26. augusta 2014

Lynn Austinová: Bohovia a králi

autor: Lynn Austinová
názov: Bohovia a králi
originálny názov: Gods and Kings
séria: Bohovia a králi | Gods and Kings
rok vydania: 1995; SR: 2013 (Kumran)
GoodReads: 4.28 / 5,176 hodnotení


Lynn Austinová

Roky chcela písať, ale rodina jej kariéru odďaľovala. Veľa sa sťahovali, na jednom z mnohých miest sa stala učiteľkou, no písaniu sa začala venovať až neskôr, keď si jej deti dávali poobedňajšieho šlofíka. Rodina je pre Lynn veľmi dôležitá a premieta sa aj do jej písania. Napríklad debata o zmene postavenia ženy v rodine medzi ňou, jej matkou, starou matkou a dcérou ju motivovala k napísaniu knihy  Eve's Daughters. V roku 1992 sa úplne prestala venovať učiteľstvu a stala sa z nej spisovateľka na plný úväzok.

Moje myšlienky

Historický román, Bohovia a králi, je prvou knihou série, ktorej predlohou je Starý zákon (t.j. obdobie pred narodením Krista). Veriaci vedia, že v kostoloch sa číta Nový zákon, nie Starý zákon. Neveriaci si pravdepodobne povedia, že čítať niečo podobné nepotrebujú. Som však toho názoru, že prečítať si túto knihu môže byť ozajstným spestrením spomedzi dnešnej literatúry. Hneď na začiatok chcem povedať, že to je fikcia – čiže autorka si príbeh prispôsobila, hoci opornými piliermi pre vznik knihy je Biblia a udalosti zo života dvoch Judských kráľov. Každá časť (kniha je rozdelená na dve časti) začína niekoľkými veršami z Druhej knihy kroník a zľahka načŕta o čo pôjde.


Kráľ Achaz namiesto viery svojich otcov začal vyznávať modloslužbu a tým prináša do kráľovstva veľa nešťastia. Najviac uctieva Molocha, krutého boha vyžadujúceho detské obety. Poviem Vám, o tom čítať naozaj nebolo ľahké. V takýchto chvíľach som skutočne rada, že žijem v dnešnej dobe a nie v minulosti. Keďže dej sa odohráva v kráľovskom meste sledujeme osudy viacerých postáv. Veľmi výrazný je napríklad Jahveho veľkňaz, Uriáš. Prostredníctvom neho vidíme, ako moc mení ľudí. Abbia, kráľova manželka, je podobizňou obety a Zachariáš, jej otec, predstavuje nádej – napriek všetkému sa dokáže pozbierať a urobiť, čo je správne. Ezechiáš, kráľov syn, je úplným protikladom kráľa. Schopný, inteligentný a neľahostajný. Napriek tomu, že všetky postavy boli jedinečné a každá z nich zastávala svoju pozíciu v príbehu, žiadnej som sa nevedela priblížiť.

Bohovia a králi sa mi nečítali najľahšie. Často som robila v čítaní dlhé prestávky a do strednej časti knihy som sa musela miestami dokonca nútiť. Nebolo to príbehom, skôr som mala trocha problém so štýlom verným svojej dobe a takisto Biblii (väčšina výrokov je parafrázou výrokov z Biblie).

Celkovo je dielo veľmi presvedčivé, vidno, že autorka si dala naozaj záležať nielen na jeho napísaní, ale aj na naštudovaní predlôh. Občas dokázala vykresliť miesta, obrady či veci tak dokonale, že som sa nachvíľku ocitla v úplne inom svete.

Romantickejšie dušičky si na svoje neprídu, no aj tak musím pochváliť zobrazenie života v kráľovskom háreme a aj prístup mužov k ženám nielen v partnerskom zväzku. V tomto období žena veľa neznamenala, vlastne bola takmer nič, ak nerodila. Otcovia dávali svoje dcéry za ženy komu chceli a to je tiež niečo, čo by som nechcela zažiť.

V konečnom dôsledku sa mi kniha páčila, no bol to taký priemer. Nedokázala si udržať moju pozornosť neustále, no tie lepšie pasáže (hlavne druhú časť) som zhltla veľmi rýchlo. Raz to bolo dobré, raz zlé a preto je hodnotenie trojhviezdičkové.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Kumran ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Bohovia a králi

3 komentáre:

  1. Na jednej strane to znie zaujímavo, na druhej si ale nie som istá, či by ma čítanie bavilo.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerá super, ešte aj obálka je akoby historická. Škoda tých nudnejších pasáží. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Neviem, či ma kniha zaujala natoľko, aby som si ju prečítala.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)