6. marca 2015

Jessica Warman: Between

Kniha ma zaujala svojou obálkou a trailerom. Bola taká mysteriózna. A hodnotenia na GR tiež neboli zlé, práve naopak - boli veľmi dobré. Vybrala som si ju ešte v čase, keď som v angličtine nečítala, vlastne patrila medzi moje najskôr pridané knihy do to-readu. Preto keď som ho skracovala a dala zoradiť knihy podľa dátumu pridania bola asi štvrtá v poradí. Povedala som si, že už by sa patrilo do nej pustiť a tak som to teda urobila.

 Jessica Warman: Between
| rok vydania: 2011 | GR  | 3.95 - 6,334 hodnotení |  

Pustila som sa s vervou do čítania, ktoré sa mi už po krátkom čase zdalo nekonečné, nezvládnuteľné a mala som pocit, že na koniec tejto knihy sa teda nikdy neprepracujem.

“Teenagers, as everyone knows, tend to believe they are immortal.”

Between je kniha o bande deciek, ktoré od dobroty nevedia, čo so sebou.  Vážne - tá plytkosť. Asi som ešte nečítala knihu, ktorá by mala takéto postavy, lebo toto tu ma dosť vzalo. Hierarchia ako z americkej komédie, ibaže tam nie je žiadne dievča šplhajúce navrchol rebríčka. Iba dvaja mŕtvi tínedžeri. 
Ani neviem, kde by som mala začať, také zlé to bolo. V prvom rade, ocitli sme sa na strednej škole, konkrétne v skupinke deciek, čo jej ,,vládnu". Elizabeth, Liz, má všetko - je krásna, bohatá, má milujúceho priateľa... Ani to ju však neochráni pred smrťou - skončila v mori počas svojej narodeninovej oslavy.

Určite ste si už urobili obraz o Liz - kráľovná školy, mrcha, ktorá sa o nikoho nestará. Jediné, čo ju zaujíma je koľko kalórii obsahuje šalát. Je to prázdna postava. Doslova prázdna a všetky tie kecy, ktoré prišli po prvej tretine knihy a celá jej premena resp. uvedomenie svojich chýb a blá-blá-blá ma teda fakt nedojali. Ani to aký mala zlý život a jej problémy tiež nie. Bola to obyčajná sebecká krava a ak takíto ľudia naozaj existujú, tak teda dúfam, že ich nikdy v živote nestretnem.

lokelani.deviantart.com
Keďže som si chvíľu myslela, že túto somarinu nedočítam, pozrela som si spoilery - kto zabil ju a kto zabil Alexa (k nemu sa ešte dostaneme). Vôbec ma to neprekvapilo. Sama som síce nemala žiadne odhady a už od začiatku mi z nejakého dôvodu bola nesympatická Mera, no skutoční vrahovia ma vôbec neprekvapili. A absolútne ma dostala tá bezohľadnosť a nezáujem o čokoľvek, čo sa jej netýka. No to isté prakticky platilo aj pre všetkých ostatných členov ich skupinky. Richieho - jej milovaného priateľa, spriaznenej duše, lásky jej života... To že predáva drogy kde komu tak to jej bolo fuk. Josie, jej sestričky, čo robí možné aj nemožné, aby sa jej (Liz) vyrovnala, hoci to nie je možné. A navyše... je to jej sestra alebo nie je? Tajomstvóoo. Mu-he-he. Fuj. Mera a Topher, nevýrazná dvojka, zúrivo zamilovaná. Nemala som ich rada - asi preto, že ani Liz ich vzťah veľmi nemusela a podsúvala mi to, no oni boli v skutočnosti celkom normálni. Caroline jediná osoba, ktorú som si ako-tak obľúbila, hoci tiež nebola nijako extra výnimočná, skvelá a snažila sa zapadnúť nech sa deje, čo chce. A potom tu bol Alex. Druhá obeť. Počas života sa snažil byť neviditeľný, aby ho nešikanovali, lebo nepatril medzi elitu. Vlastne nepatril nikam, bol úplne na konci pomyselného sociálneho rebríčka. Dobrý chlapec, s nádejmi a snami, ktoré sa už nikdy nevyplnia. Bol druhá strana mince k Liz, ibaže ani on mi nesadol. Bol až príliš... čojaviem... prílišný opak. Aká bola Liz odporná, on bol vykreslený ako taký úbohý chudáčik.

“A person’s character, I realize, is never black-and-white. There is so much gray.”

Emočne je Between úplne prázdna. Nepodarilo sa mi obľúbiť postavy, takže som nedokázala precítiť nič. Niežeby tam toho bolo zasa toľko na precítenie. Bola tam len prázdnota a moje krútenie hlavou nad všetkým, čo postavy robili. 

Autorka si však povedala, že mysteriózny príbeh založený na dvoch úmrtiach nie je dostatočný námet pre knihu. treba to všetko ešte skomplikovať, všakže? Preto vložila do deja aj tajomstvo z minulosti a motív anorexie. Lizina matka mala anorexiu, preto zomrela. Preto Liz málo je a veľa behá. Ale je Josie jej biologická sestra aspoň na polovicu? Naozaj mal jej otec románik s matkou Josie ešte pred smrťou svojej ženy? Samozrejme, aj toto bude rozlúsknuté. Ďalej bol ešte pripojený motív opakovania chýb z minulosti na rôzne spôsoby a dokopy to malo tvoriť jeden perfektný príbeh. Teda, aspoň podľa autorky.

Nanešťastie, toto bol iba nekonečný príbeh o totálne bezcitných, nedospelých, skazených deckách bez svedomia. Plus ,,dramrická" romanca z minulosti, zopár smrtí a ,,dych berúce" hľadanie vinníkov. Blé. Neobľúbila som si postavy, rozvláčny dej nemal nič do seba a do čítania sa mi vôbec nechcelo. Proste des a hrôza. A samozrejme, epic fail.

4 komentáre:

  1. Tato kniha mě také zaujala svou obálkou,která vypadá velmi přitažlivě. Mám ráda knihy plné emocí, a proto nevím, jestli by se tato kniha stala mou oblíbeno. Ale třeba si ji někdy přečtu. Děkuji za pěknou recenzi (ráda jsem si trošku procvičila slovenštinu) :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Uff.:D Knihu som si kedysi chcela prečítať, no nikdy to nevyšlo... Tak aspoň to nemusím ľutovať.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Omg, pozrela som si trailer a tá hudba je fakt desivá. :D
    No z tvojej recenzie súdim, že trailer bol asi zaujímavejší a menej plytký ako celá kniha. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. O knížce slyším poprvé, každopádně mě velmi zaujala! Super recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)