2. novembra 2014

Marián Kubicsko: Veža elfov

23465440 

Lamia hodila okom na mládenca. Te viedol živý rozhovor s Lujsou. Akoby im nevadilo, že putujú týždne. Zato sivá elfka už dávno prestala rátať dni, ktoré trávila v divočine. Závidela malej trpaslíčke predstieranú bezstarostnosť.

Čo vám prvé napadne, keď sa povie elfovia? Pre mňa sa neomylne spájajú s Pánom prsteňov a Legolasom s tulcom šípov. Preto som sa pred začiatkom čítania obávala troška dvoch vecí.

Marián Kubicsko: Veža elfov
| rok vydania: 2014 | GR  | 3.00 - 1 hodnotenie  | 

Po prvé, aby sa Veža elfov príliš neponášala na spomínanú trilógiu. Obavy našťastie neboli nutné, táto kniha má originálnu zápletku a zachované sú len ,,konvencie". Páčilo sa mi, že si autor prispôsobil oba národy, podľa svojich predstáv a neponechal všetko tak, ako to poznáme.

Po druhé, nebola som si istá, či sa mi kniha bude dobre čítať, keďže som nečítala prvý diel, Pohrobok. Pozitívne na mňa zapôsobil fakt, že je iba voľné pokračovanie, takže som sa do knihy pustila. Príjemne ma potešilo stručné zhrnutie prvej knihy, zorientovalo ma a mohla som sa vrhnúť do čítania.

Moje dojmy počas čítania boli rôzne. Príbeh sa mi páčil, rýchlo z neho odsýpalo. Postupoval príjemne a zaujal ma. Celkovo bol dej nepredvídateľný, rozhodne som nečakala taký koniec, aký som dostala a autor si veľmi pekne ponechal priestor na prípadne pokračovanie. Predpovedanie zápletky takisto nebolo jednoduché. Na druhej strane, niektoré časti knihy boli až bolestivo priehľadné - najmä romantická časť, tá bola ako podľa vzorca. Už od začiatku som bola presvedčená, že to bude tak ako to bolo, no predsa som v kútiku duše dúfala, že to tak nebude.

Rišo. Toto meno mi trhalo uši. Ja viem, že autor vložil do príbehu obyčajného chlapca z Bratislavy, no pri menách ako Lamia, Lujsa, Korrak mi meno Rišo, Riško vôbec nesedelo. Keď ho oslovovali Richard, znelo to tak pekne, vznešene, no to sa príliš nestávalo.

Vo svete, odkiaľ Rišo pochádzal, mali každé dvere zámok. Alebo sa otvárali automaticky. Mali digitálny čip, pohybový senzor, vyťukávalo sa heslo - inak povedané, vždy sa dali nejakým spôsobom otvoriť. Nijaké čary, kúzla, mágia. Žiadne čarovné slovíčka patriace do rozprávok.

Veža elfov je písaná pomocou vševediaceho rozprávača - je to rozpráač, ktorý všetko o každej postave vie, uvádza priamu reč a niekedy aj hodnotí činy a dej. V tomto type kníh, je osvedčený, no konkrétne tu som mala z neho zvláštny pocit. Páčilo sa mi, ako bol využitý na zobrazenie viacerých postáv a akési striedanie ,,pohľadov" bolo príjemné a dodávalo knihe širšiu perspektívu. Samozrejme, pod pohľadmi mám na mysli, že sa rozprávač nebol sústredený priamo iba na Riša a najbližšie postavy okolo neho, ale boli zakomponované vsuvky o postavách, ktoré sa až tak priamo deja nezúčastňovali, no ich konanie bolo dôležité. Je to jedno veľké plus. Naopak, občas som mala pocit, že vlastne o Rišovi veľa neviem. Nedokázala som sa mu dostať pod kožu a jeho myšlienky aj city pôsobili na mňa chladne.

Zo všetkých postáv som si najviac obľúbila Lujsu, nezbednú trpaslíčku, a Edhelsinda, Lamiinho brata. Lamiu samotnú som až tak veľmi v láske nemala, hoci mala aj svoje svetlé chvíľky. V konečnom dôsledku som však od nej čakala asi niečo iné.

Autor sa výborne zhostil bojov a opisu bitky, bolo to fakt dobre vyslené. Celý koniec bol veľmi dynamický, gradoval až sa dostal k bodu velkého BOOM. Všetko explodovalo vo víre nečakaného a dosť otvoreného konca. Síce mám rada uzavreté konce, no tu mi to neukončenie celkom vyhovovalo. S koncom som maximálne spokojná.

Musím však povedať, že mám taký zvláštny pocit, že ak by som bola čítala Pohrobka, táto kniha by sa mi až tak veľmi nepáčila, hlavne pre Elgu. Som si istá, že by som si ju bola obľúbila a veľmi by ma jej osud v pokračovaní nenadchol. Ibaže som Pohrobka nečítala, a teda moje dojmy z čítania sú veľmi pozitívne. Táto kniha je naozaj príjemné oddychové čítanie a milovníkom žánru ju môžem len odporučiť. Aj ja sama sa možno poobzerám po ďalších knihách vydavateľstva Artis Omnis, lebo v priloženom katalógu mi zopár padlo do oka.

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Kúpiť knihu Veža elfov

3 komentáre:

  1. O knihe som doteraz nepočula, ale znie to celkom zaujímavo.:) Pekná recenzia. Inak, aj mne sa s elfmi spája Legolas.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vydavatelstvo Ikar rozdava vytlacky vydavatelstva Artis Omnis? Zaujimave... Ale nemam nic proti, ked to pomoze slovenskej literature :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vždy si pri slove elf spomeniem na Pána prsteňov a nejdem sa toho zbaviť :D Preto ma vždy desia fantasy knihy s elfmi, bojím sa, že budem príliš porovnávať :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)