá život, identitu, rodinu ani priateľov. On je Nikto, jedine misia je dôležitá. V tejto chvíli, pre túto misiu je jeho meno Ben a jeho cieľom je starosta. Ale starosta má dcéru.

Zaujímavé, však? Vycvičený vrah, ktorý zabije každého, splní každú misiu. Samotný námet sľubuje skvelé čítanie. Konečne sa mi do ruky dostalo niečo iné, neokukané. Veď koľko šestnásťročných chlapcov má ako domácu úlohu zbaviť sa starostu? Iba Ben. Takýto námet, úplne nový a jedinečný medzi tonami zaľúbených contemporary kníh je naozaj perlou.

http://mirchiz.deviantart.com
Veľmi sa mi páčil spôsob, akým mal autor všetko do detailov premyslené. Aplikácie na mobil, komunikáciu aj samotný výcvik, no miestami si autor protirečil. Upútanie čitateľa je zabezpečené okamžitým vhupnutím do deja a postupným odhaľovaním faktov. Vo väčšine kníh, mi to prekáža, ale Chlapec Nikto bol skutočne presvedčivý a prirodzený, takže mi to nevadilo. Zo začiatku som však mala problém začítať sa. Chvíľu trvalo, kým som si zvykla na jeho štýl. Krátke holé vety, ani nie tak krátke a holé ako chladné a úplne bez emócií  nevyzerali, akoby ich hovoril človek, skôr by som tipovala robota. No netrvalo dlho a dej ma pohltil natoľko, že v mojej hlave neostalo miesto na nič iné. Bol len príbeh.

Chlapec Nikto môže budiť dojem predvídateľnosti. Sám seba popisuje ako vojaka splniaceho úlohu za každých okolností a bez otázok. Samo o sebe to nenecháva veľký priestor na zvrtnutie všetkého. Nikto taký nie je, nezáleží na jeho pocitoch ani na tom, čo by chcel. A práve na tom vystaval autor svoje majstrovstvo. Kým knihu zavriete vyhrnú sa na vás zvraty, nečakané odhalenia a taký koniec... Nemám slov. Ostala som v šoku. Nemohla som uveriť vlastným očiam, čo sa to stalo.

Okrem vynikajúcej dejovej línie a originálnej zápletky chcem ešte spomenúť aj samotné postavy. Bena je ťažké charakterizovať. Nepatrí medzi postavy, ktoré si po dvoch stranách zamilujete. Kým ho spoznáte trvá to o čosi dlhšie. Sama si doteraz nie som istá, čo si o ňom myslím, ale zaručene je môj vzťah k nemu viac pozitívny. Naopak, z dvoch dievčenských postáv mi bola sympatickejšia tá menej podstatná. Sam bola jednoducho typická dobrá hrdinka strednej školy, ktorá sa snaží zachrániť opustených otsiderov, hoci sama nie je taká skvelá ako sa zdá. A potom je tu Erica, okrajová postava - páčila sa mi viac, i keď vlastne nič zaujímavé neurobila.

Túto knihu odporúčam všetkým, ktorí majú chuť na zmenu po mnohých sladkých romancách a túžia po troche akcie. Je to naozaj príjemná zmena.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fortuna Libri ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Chlapec Nikto

12 komentárov:

  1. Táto kniha je naozaj jedinečná, hlavne tým, že to napísal muž a bolo mu jedno, že vo svojej knihe zničí romantiku. Ten koniec aj mňa dostal. Neverila som, že to bude schopný urobiť, ale napokon áno. Niektorí môžu autora milovať, iní zas nenávidieť. Ja ho zbožňujem, pretože som ešte nikdy nečítala niečo tak strhujúce. Priznávam sa, že sa bojím druhého dielu, ale zároveň naň nedočkavo, napäto čakám :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To naozaj je. Mne absencia romantiky vôbec nechýbala. Všetko mi krásne sedelo. A až teraz som sa dozvedela, že sa z tohto vykľula séria. Na ďalší diel sa určite teším. :-)

      Odstrániť
  2. Pááni, 4 hviezdičky? Tak to musela byť naozaj top kniha. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zní to rozhodně hodně zajímavě :) Poslední dobou romantiku moc nečtu, naopak něco akčnějšího by se mi i líbilo :) Díky za tip!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak potom ti toto naozaj odporúčam. Som zvedavá, čo na to povieš. :-)

      Odstrániť
  4. Ako vieš, s väčšinou súhlasím - koniec ma šokoval, Sam nebola nejaká úžasná, detaily boli super, zmena ešte lepšia... Akurát teda mne tie vety sadli od začiatku a celkový dojem bol asi o tú hviezdičku lepší. Anyway, super recenzia.^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, koniec ma dorazil. Čakala som niečo úplne iné. Toto bolo ako... WAW, no comment. :D

      Odstrániť
  5. Dúfam, že sa k tomu raz dostanem :D Ale keď tých kníh je tak veľa :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mám trochu predsudky voči knihám pre mladých, ktoré sa snažia tváriť ako niečo viac a pri Chlapcovi Nikto ma odrádza hlavná myšlienka, že mladý chlapec je zabijakom. Tipujem, že vplyvom ženskej hrdinky sa zázračne dozvieme, že má dokonca aj city a tie sú dokonca romantické, či? A práve toto nechcem, lebo čítala som skutočne dobrú sériu o nájomnom zabijakovi (Krycí jméno Tesseract) a myslím, že Chlapca Nikoho by som vnímala ako paródiu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No neviem, či to prekoná spomínanú sériu (nečítala som ju), ale romantických citov sa obávať nemusíš. Fakt. To som až bola prekvapená, lebo som tiež niečo na ten spôsob čakala a ono to akosi neprišlo.

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)