6. augusta 2014

(RC) Recenzia: Stratená duša (Medzi nebom a zemou)

autor: Stacey Kade
názov: Stratená duša
originálny názov: The Ghost and the Goth
séria: The Ghost and the Goth | Mezi nebom a zemou
rok vydania: 2010; SR: 2014 (Fragment)
GoodReads: 3.92 | 11,683 hodnotení


Stacey Kade
Býva v Chicagu spolu so svojím manželom. A keď práve nepíše, tak ju nájdete pred televízorom, kde doháňa sledovanie svojich obľúbených seriálov (Scandal, The Vampire Diaries, Almost Human, The Walking Dead, and Sherlock). 


Moje myšlienky

Stratená duša ma vôbec nelákala, podľa obálky som súdila, že bude asi pre mladších. Anotácia sľubuje ducha a tieto príbehy akosi nekončia, tak ako by som si ja predstavovala. Navyše som nedávno čítala prvý diel Ghost Girl – ktorá sa mi vôbec nepáčila a len tak od oka som súdila, že toto by mohlo byť niečo veľmi podobné. No na GR aj na blogoch som na ňu počula len samé chvály, každý z nej bol nadšený, tak som si povedala: prečo nie?  

Námet síce nie je práve originálny, dievča umrie a ostane zaseknuté, no má čosi do seba. Páčilo sa mi prevedenie. Čítalo sa veľmi príjemne a rýchlo. Nemôžem hovoriť o nejakej hlbokej zápletke, ale Stratená duša si ma získala svojou čítavosťou a nenúteným štýlom. Je to taká milá knižka na oddych, kde sa nemusíte príliš sústrediť, len sa necháte unášať. 

Alona Dareová je zaujímavá. Autorka zvolila výstižné meno. Alona má všetko a nič. Úspech v škole, na ktorom sa tvrdo nadrela, no zároveň rozpadajúcu sa rodinu. Tento kontrast však nie je veľmi dôležitý, keď vezmeme do úvahy, že je mŕtva. Dokonca nie je dôležité, aká bola za života. Originálny ťah autorky: hlavná postava je kráľovná školy, hovorí hnusné veci ostatným – v skutočnosti sa im len snaží „pomôcť“ svojským spôsobom. A to sa mi páčilo. Väčšinou sú hrdinky buď dobré alebo zlé, no málokedy sa vyskytne kombinácia. Will Killian je exot školy a hocikto by si ho mohol pomýliť s gotikom. Jeho zmýšľanie je veľmi vtipné, vlastne všetky kapitoly z jeho pohľadu sú náramne humorné. A nič nie je lepšie, než humor. Veď ho aj potrebujete, keď vám mŕtva Alona zdelí, že ju okamžite máte poslať do svetla, lebo inak...!

Emócií ani romantiky veľa nebude – iba ak v rovine zlého vtipu. Ale aj tak sa zasmejete. Plus, Stacy Kade sa nenechala ovplyvniť zaužívanými faktami o duchoch, nebe, zemi, pekle. Všetko paranormálne si upravila tak, aby jej to sadlo do príbehu. Na mňa to pôsobilo veľmi uvoľnene a prirodzene. Samozrejme, okrem zjavného - mŕtvej Alony komandujúcej každého, kto jej príde do rany a svoj zvyk nemení ani po smrti, Willa snažiaceho sa získať pod kontrolu svoje schopnosti média, tak aby to nik nezistil, kniha má aj ďalšie zápletky. Veď Alona nie je jediná, kto ostal na pomedzí medzi nebom a zemou. Šikovne zakomponované, prepletené a to už ani nehovorím o tom nezvyčajnom konci, aký autorka zvolila.

Veľa som od tejto knihy neočakávala, preto ma veľmi milo prekvapila. Čítala sa ľahko, viackrát ma rozosmiala a navyše skončila zaujímavo. Netušila som, ako ju chce autorka ukončiť, no spravila to viac než slušne. Teším sa na pokračovanie.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Stratená duša

7 komentárov:

  1. Obálka na mňa tiež zapôsobila trochu detsky, ale tiež sa mi páči ten kontrast v osobnosti hlavnej hrdinky. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nebýt recenze, tak o knize nevím, ani o ní neuvažuji, ale přiznám se, že jsi mě na ni trochu nalákala! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som túto knihu zavrhla ako príliš detskú, ale nevylučujem, že to môže byť príjemné oddychové čítanie. Ale je dosť iných a lepších kníh, takže Stratená dušu asi čítať nebudem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mna obálka strašne odradila.. ale dostala som knihu ako darček a veľa ľudí píše že je dobrá tak ju asi skúsim :)
    http://addicted-to-read.blogspot.sk/

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jee, autorka má rada Sherlocka, plusový bod.:D
    Kniha ma láka, po tvojej recenzii ešte viac.:D Taká vtipná oddychovka sa raz za čas hodí. Hádam sa k nej dostanem.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Souhlasím, je to taková oddechovka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Přemýšlím o přečtení této série :) Hezky jsi mě nalákala. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)