21. júna 2014

K.C. Hilton: My name is Rapunzel

autor: K.C. Hilton
názov: My name is Rapunzel
originálny názov: My name is Rapunzel
séria: -
rok vydania: 2013
GoodReads: 3.34 // 875 hodnotení

K.C.Hilton

Detstvo strávila lezením po stromoch a hraním sa s deťmi v susedstve. Teraz ju najskôr nájdete pri počítači, kde sa venuje svojej stránke, robí videá na youtube alebo pozerá filmy. Najčastejšie túži po diétnej kole, pizze či čokoláde. Nečíta žiadne desivé knihy a už vôbec nepozerá horory - je až príliš veľký bojko.

Moje myšlienky
Určite vás neprekvapí, že som sa pustila do tejto knihy - koho by nezaujala obálka? Patrí medzi najkrajšie, ktoré som kedy videla. Plus, anotácia je veľmi sľubná a video trailer sa mi veľmi páčil. Naskočili mi z neho zimomriavky, nemohla som sa dočkať, kedy sa konečne dostanem k čítaniu.

Pustila som sa do knihy s veľkým entuziazmom a ešte väčšími očakávaniami. Zbožňujem disneyovky. Kto nie? Na vlásku patrí k mojim obľúbeným. Bola som si istá, že My name is Rapunzel ponúkne úplne iný pohľad, čosi nové. Nemýlila som sa. Ibaže ma to zo začiatku vôbec nezaujalo.

Rapunzel je príšerná hrdinka. Patetická - dokonale výstižná definícia. Aby som vás troška uviedla do obrazu, Rapunzel je zakliata, tak aby nikdy nestarla a v procese prišla o svoju pravú lásku. Navyše, je strážená drakom a donútená žiť s čarodejnicou, ktorá ju zakliala. Vyzerá to slušne. Naozaj. Škoda, že to znie dobre a prevedenie nie je ani zďaleka podobné.

Ako som už povedala, Rapunzel je patetická. Celý čas som sa ju snažila obľúbiť, no nedalo sa. Stále sa opakovala, božekala, horekovala a dookola to isté. Predpokladám, že cieľom toho všetkého bolo, aby sa čitateľ s Rapunzel stotožnil, mala si ho získať ako osudom skúšaná hrdinka. Bohužiaľ, u mňa sa to minulo účinkom. Liezla mi na nervy, bola nemastná-neslaná a mala som chuť ňou poriadne zatriasť, aby sa už konečne prebudila a niečo robila.  Takisto mi prekážalo jej správanie. Mala viac než dvesto rokov a neustále sa správala ako dieťa, veď aj deväťročný chlapec sa správal miestami dospelejšie. Jej osud ma vôbec nedojímal, nedokázala som sa do nej vcítiť, ani napriek autorkinej snahe o gradovanie deja, ktorý z môjho pohľadu stagnoval a dokopy sa nič nedialo - ak áno, išiel pomimo mňa - a o napätí už ani nehovorím. Spomenula som, že jej aj plytká? Okrem jej krásy sa veľa jej kvalít nespomínalo... Aha, vie čítať. Bod pre ňu.



Ďalším problémom bolo spracovanie. Keby som aj odpustila Rapunzel jej nedostatok všetkého, čo hrdinky zvyčajne majú, nedokázala som sa ani trochu adaptovať na štýl. Veľa opisov, málo deja, veľa myšlienok, málo akcie. Rapunzelina minulosť zabrala strany rozprávania, no v skutočnosti sa dej nehýbal. K tomu treba prirátať aj fakt, že autorka zvolila nezvyčajnú kompozíciu. Verím, že ňou chcela upútať, ale jej zmysel mi unikol - iba sa znova opakovala. Na začiatku nás každá kapitola zavedie do výseku jej života a ostáva nedopovedaná, pričom následne zhruba za polovicou dostávame celý príbeh podaný chronologicky s takmer doslovným prepisom začiatku. Akoby autorka nemala o čom písať.

Viac sa mi páčila prítomnosť, kde sa už konečne začal dej dynamizovať, hoci na konci prišlo ,,veľké odhalenie"... Asi malo byť dramatické - a možno by aj bolo - ak by nebolo úplne zjavné od prvej kapitoly. Nikto nemá rád, keď je priebeh knihy jasný dopredu. Kazí to moment prekvapenia. Najhoršie však je, že Rapunzel bola zakliata, pretože od nej niečo čarodejnica chcela. Nevedno čo to bolo, pretože akosi sa k tomu autorka nikdy nedostala.

Nakoniec by som chcela povedať, že obálka je nádherná a hlas v traileri na vás bude volať, priam hypnotizovať, aby vám vnútil čítanie knihy. Pokojne to urobte. Nečakajte veľa a možno sa vám aj zapáči. Pre mňa je však sklamaním v tom zmysle, že moje očakávania neboli vyplnené.


8 komentárov:

  1. Tak toto vážne nevyzerá dobre. Obálka je naozaj krásna, ale keď čítam tvoju recenziu, tak dej asi nič moc. Ale musím nesúhlasiť- veď mala práve to, čo majú dnešné hrdinky-patetickosť v takej dávke, až je to neúnosné. Tak aspoň, že vedela čítať. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak hej, patetickosť tam bola - asi aby som sa mohla rozčuľovať. :D

      Odstrániť
  2. Možno si ju prečítam, aj keď ma moc neláka. Po zhliadnutí traileru som mala pocity: "to predsa musím mať!" Po prečítaní tvojej recenzie to zo mňa však opadlo. Odrádza ma hlavne opis hrdinky, pretože presne takéto typy (v knihách aj v skutočnosti) nemôžem vystáť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem, ten trailer dostal aj mňa. :D Myslím, že sa naň chytí väčšina čitateľov.

      Odstrániť
  3. Knihu som si chcela prečítať hlavne kvôli rozprávke, ale čítala som aj nejaké anglické recenzie a moc to nevychválili. Teraz mám konečne jednu recenziu aj od našich a viem, že to môžem vyškrtnúť z to-read listu, lebo by ma to pravdepodobne aj tak nebavilo. A neznášam predvídateľnosť.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vyzerá to tak zaujímavo, že by som si to hneď prečítala, ale odradila si ma tou patetickou hlavnou hrdinkou :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Obálka a anotácia sú fakt fajn, škoda, že to dopadlo ako to dopadlo.:/ Ale pekná recenzia.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aaaa...aka skoda!! po prvych vetach som si povedala, ze si to precitam aj keby bola recenzia negativna... ale zasa...neznasam, ked sa nic nedeje :DDDD to je uspavajuce!! rovnako ako aj predpokladane odhalenia... takze nic asi :DDDD

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)