30. januára 2014

(RC) Recenzia: Perla v piesku

autor: Tessa Afshar
názov: Perla v piesku
originálny názov: Pearl in the Sand
séria: -
rok vydania: 2010; SR: 2013 (Kumran)
GR: 4.26 / 1,538 hodnotení

Tessa Afshar
Narodila sa v moslimskej rodine v Iráne, kde žila do svojich štrnástich rokov. Neskôr nastúpila na internátnu školu, a potom sa natrvalo odsťahovala do Spojených štátov. Po dvadsiatke konvertovala na kresťanskú vieru. Toto rozhodnutie jej zmenilo život.

Pozoruhodná krása si vyžiada svoju daň. Rachab to zistila, keď ju ako pätnásťročnú predal na prostitúciu jediný muž, ktorého ľúbila a dôverovala mu – jej otec. Vďaka svojej inteligencii a starostlivému plánovaniu bola v tom, čo jej zraňovalo srdce, úspešná a v mladom veku dosiahla nezávislosť. A zaprisahala sa, že už nikdy nebude dôverovať mužovi. Žiadnemu, nech už by to bol ktokoľvek. Boh mal iné plány. Do jej citovo zmäteného sveta vkročil Salmon, jeden z najpoprednejších vodcov Júdovho kmeňa, ktorého si vážil celý Izrael. Cnostný a hrdý, hlboko veriaci človek. Nepriateľ. Čo má robiť žena s poškvrnenou minulosťou, ak chce, aby ju muž ľúbil, no má pocit, že to už nie je možné? Múry Jericha sú len začiatkom. Najdôležitejší boj sa odohráva v Rachabinom srdci.

Trailer & Obálka

Obálka je krásna! Veľmi sa mi páči aj napriek tomu, že ten mládenec v dolnom pravom rohu je mierne desivý a určite ho nepovažujem za najšťastnejší výber pre hlavnú mužskú postavu. Takto si Salmona naozaj nepredstavujem.



Moje myšlienky 

Na tejto knihe ma zaujalo všetko. Najprv obálka, potom aj anotácia a nakoniec mi doslova a do písmena učaroval aj obsah. Perla v piesku sa s prehľadom zaradila medzi moje obľúbené knihy vďaka svojej úprimnosti, jednoduchosti a sile.

Napísať recenziu na túto knihu je pre mňa obzvlášť ťažké, pretože sa mi nesmierne páčila. Prišla som nato, že je pre mňa vždy ťažšie napísať recenziu na knihu, ktorá sa mi páči, lebo neviem slovami dostatočne vyjadriť, ako veľmi mi sadla a moje vety znejú kostrbato. Pokúsim sa zhrnúť svoje dojmy čo najlepšie.

http://donia.deviantart.com/
V prvom rade, námet ma zaujal od prvej stránky. Perla v piesku je veľmi čítavá, vtiahne vás do príbehu, do časov dávno minulých, keď ľudia žili naozaj inak a bolo to pre nich prirodzené. Zobrazené sú tam začiatky kresťanstva, veľmi pekným spôsobom. Štýl písania bol príjemný, preklad výborný a potešilo ma najmä jednoduché plynutie deja. Sila tejto knihy nespočíva v prešpekulovanej zápletke, ale v zobrazení zmeny k lepšiemu.

Postavy boli všetky vykreslené veľmi komplexne - nie iba nejaké figúrky behajúce z jedného miesta na druhé. Naopak, boli reálne, prežité a presvedčivé. Obľúbila som si najmä Rachab, jej silu a chuť do života, jej vieru. Charakterovo prešla niekoľkými zmenami na pozadí krásneho príbehu o láske a túžbe po vyslobodení. Aj Salmon si ma získal už na prvej strane. Hoci bol zo začiatku dosť povýšenecký, aj on si prešiel malým očistcom.

Perla v piesku poteší aj romantické srdiečka, pretože aj keď je to kniha s náboženskou tematikou a sústredí sa premenu človeka po prijatí Boha, stále je aj knihou o dvoch ľuďoch hľadajúcich cestu jeden k druhému. Práve tá je zobrazená naozaj nádherne. Nie je idylická ako v rozprávkach, ale podáva obraz pokory, odovzdanosti a najmä obojstrannej snahy po zlepšení. To ma zaujalo, pretože v dnešnej dobe sa väčšinou nikto nesnaží o dobré medziľudské vzťahy a jediné na čo myslí, je vlastný prospech.

Áno, Perla v piesku je zaručene veľmi dojemná kniha, upustíte pri nej aj slzičku-dve. Zároveň je silná a čistá, presvedčivá a nenásilná. odporúčam ju úplne každému, dokonca aj tým, čo si myslia, že by nebola ich šálkou kávy.  Za pokus nič nedáte a na oplátku si prečítate nádherný príbeh.

 ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Kumran ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Perla v piesku

5 komentárov:

  1. Tedy podle obálky bych si knihu asi ke čtení nevybrala, ale moc mě zaujala tvá recenze :) Pro podobné příběhy mám docela slabost!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Obálka sa mi nejako extra nepáči, ale anotácia ma zaujala. Zbožňujem historické námety. :)
    Giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No, celú recenziu som si vravela, že to znie fajn hoci nie ako kniha pre mňa a potom si napísala, že "odporúčam ju úplne každému, dokonca aj tým, čo si myslia, že by nebola ich šálkou kávy", takže... Ak na ňu niekedy narazím, dám jej šancu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. už ju čítam aj ja. zatiaľ sa mi tiež páči

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)