21. marca 2014

(RC) Recenzia: Vlčí brat

autor: Katarína Soyka
názov: Vlčí brat
originálny názov: Vlčí brat
séria: -
rok vydania: 2013 (Hydra)
GoodReads: 3.67 // 9 hodnotení

Fantasy, v ktorej sa bojuje, čaruje a nie každé zviera má len jednu podobu. Čarodejnica Zuna uniká z rodnej dediny. Pred prenasledovateľmi sa ukrýva v lesoch, kde stretáva túlavého psa. S jeho pomocou nachádza útočisko u starej ženy a jej vnuka Rovena. Ani čary jej proti mocnému čarodejníkovi Korchovi nepomôžu a dostáva sa do zajatia. Odhaľuje Korchovo desivé tajomstvo, využíva záujem zo strany miestneho kráľa a balansuje na hrane medzi láskou a bojom o život.

Obálka je veľmi pekná a výstižná. Príjemne sa na ňu pozerá. Ďalšou výhodou knihy je jej veľkosť. Pohodlne sa vojde do kabelky a môžete si ju so sebou zobrať kamkoľvek idete.

Vlčí brat je fajn kniha na oddych. Podarilo sa mi pri nej úplne vypnúť a nechať sa vtiahnuť do Zunkinho sveta. Páčilo sa mi, ako je príbeh spracovaný, jeho umiestnenie aj spád. Zápletka je dosť netypická a netýka sa tradičných vlkolakov, ale ľudí, ktorí sú schopní zmeniť sa buď na psov alebo na ľudí. Rivalita medzi dvoma druhmi zvýšila napätie ďalej vystupňované príchodom čarodejnice Zunky. Začiatok bol trošku predvídateľný, ale keď sa dej rozbehol zrazu už nič nebolo jasné. S každej strany sa valili tajomstvá a nakoniec nebolo nič také, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.

M0THart.deviantart.com
Z postáv som sa úplne nedokázala stotožniť so žiadnou, ale obľúbila som si Zunku aj Maxima. (Musím povedať, že mená postáv sú síce originálne, no mňa veľmi neoslovili.) Zunka mi bola sympatická povahou a Maxim zasa svojím životným príbehom. Roven na mňa veľmi nezapôsobil a neustále mi pri jeho mene vyskakovala kniha Pes z Rowanu - ani som ju nečítala, je sestrina, ale mená sú podobné.

Táto kniha ma veľa pozitív. Prvým z nich je jej samostatnosť, čiže absencia série. To mám na knihách veľmi rada, lebo dostanem hneď všetko. Ďalším je čítavosť. Po niekoľkých stranách som tak zapadla do víru udalostí, že som Vlčieho brata nemohla odložiť, kým som ho úspešne nedočítala. Chcem tiež pochváliť romantickú zápletku, ktorá bola síce mierne zatrojuholníkovaná, ibaže sa autorka úspešne vyhla všetkému, čo na tom nenávidíme - všetkých rozsiahlych monológov o nerozhodnosti. Zaujalo ma aj zakomponovanie prvkov typických pre rozprávky, ako je zlý čarodejník či čarovná guľa. Naozaj krásne dopĺňali atmosféru.

Koniec ma prekvapil, nečakala som ho. Zdal sa mi až príliš sladký, ale v konečnom dôsledku mi vyhovoval viac než v Lokajovi (kde som si poriadne poplakala). Sama za seba môžem knihu len pochváliť a odporučiť vám ju ďalej najmä ak hľadáte niečo svieže a nové na príjemne strávené popoludnie.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Hydra ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
 Knihu Vlčí brat si môžete kúpiť TU 

5 komentárov:

  1. Mňa zaujala anotácia tak na prvý pohľad, čarovanie ach 8) čo viac ja potrebujem... 8D
    Samostatné knihy sú v dnešnom období už príjemná rarita 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fantasy, to je moje. A keď je to len samostatná kniha, o to lepšie. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to zaujímavo, aj napriek tomu, že som nikdy nemusela knihy, kde sú vlky alebo sa tam ľudia menia na nejaké zvieratá. Vždy mi to bolo proti srsti.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Znie to dosť dobre a lákavo, ak na ňu narazím, zrejme jej dám šancu.:) Btw, super recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak anotácia znie perfektne, pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)