9. apríla 2012

Review: Chirurgička

autor: Alain Thiery
názov: Chirurgička
originálny názov: La chirurgienne
rok vydania: 1993; SR: 1993 (S Aktuell)
zdroj obalu: www.podvrskom.sk



obsah: Ann Jessupová je talentovanou chirurgičkou pôsobiacou na klinike Harvardovej unoverzity. Jej priateľ je z lepšie situovanej rodiny s postavením a rodokmeňom až k Mayflower (prvá osadnícka loď, ktorá priplávala do Ameriky). Jeho rodičom, a najmä otcovi, nestaží, že Ann je úspešná, mladá a inteligentná. Pre svojho syna si predstavovali niečo lepšie. Nakoniec porazená a ponížená odchádza naspäť k rodičom. Šťastie jej nepraje a ani tam nenachádza vytúžený pokoj. Otec je zarytý rasista a neznáša čo i len pomyslenie na to, že sa jeho dcéra dá dokopy s mesticom (polovičný indián), s ktorým kedysi trávila čas. Ann sa pohýna ďaleko a nastupuje na miesto primárky v Hartforde. Zoznámi sa s charizmatickým Philipom Parnsonom, ale znova nič nevychádza tak akoby si predstavovala.

názor: Lekárske prostredie sa nijakovsky nezaprie. Už názov hovorí o chirurgii a chirurgických zákrokoch vložených do deja a zohrávajúcich podstatnú úlohu. Nie sú to dlhé opisy ani im nie je venovaná väčšina knihy, preto nepredstavujú úplnú "nudu".

Ann je netypickou hrdinkou, čo sa netrápi reakciami ostatných (aspoň nie dlho) a snaží sa žiť svoj život najlepšie ako vie. Ide si za svojím snom, nezastavuje ju ani okolie svojím zhovievavým správaním naznačujúce neúspech v prevratnej liečbe fraktúr kostí. Nevŕta sa v minulosti a nemyslí iba na to, aké rany jej život uštedril a v mnohých situáciách sa správa veľmi veľkoryso (ja na jej mieste by som to určite neurobila).

Nechýba ani "lásková" zápletka, trocha rýchlo sa striedajúca, ale zaujímavá svojou rôznorodosťou a ukážkami rôznych spôsobov lásky a vzťahov medzi partnermi. V knihe je načrtnutá aj problematika horných desaťtisíc a tých ostatných ako aj problém pri miešaní týchto dvoch vrstiev, ktoré prináša problémy s pohoršením.

Rozdelenie knihy do štyroch častí robí knihu prehľadnou a do každej časti vpadneme rovno do deja bez úvodu či vysvetlenia. Je to zaujímavý spôsob prezentácia rovnako ako nie celkom dokončené konce. Koniec je sladký, happy-endový takže romantičky si prídu na svoje aj keď kniha sa nenesie len v znamení romantiky.

hodnotenie: ***

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)