3. marca 2014

(RC) Recenzia: Fantastická 55

autor:
názov: Fantastická 55
originálny názov: Fantastická 55
séria: -
rok vydania: 2013 (Hydra)
GoodReads:  4.0 // 4 hodnotenia

Experimentálna zbierka poviedok českých, moravských a slovenských autorov, v ktorej sa scifi strieda s fantasy, groteska s hororom toho istého žánru. Poviedky v českom a slovenskom jazyku dopĺňajú ilustrácie 14 ilustrátorov. Zvučné mená sú zárukou kvality, neznámi autori ponúkajú nové alternatívy.



 Trailer & Obálka

K tejto knihe trailer zaručene nenájdeme. Obálka však poteší originalitou. Veľmi pekne vystihuje knihu, darí sa jej zachytiť rozprávkovosť.

Moje myšlienky


Vo Fantastickej 55 nájdeme krátke príbehy – poviedky. Tie sa mne osobne čítajú trošku ťažšie, lebo mám radšej ucelený príbeh, než len drobný výsek. Napriek tomu som bola veľmi milo prekvapená.

Najvýraznejšou črtou tejto zbierky je rôznorodosť. Keďže podpísaných autorov je veľa, nájdeme rôzne štýly, námety a spracovania, ktoré sa od seba diametrálne odlišujú. Každého zaujme čosi iné, a každý si z čítania odnesie vlastné pocity.

Mne sa najviac páčili tie poviedky, kde autori ukázali nový uhol pohľadu. V mnohých príbehoch som sa dočkala nečakaného, často aj vtipného zakončenia. Zaujalo ma všetko netradične vymyslené a ukončené. Obzvlášť niektoré príbehy ma zaujali a tie by som rada spomenula, lebo pre mňa boli TOP: Bez čiernej masky, Prvá noc vládcu, Bergamská ihla, Noc v meste, Albert, Bratislavský upír, Poprvé, Zóna DA GER, Dvere, Otcova rola, Priority, Posolstvo z vesmíru, Tasemnička, Ďábel, Buh a něco medzi tím, Zlaté črievičky, Nejlepší nepřítel a Zrcadlo. Snáď sa od týchto autorov ešte niečoho dočkám.

Na druhej strane, som narazila aj na také príbehy, ktoré som absolútne nepochopila ani po druhom či treťom prečítaní, ich zmysel mi spokojne utekal a nedal sa chytiť. Chcela by som dodať, že som poviedky nerozdelila len do týchto dvoch skupín, čiže najlepšie a tie, čo som nepochopila. Nepochopila som ich zopár a moje najobľúbenejšie sú v predchádzajúcom odseku. Ostatné sa mi tiež pozdávali a takmer v každej bolo niečo, čo stojí za zmienku. 

Čo sa mi nepáčilo, tak to bola v niektorých prípadoch štylistika a gramatika. Napríklad, mi nešlo do hlavy, prečo po bodke nasledovalo malé písmenko. Takisto som občas mala pocit, že niekde to veľké začiatočné chýba – najviac mi to utkvelo v príbehu Zrcadlo, kde o (hovoríme o postave) a O. Ja by som uprednostnila len O, pretože z môjho uhla pohľadu to bola postava a O bolo jej meno. Občas mi teda unikol zmysel vety a musela som sa vrátiť od začiatku, aby som si uvedomila, že to nie je v zmysle „o niečom“, ale O niečo...

Nakoniec by som chcela spomenúť ilustrácie. Úžasné spestrenie a perfektné dotvorenie atmosféry. Na niektoré som sa nemohla vynadívať, také boli krásne.

Napísanie recenzie mi dalo zabrať. Je veľmi ťažké hodnotiť túto knihu komplexne, a skĺznuť k jednotlivým príbehom som nechcela. Obávala som sa, že by som mohla niečo prezradiť a to som naozaj nechcela. Celkový dojem je výborný – Fantastická 55 naozaj obsahuje fantastické príbehy v mnohých podobách, ktoré si určite nájdu svojich priaznivcov.

 ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Hydra ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Fantastická 55

5 komentárov:

  1. Ani ja veľmi nemusím čiastkové poviedky, mám radšej ucelený dej. Ale obálka je celkom pekná, to musím uznať. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pre mňa je zas oddych čítať niečo krátke, keď som zavalená samými románmi. Môžeš si dať od čítania pauzu, keď sa k tomu vrátiš čítaš nový príbeh. Určite by som si ju chcela prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ktovie, či by ma to bavilo, veľmi poviedky nemusím. Podľa mňa je v nich príliš málo strán na to, aby si vybudoval čitateľ k postavám nejaký hlbší vzťah. Pre mňa by to bolo asi len povrchové čítanie, alebo ako to nazvať :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Poviedky zväčša nečítam, ale zmena je niekedy fajn, takže... ak na knihu narazím, rada jej dám šancu.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Poviedky nečítam, ale toto by som hádam niekedy skúsiť mohla :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)