10. augusta 2014

(RC) Recenzia: Vo víre minulosti (Búrka #2)

autor: Julie Cross
názov: Vo víre minulosti
originálny názov: Vortex
séria: Búrka | Tempest
rok vydania: 2012; ČR: 2013 (Fragment)
GoodReads: 3.92 / 1,733 hodnotení

Julie Cross
Je autorka sérií Uväznený v čase a Letters to Nowhere. Čo je ešte dôležitejšie, je obrovským fanúšikom kníh, rada píše recenzie. Zastáva názor, že každý z nás je iný, a preto máme rozdielne pohľady na knihy. Veľmi rada si o nich podebatuje.


Moje myšlienky
Predchádzajúca kniha ma zaujala, napriek tematike. Cestovanie v čase je náročná téma a ja som veľký detailista, čiže sa stane, že nájdem nezrovnalosti. Už na úvod môžem povedať, že tu som žiadne nenašla a existuje na to jednoduchý dôvod. Nemohla som nájsť nič, čo by nesedelo, lebo polovicu času som sa rozmýšľala, čo sa vlastne deje. 

Angličania majú krásnu frázu: I am happy, we´re at the same page. Tak ja, autorka a príbeh sme teda rozhodne neboli. Ani nikde blízko. Vôbec, ale vôbec sa mi nepáčilo, ako autorka začala cestovanie v čase komplikovať. Svet A, B, C, D, polskok, dokonalý skok. Rôzne roviny splývajúce dokopy a neviem čo ešte. Zbytočne! Docielila iba moju zmätenosť a ťažkú sledovateľnosť príbehu. Na každej strane sa fakty menili, to čo bolo povedané v predchádzajúcej kapitole bola zrazu ďaleká minulosť. Plietla jedno cez druhé, mala som obrovský problém sledovať čo je vlastne realita a čo nie. Pritom tie najdôležitejšie otázky ostávajú nezodpovedané až do konca. Teda... Ak to malo byť veľkolepé finále, u mňa sa úplne minulo účinku. Bola som znechutená a druhú polovicu knihy som si želala, aby už bol konečne koniec.

Uväznený v čase bol oveľa lepší, jednoduchšie sa čítal vďaka tomu, že čitateľ vie, kde sa práve nachádza a čo sa deje. Naproti tomu Vo víre minulosti je zlátanina skokov, ich následkov, "šokujúcich odhalení" a zvratov. Dej neplynie ani chvíľku pomaly, nedá vydýchnuť - zvyčajne je to dobré, keď kniha udrží pozornosť, no v tomto prípade nie. Príliš veľa nových faktov, ktoré sa neustále menili a žiadne odbočky, málo vysvetľovania a neustále zauzľovanie zápletky boli mätúce. A pritom to začalo tak sľubne...

Veľmi sa mi páčil začiatok, keď sa autorka venovala výcviku. Zaujalo ma to stvárnenie cvičenia budúcich agentov CIA, pretože predtým som nikdy niečo podobné nečítala. Jackson bol fajn, obľúbila som si aj Kendrickovú a Stewartovú. Cross sa s postavami pohrala a niektoré ma vážne oklamali, začala som im veriť, no v tom sa premenili na niekoho úplne iného. Výborná práca. Až na Holly a Adama. Tých by som buď vyškrtla, alebo nejako zmenila, lebo do celkového kontextu mi vôbec nezapadali a dá sa povedať, že boli skôr na ťarchu než na osoh.

Chýbal aj mi aj úplný nedostatok romantiky a vtipnosti. Všetko sa sústredí len na cestovanie v čase, čo by nebol problém, ak by bolo podané jasne a mohla som si o ňom utvoriť obraz. Čiastkové informácie a následne ich pretáčanie do všetkých možných aj nemožných uhlov však ničomu nepomáhajú. A NEČovia (nepriatelia času)? Párkrát sa zjavili na scéne, ibaže neviem načo? Aby mala CIA nejakú prácu? Aby bolo o čom písať? Pretože oni vlastne žiadnu funkciu nezastali, párkrát zaútočili, aby sa nepovedalo, no nebol v tom žiaden zmysel. Žiadna supertajná misia ani nič. Prišli, odišli. To ani nemuseli chodiť.

Vo víre minulosti. Vážne to bol vír, dokonca búrka. Autorkiným myšlienkám som nestíhala, jej zobrazenie skákania v čase bolo chaotické a niektoré časti zápletky ma doháňali k zúfalstvu. Kniha ma neoslovila a ak by to nebol recenzný výtlačok, tak ju ani nedočítam. Hoci sa kniha začala dobre, nakoniec ma veľmi sklamala a musela som sa do čítania doslova nútiť. Znova som sa raz utvrdila, že cestovanie v čase je téma, ktorá ku mne neprenikne a knihám o nej by som sa mala radšej vyhýbať, lebo ma nenadchnú.


ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fragment ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Vo víre minulosti

7 komentárov:

  1. Knihy o cestovaní v čase nejako nenadchýnajú ani mňa. Teda Drahokamy sa mi páčili, obzvlášť tretí diel, ale aj tak. Toto som čítala len prvý diel, už ten ma absolútne nelákal, tak do tohoto som sa radšej ani nepúšťala :D
    Ak chceš ale niečo úplne... fantastic o cestovaní v čase, tak rozhodne odporúčam seriál Doctor Who, ten je dokonalý :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som čierna ovca komunity, ale musím priznať... mne sa nepáčili Drahokamy. Resp. prvý diel, ďalej som to ani neskúšala. :D Doctor Who sa páči snáď každému. Ešte som nevidela ani jeden diel, no mám pocit, že to má veľa sérii a to by sa mi asi nechcelo všetko pozerať. :)

      Odstrániť
  2. Tak ja mám rada tématiku cestovania v čase, ale čo je veľa, to je veľa. A, B,..Z a polskok?? Tak to je vážne už pritiahnuté za vlasy. Doctor Who je super, prikláňam sa k Mati, pozri si to. :)
    Fashion Happenss

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Knihu som nečítala, vlastne ani jednotku... Neviem, možno sa do nej niekedy pustím, ale skôr asi ani nie. Každopádne, je škoda, že to autorka takto zbytočne skomplikovala.:P Ja mám cestovanie v čase celkom rada, ale naozaj sa v tom dá ľahko stratiť a vyžaduje to teda správne podanie.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa nepozdávali už recenzie na prvý diel. Väčšina ľudí dávala nízke hodnotenie a písali, že je to chaotické. Neviem, či by som sa púšťala do cestovania v čase (myslím písanie), keby som to nemala poriadne premyslené. Tam sa dá veľmi jednoducho šliapnuť vedľa a autor skončil :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. S romantikou daj pokoj :D Mne sa páčilo, že tam bola v miernejšej forme, ale aj tak mi vadilo, že hlavný hrdina stále narieka nad svojim životom. Druhý diel bol slabší, to máš pravdu :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)