4. januára 2014

(RC) Recenzia: Hostiteľ

autor: Stephenie Meyer
názov: Hostiteľ
originálny názov: The Host
séria: -
rok vydania: 2008; SR: 2013 (Tatran)
GR: 3.86 / 453,584 hodnotení

Stephenie Meyer

Je americká spisovateľka, ktorá prerazila s knihou Súmrak. Celá sága spôsobila davovú hystériu a netrvalo dlho, kým sa dostala aj na filmové plátno. Po jej poslednom dieli, napísala román Hostiteľ, určený skôr staršiemu publiku, ktorý bol tiež sfilmovaný. Stephanie žije s manželom a troma synmi (sama o nich píše, že sú skvelí, ale väčšinu času sa správajú ako šimpanzy na kreku). Pikoška zo života: svojho manžela stretávala od svojich štyroch rokov v kostole, ale do svojich dvadsiatich rokov sa ani nerozprávali!

Trailer & Obálka

Najviac sa mi páči pôvodná obálka. Ja už som však dostala novú - filmovú. Po chvíľke som našla viacero pozitív, prečo by sa mi mala páčiť viac. Je tam Max Irons a po zložení prebalu nájdete krásny modrý pevný obal s pásmi v rôznych odtieňoch modrej a čiernymi kruhmi. Plus, je tam nápis Hostiteľ v takej forme, v akej bol vo filme. Samozrejme, trailer ku knihe som nenašla, ale dám vám sem aspoň filmový.


Moje myšlienky

Začnem tým, že som čítala Twilight. Páčil sa mi. Bolo to príjemné čítanie, zaláskované a... prosto dokonalé oddychové čítanie. Hostiteľ naproti tomu, je už oveľa dospelejší, hlbší a emocionálnejší.

http://in-the-shadowplay.deviantart.com/
Meyer si dokázala vymyslieť príbeh, aký tu predtým ešte nikdy nebol. Žiadni zelení mužíčkovia z Marsu. Namiesto nich sme sa dočkali národa Duší. Mierumilovné stvorenia obsadili náš svet a spravili ho rajom. Ibaže vtedy to už nebol vôbec náš svet. Kde na tento námet autorka prišla netuším. Môžem vám však povedať, že je dokonalý. Samo o sebe len vytvoriť také niečo muselo dať obrovskú námahu, nehovoriac o každom jednom premyslenom detaile. Nesmierne sa mi páčila dômyselnosť. Mala dokonale pripravenú celú históriu Duší, ich pôvod, spôsob akým sa im podarilo dostať na planéty... jednoducho všetko.

Až po druhom prečítaní knihy som si uvedomila, kto je hlavná postava. Predpokladala som, že hlavnou hrdinkou knihy je Melanie. To však nie je pravda. Najdôležitejšou postavou knihy je Pútnička.

Obe sú v popredí, prepletené, je to ich príbeh, no Pútnička, Vanda, je predsa len o kúsoček dôležitejšia. Melanie a Vanda sa stali mojimi obľúbenými ženskými hrdinkami. Neboli hlúpe a neboli naivné (dobre, Vanda tak trochu naivná bola, ibaže v dobrom zmysle slova). Bojovali za to, čomu verili. Väčšinu knihy som ich ani poriadne nerozlišovala, boli pre mňa akousi rozdvojenou bytosťou. Pravdou je celkom inde. Vanda je Duša, nie človek. Je to čosi ako malá strieborná stonožka, parazit. Aj tak som ju mala rada. Bola milá, priateľská a citlivá. Na druhej strane je Melanie - sarkastická, silná bojovníčka. 

Ďalej môžem spomenúť Jareda, odhodlaného, skúseného a inteligentného povstalca. Sem-tam sa správal ako hlupák, no to som mu hneď odpustila, lebo on je moja najobľúbenejšia mužská postava. Ian bol na tom so sympatiami horšie, nemôžem mať predsa rada oboch, no nie? Musím však uznať Ianove kvality. Okrem začiatku sa správal ukážkovo. Jamie bol zlatíčko, Jeb geniálny a Maggie odporná. Kyle... nuž, je to Kyle. Čo som chcela povedať týmto drobným výpisom? Každá postava bola uveriteľná, mala svoje svetlé aj tmavé stránky. Vzťahy boli vykreslené na jednotku s hviezdičkou a emócie...

...Hostiteľ je nabitý emóciami. Rozplakal ma ani neviem koľkokrát. Našla som v ňom kvantum krásnych myšlienok a obsahuje širokú škálu pocitov. Dobrých aj zlých podaných majstrovsky. Prežívala som to čo Melanie a Vanda, splynula som s nimi, ich pocity sa mi dostali pod kožu. Dlho po prečítaní knihy som rozmýľala nad týmto príbehom. Slová mi zostali v hlave a nechceli odísť. Súmrak sa čítal výborne, no Hostiteľa som napriek jeho dĺžke zhltla. 

Nakoniec vám chcem všetkým odporučiť túto jazdu. Hostiteľ úplne prekonal moje očakávania a stal sa jednou z mojich najobľúbenejších kníh. Kto si ho prečíta, neoľutuje.

ĎAKUJEM KNÍHKUPECTVU Ikarus ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

14 komentárov:

  1. Hostiteľ, to je aj u mňa top. Twilight som najprv zbožňovala, no teraz sa mi zdá hrozne patetický, ale Hostiteľ taký vôbec nie je. :)
    fashionhappenss.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já taky beru Hostitele za nejoblíbenější knihu. Je to nepopsatelně nádherná kniha! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hostitel je fakt skvelá kniha a Jared samozrejme patrí aj do mojej zbierky zlatíčok :D o miesto sa delí s Jaceom z nástrojov smrteľníkov, no to už je vedľajšie :D. No a s tou obálkou súhlasím, to že je tam ten aaaaa.. úžasný herec... prepáčte no on je taký.. :3

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Úplne súhlasím, je to skvelá kniha a mne sa rovnako páčil aj film. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som bola sama prekvapená, lebo mne sa tiež páčil. Nie som nadšencom sfilmovaných kníh, lebo je väčšinou všetko inak, ale dokázala som si Hostiteľa vychutnať, veď tam boli aj citácie z knihy. :-)

      Odstrániť
    2. Ja som film totálne žrala :D som ho videla asi už šesťkrát a mám rada Jaka Abela :D :D Niektorí ľudia to dosť spindali, ale podľa mňa je super, lepšie ako niektoré iné filmy, ktoré sú podľa kníh. A bolo to pekné a dojímavé, ešte aj mojej mamine sa to páčilo a to som ju do pozerania nútila, lebo si myslela, že film o mimozemšťanoch bude strašidelný krvák. :D

      Odstrániť
  5. Ja som Hostiteľa čítala už dávno, ale tiež by som chcela urobiť recenziu, lebo sa mi páčil viac ako Twilight :) ale som rozhodne team Ian :*) Aj Jared bol fajn, jasné že bol, ale ako si povedala, nemôžem mať rada oboch :D Mel a Vanda...no... mala som radšej Vandu, lebo sa mi niekedy zdalo, že Mel len nariekala za Jaredom, zatiaľ čo Vanda ich chcela udržať nažive :D Ale keď knihu hodnotím celkovo...tak sa tiež stala jednou z mojich obľúbených :D :D A bola to oficiálne prvá kniha, ktorá ma rozplakala :D Hlavne ten koniec, aj keď sa to skončilo dobre, ale...hádam vieš, ktorú časť myslím :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prvá kniha, ktorá Ťa rozplakala? To len ja som taká cintľavka, že nad všetkým prelievam slzy? :D

      Odstrániť
  6. Kedysi som mala Twilight rada, no teraz ho neznášam :D Áno, Hostiteľ je omnoho vyspelejší a prepracovaný, takže sa stal aj mojou najobľúbenejšou knihou.
    Ian mi v knihe nebol sympatický, no všetko napravil film :)
    Po prvom prečítaní som mala viac rada Mel, no keď som si knihu prečítala druhýkrát, tak mi viacej sedela Vanda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne tiež nebol v knihe sympatický, ale naučila som sa s ním koexistovať. ;)

      Odstrániť
  7. Už taaak dlho si ho chcem prečítať. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvele napísané a súhlas, Hostiteľ bol vážne super a úplne na inej úrovni ako Twilight.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Videla som film (dostal ma tak priemerne) a chcela by som si prečítať aj knihu, ale mám obavy, že ma bude baviť len tak, ako film. Raz sa ku knihe určite dostanem, ale momentálne ma to nesúri.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)