20. augusta 2015

Jennifer L. Scott: Doma s madam Chic

Keď som si na čítanie vybrala túto knihu, nevedela som, čo od nej čakať, no mala zaujímavú anotáciu a takýto typ kníh zvyčajne nečítam, tak som si povedala: prečo, nie? 

Jennifer L. Scott: Doma s madam Chic
| rok vydania: 2015 (Ikar) | GR  | 3.65 - 565 hodnotení |
| originál: At Home with Madame Chic, vydania: 2014 |

Doma s madam Chic by som zaradila medzi literatúru osobného rozvoja. Určitým spôsobom je to návod na pokojnú domácnosť a pokojný život, ktorý pravdepodobne ocenia skôr staršie čitateľky, no i pre tie mladšie, čo zatiaľ nemajú založenú rodinu a nestarajú sa o deti, to môže byť veľmi príjemné čítanie plné dobrých nápadov do budúcnosti.

“Life is not a race. The destination is not important. It is in the journey where all of the critical steps are taken. So enjoy this, my friend. Because life is meant to be celebrated. All of it.” 

Jennifer vo svojej knihe spomína na prežitý pobyt v Paríži u istej madam Chic - na esenciu jej domova. K týmto myšlienkam ju  priviedla nespokojnosť s vlastnou domácnosťou a uponáhľaným životom, v ktorom nič nestíhala a necítila sa už byť spokojná. Preto si od madam Chic vzala príklad a vniesla do svojho domova viac pokoja a radosti. A keď to pomohlo jej, prečo by to nepomohlo ďalším ženám v rovnakom rozpoložení? A tak sa zrodila táto kniha.

Je to vlastne príručka - ako byť doma v pohode, nestresovať sa a ako si najviac uľahčiť vykonávanie bežných prác. Kniha je rozdelená do viacerých častí, z ktorých sa každá venuje niečomu inému. Po úvode a niekoľkých krátkych kapitolách určených na pozdvihnutie nálady prichádzajú na rad časti dňa - ráno, obed a večera. Každá z nich obsahuje povzbudzujúce slová a veľa dobrých tipov.

http://www.homedit.com/shabby-chic-style/
Pretože Jennifer len nehovorí urob toto, urob tamto, nie, ona ponúka ako príklad svoje vlastné návyky, aby si čitateľky vedeli predstaviť ako nato. Okrem svojich rád ako udržať dom v poriadku a zároveň sa nezblázniť (popri práci, deťoch, priateľoch) do svojej knihy včlenila aj niekoľko receptov na jednoduché zákusky, obľúbené albumy a vône, tipy na účesy i make-up, plánik upratovania na každý deň, rady týkajúce sa obliekania aj nápady na pohostenie priateľov či dokonca aj hry.

Veľmi sa mi páči spôsob, akým Jen vyjadrovala svoje myšlienky. Celkovo jej štýl bol veľmi milý, dobre sa čítal. Doma s madam Chic je jedna z tých kníh, ktoré napriek tomu, že nemajú súvislý dej, sa čítajú úplne samy ani neviete ako.

Najviac sa mi asi na knihe páči jej posolstvo - ako si ustelieme, tak budeme spať + všetko je v našej moci a ak sa nám niečo nepáči musíme to zmeniť my samy. Takisto ,,propaguje" pozitívne myslenie. Všetko je to však nenásilné a dá sa s jej myšlienkami i zvykmi prakticky okamžite stotožniť. Navyše, súčasťou knihy sú aj drobné ilustrácie a aj úprava textu je veľmi pekná a príjemne sa na ňu pozerá.

Doma s madam chich je veľmi milá knižka a určite ju odporúčam všetkým, ktorí chcú zmeniť niečo na svojom prístupe k domácim prácam a celkovo k zhonu a nespokojnosti v domácnosti. Je to inšpiratívne čítanie s dobrými nápadmi, tak prečo aspoň niektoré neskúsiť? Napríklad ja som si osvojila 15 minútové upravovanie. Naozaj, za 15 minút sústredeného upratovania sa dá stihnúť viac než by sa na prvý pohľad zdalo.

ĎAKUJEM KNÍHKUPECTVU Ikar ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
 knihu si môžete zakúpiť na tomto odkaze

5 komentárov:

  1. Po tejto knižke poškuľujem už dlho, len som netušila, či sa to vyplatí. No zdá sa, že áno.
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Taky si chci dlouho přečíst, stejně jako asi milion dalších knížek. Tvoje recenze mě přesvědčila, že bych si ji možná měla přečíst. Super recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Po knižke pozerám už dlhšie, no ešte som sa nedokopala k tomu, si ju objednať. Skvelá recenzia!

    Pozývam ťa na Giveaway, ktorá práve prebieha u mňa na blogu :)
    Hello, my name is Ev

    OdpovedaťOdstrániť
  4. znie to veľmi fajn. Lekcie madam Chick od nej moc neboli pre mňa, ale toto by som si normálne prečítala. Veď ak raz budem mať svoju domácnosť, tak sa zíde, haha :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hm, to znie ako zaujímavé čítanie, raz za čas by nebolo odveci sa nejako "vzdelať".:) :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)