22. decembra 2013

(RC) Recenzia: Ve znamení štíra

autor: Maggie Stiefvater
názov: Ve znamení štíra
originálny názov: The Scorpio Races
séria: -
rok vydania: 2011; ČR: 2013 (Agro)
GoodReads: 4.09 / 34,826 hodnotení

Maggie Stiefvater

Všetky Maggiine rozhodnutia záviseli na jej neschopnosti nájsť si trvalé zamestnanie. Vystriedala ich dosť, napríklad bola čašníčkou, kaligrafickou inštruktorkou aj technickou editorkou. Spokojnosť našla až ako spisovateľka. Je autorkou bestsellerov akými sú série Triaška či The Raven Cycle. V súčasnosti žije s manželom a dvoma deťmi vo Virginii.



Trailer & Obálka

Z obálok sa mi najviac páči originálna, hoci je pravda, že česká vystihuje knihu oveľa viac, no pripomína mi obálku série Triaška, čo ma nenadchlo. Prikladám vám aj trailer, ktorý sa mi nesmierne páčil (hudba je úžasná).

Moje myšlienky

Námet je skvelý. Nikdy v živote by mi na um nezišlo písať o morských koňoch, ktoré s radosťou požierajú ľudí, ak majú možnosť. (Kone sú moje obľúbené zvieratá a takto som si ich najprv vôbec nevedela predstaviť) Palec hore za inovatívnosť. Kladne hodnotím aj poznámku na koniec, kde sa dozvedáme odkiaľ autorka čerpala, resp. aký prameň poslúžil na vznik tejto knihy. Na druhej strane som mala pocit, že ma Maggie nedostatočne informovala o všetkom. Preteky boli hlavným bodom knihy, no v skutočnosti som sa o nich dozvedela len málo, čiastočné informácie boli v iba v častiach, kde to bolo nevyhnutné. Preteky mali byť nehorázne náročné, pričom im predchádzal dosť biedny tréning. Chýbal mi komplexnejší obraz o celej udalosti.

http://impassioned-dreams.deviantart.com
Počas čítania sa dej veľmi nepohol. Akoby autorka nevedela presne, o čom chce písať a často sa opakovala. Do polovice knihy som sa nevedela poriadne začítať, potom sa to zmenilo. Konečne prišlo trocha akcie - niekedy som doslova hltala stránky, aby som vedela, ako sa všetko vyvinie a párkrát som mala infarktový stav. Ukončenie príbehu bolo trošku predvídavé, no okorenené o pár detailov, aké som teda naozaj nečakala. A nemôžem povedať, že by ma nadchli. Ďalšia vec, ktorá mi prekážala je otvorený koniec. Nie som ich fanúšikom, radšej mám všetko pekne ukončené do poslednej bodky. (podľa slov autorky, pokračovania na sto percent nebude)

Štýl ma tiež veľmi neoslovil - zvyčajne sa mi páči striedanie rovín pohľadu. Tu tomu tak nebolo. Páčil sa mi Sean a jeho časti, no Šotek... Musím povedať, že Kate, s prezývkou Šotek, ma vôbec nezaujala. Pôsobila na mňa ako decko. Trucovito sa prihlási do súťaže, ktorú ani jeden jedinýkrát predtým nevidela a nepozná pravidlá, nehovoriac o skúsenostiach a tvrdom tréningu, čo jej tiež chýbal. Našťastie, tam bol Sean. Ako postava na mňa zapôsobil najviac z celej knihy, jeho časti boli šikovne vymyslené a úplne ma presvedčili. Bolo z neho cítiť lásku ku koňom a jeho priateľstvo s Corrom ma dostalo.

Čo sa mi na knihe najviac páčilo a veľa som nad tým rozmýšľala bol vzťah medzi Seanom a Šotkom. Oni dvaja spolu ma veľmi oslovili. Stvárnenie bolo perfektné. Ich vzťah nebol najzložitejší, no ani najľahší či najtradičnejší. Ani neviem, ako by som to mala opísať. Dostal sa mi pod kožu a práve on vyslúžil knihy hviezdičku navyše. Jednoducho ho hodnotím veľmi pozitívne pre jeho skutočnosť a hĺbku, ktorá sa nevyznačovala klišoidnými frázami, ale zaujala vďaka skutkom bez slov.

Celkový dojem z tejto knihy je zmiešaný. Páčila sa mi, veľmi sa mi páčila. Zaujala ma, len som si miestami želala, aby autorka písala od začiatku pútavejšie a možno trolilinku pridala na reálnosti pretekom.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Argo ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

10 komentárov:

  1. Jsem na tuhle knížku zvědavá. Mám ji doma - teď se jen dostat k jejímu přečtení :D
    Asi mi taky bude vadit otevřený konec. Ty nemám ráda :(. Už i v sérii Vlci z Mercy Falls mě hodně mrzelo, že to skončilo tak otevřeně. Na druhou stranu autorka má skvělý styl psaní, který zbožňuju. Tak snad se mi kniha nakonec bude líbit :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne, mne sa tiež ten otvorený (a ešte ako otvorený!) koniec série Vlci z Mercy Falls nepáčil.

      Odstrániť
  2. Moc se mi líbí obálka knihy, ta je opravdu zajímavá... kniha, tedy příběh taky vypadá zajímavě, snad se k přečtení někdy (brzo) dostanu. :D Jinak vážně moc hezká recenze!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Morské koníky požierajúce ľudí? Noo, naozaj zaujímavý námet. A súhlasím, tá prezývka Šotek je čudná. Mohli to preložiť nejak lepšie. :)
    http://fashionhappenss.blogspot.sk/2013/12/1-giveaway-firmoo-okuliare-1-giveaway.html

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa sa to lepšie preložiť nedalo. Čo by to bolo za prezývku, že Rarášok? :D

      Odstrániť
  4. od tejto autorky som čítala len sériu Triaška a spol :D a to ma veľmi nebavilo, tak neviem, či jej mám dať ešte šancu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zaujímavá téma, neviem si predstaviť, aké to môže byť :D Možno to raz skúsim, aj keď kone (v žiadnej podobe) veľmi nemusím.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aj ja mám rada kone a úplne si neviem predstaviť poňatie témy :D Morské koníky, ktoré žerú ľudí? To už kde sme :DD

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne sa to na začiatku zdalo divné, ale úplne som sa s tým zžila. :-)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)