28. júna 2014

Kendare Blake: Anna krví oděná

autor: Kendare Blake
názov: Anna dressed in blood
originálny názov:  Anna dressed in blood
séria: Anna
rok vydania: 2010
GoodReads: 4.00 // 40,469 hodnotení

Kendare Blake
Píše prevažne young adult, lebo sa jej nepáčia príbehy s rozprávačom v tretej osobe. Keď práve nepíše, tak len niekde posedáva a rozjíma, čo spraví so svojím životom. Takže to, alebo vytvára nové recepty. Tiež rada behá či hraje tenis.

Moje myšlienky
V prvom rade ma zaujala obálka a množstvo pozitívnych ohlasov. Samozrejme, anotáciou som sa neobťažovala. Viete si predstaviť, aká som bola prekvapená, keď som zistila, že Anna nie je upír? Akosi som z názvu dospela k tomuto záveru a na začiatku čítania som zostala mierne zaskočená. Aby som veci uviedla na prvú mieru - Anna je duch. Vôbec nie obyčajný, ale to už predbieham. Začnem radšej pekne na začiatku a pokračovať budem poporiadku...

Anna krví oděná je mojím prvým stretom s paranormálnym svetom duchov. Určite, o túto tému som sa už obtrela, veď duchovia sú stálou súčasťou fantasy kníh, no toto bolo o inom. Žiadny Casper sa nekoná, žiadne roztomilé lietajúce obláčiky. Duchovia sú strašní, krutí a s veľkou obľubou zabíjajú všetko, čo sa im postaví do cesty (prípadne len pripletie). Kendare dala svojej knihe úplne všetko - dobrú zápletku, dynamiku a slušné postavy.  Príbeh prináša nové prvky: duchovia nie sú len preludy - sú to skutočné bytosti, ktoré sa môžu ľudí dotknúť, zraniť ich a zabiť. Cas je tínedžer s prácou na plný úväzok - posiela vraždiace mŕtve monštrá tam, kde už ľuďom nemôžu ubližovať. Jeho najnovšou úlohou je Anna, Anna krví oděná.

“I can feel that photo of Anna staring at me from sixty years ago, and I can’t help myself from wanting to protect her, wanting to save her from becoming what she already is.”

Už od prvej stránky som sa začítala, úplne som sa nechala uniesť. Príbeh sa rozpráva sám od seba - vážne. Nemohla som prestať čítať, kým som nevstrebala aj posledné slovo. Dej je dynamický, má rýchly spád, stále sa niečo deje. Netreba sa obávať stagnácie ani jasného konca, lebo kartami zamieša niekoľko rôznych faktorov. Ako napríklad telepat a jeho voodoo dedko. Z rutinnej úlohy sa tak stane čosi oveľa väčšie. Nebezpečnejšie. 

Cass Lowood zbavuje tento svet duchov. Robí to už roky, odkedy jeho otec zomrel a nehodlá prestať, kým ho nepomstí. Cass sa spolieha len sám na seba a veriť niekomu inému pre neho nie je ľahké. Napriek tomu sa jeho samotárska misia zmení na skupinový projekt. Do cesty sa pripletie telepat, kráľovná školy a aj futbalové družstvo. Páčil sa mi jeho sarkazmus a relatívne chladná hlava. Anna Korlovová je mŕtva už viac než päťdesiat rokov a stále nenašla pokoj. Kompenzuje si ho vraždením nešťastníkov vstúpiacich do jej domu. Až sa raz zjaví niekto, koho nechá ísť. Anna nie je typický duch, a nebola ani typické dievča. Jej postava ma zaujala najviac a jej osud sa ma dotkol. Nemohla som si pomôcť, musela som rozmýšľať nad tým, aký bol príšerný a aké mám ja šťastie.

“I’m not afraid. Despite the searing between my eyes and the knowledge that something is coming for me, something that could easily rip out my spleen and pop it like a water balloon, I am not afraid. She’s with me. She’s my purpose and we’re going to save each other. We’re going to save everyone. And then I’m going to convince her that she’s supposed to stay here. With me.”

Koniec ma k slzám nedohnal, viac-menej pre pokračovanie. (Niežeby som si nepoplakala pri flashback-u Anninej smrti.) Nemohla som sa ho dočkať, ibaže bolo trištvrte na jednu ráno, tak som si povedala, že si trošku pospím a potom sa pustím do Dievčata z nočných môr. 

9 komentárov:

  1. Páni, vyzerá super. ,,Žiaden Casper sa nekoná", aspoň nejaká zmena oproti tím sladučkým duchom z iných kníh. Určite si ju prečítam. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekná recenzia! :)
    Čítala som mnoho pozitívnych ohlasov a ako vidím, knižku sa asi oplatí prečítať :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento díl se mi líbíl, ale Dívka z nočních můr mě trochu zklamala.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anna krví oděná je skvělá kniha. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Knížka se mi líbila, i když mi to přišlo, že autorka si na konci moc nevěděla rady co s kým a jak udělat. Druhý díl je mnohem slabší, ale to uvidíš sama :)) Pěkná recenze!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je pravda, druhý diel bol pre mňa dosť sklamaním.

      Odstrániť
  6. Kniha nebola zlá, ale mňa zase vôbec neohúrila. Niekedy som sa nudila a tie náznaky lásky mi tam prišli o ničom. Najviac ma nepotešila absencia krvilačnosti. Ja som čakala veľký hororový príbeh s riadnym duchom a z tejto stránky ma to nenaplnilo. K 2ke som sa ešte nedostala, nejak ma to nesúri, ale zato si to prečítam.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)