4. augusta 2012

Review: Crescendo (Zavrhnutý #2)

autor: Becca Fitzpatrick
názov: Crescendo
originálny názov: Crescendo
séria: Zavrhnutý (Hush Hush)
rok vydania: 2010; SR: 2011 (Egmont)
GR: 4.29
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com

Anotácia - môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia
Norin život má stále ďaleko k dokonalosti. Prežiť atentát nie je príjemné, ale aspoň získala strážneho anjela: tajomného, príťažlivého, nádherného strážneho anjela. Napriek jeho role v jej živote sa Patch správa všeliako, ale nie ako anjel. Je dokonca viac rezervovaný  ako kedykoľvek predtým a ešte aj horší. Začal tráviť čas s Norinou nepriateľkou, Marcie Millarovou. Nora by nikdy neregistrovala Scotta Parnella, starého rodinného priateľa nasťahujúceho sa späť so mesta, ak by si Patch neudržiaval odstup.  Aj s úplne neznesiteľnou pozíciou Scotta, niečo na neho upozorňuje - aj cez jej pretrvávajúci pocit, že on je niečo skrýva. Prenasledujú ju obrazy jej zavraždeného otca, a si kladie otázku, či Nefil z jej krvnej línie nemá niečo spoločné s jeho smrťou. Nora sa stále ocitá v nebezpečných situáciách, ako sa zúfalo hľadá odpovede. Ale možno niektoré veci je lepšie nechať pochované, pretože pravda môže zničiť všetko - a všetckých - ktorým ona dôveruje.


Názor:
Obálka sa mi páči asi rovnako ak pri predchádzajúcom dieli. Červené / krvavé pierko pri Norinej ruke a blesk spolu vytvárajú atmosféru hodnú Crescenda (v hudbe: pozvoľna zosiľovať, silnejšie). Trailer je kratší než minúta, ale pesnička je skvelá.

Všimla som si, že druhý diel sérií (Twilight, Vlci z Mercy Falls, Nesmrteľní) zvykne mať podtón neistoty a priamy motív rozchodu chceného alebo nie. Prvý diel básní o planúcej láske a druhý o rozchode – takáto postupnosť ma nenadchýna. Tento konkrétny rozchod sa mi zdal na hlavu (Edwardova snaha ochrániť Bellu je aspoň zjavná). Nora sa však nestavia k veci s čistou hlavou a nakoniec sa jej podarí Patcha vyhnať zo svojho života skôr než jej stihne vôbec niečo vysvetliť. Potvrdila správanie a la tvrdohlavé diela a moje sympatie sa ešte znížili.

Na druhej strane aj Patch sa občas správal prekvapujúco, no s tým rozdielom, že mal na to dobrý dôvod. Stal sa z neho vážený strážny anjel berúci svoje povinnosti vážne, ale nestrail príťažlivosť nedosiahnuteľného arogantného frajera kašľúceho na ostatných.

Dej je znova šikovne spracovaný. Objavili sa nové postavy miešajúce karty a iné dostali viac priestoru. Zápletka sa točí okolo smrti Norinho otca, ako už naznačil trailer, no šoky prichádzajú už v druhej kapitole. Fitzpatricková si zrejme povedala, že pokoja už bolo dosť a treba pritvrdiť. Nora sa musí vyrovnať s Patchovým nepochopiteľným konaním a nijak zvlášť sa jej to nedarí (asi chýba motivácia).

,,Chcem, aby môj priateľ niečo cítili, keď ho pobozkám!“ Hneď ako som to vyslovila, ľutovala som.

Hádky nestačia, bolo by to rpíliš jednoduché. A tak spory postavené na Norinej tvrdohlavosti obohatia aj problémy s nenávidenou Marcie, ktorá Noru trápi vždy, keď má šancu.

Crescendo potešilo najmä akčnejšie duše, pretože na každej stránke od začiatku až do konca sa niečo deje. Patch zistil, že existuje tajná organizácia regrutujúca nefilov, čím sa napätie stupňuje.

Koniec je zas a znova úplne iný, ako by som čakala. Becca si túto knihu dôkladne premyslela a naplánovala pred tým, než ju dala na papier. Pri spätnom pohľade všetko dáva jasný zmysel a smeruje do šokujúceho otvoreného konca.

Romantika je potlačená, ale scény vyskytujúce sa, stoja za to. Norin zmysel pre správnosť a Patchov pre problémy sa dopĺňajú a vytvárajú ironické dialógy poskladané z vypovedaných a nevypoveaných slov. A nebol by to Patch, ak by nenašiel cestu ako obísť pravidlá a podvádzať.

Čítanie bolo náročnejšie. Z príjemnej oddychovky sa vyvinul diel plný napätia a faktov, ktoré bolo treba vnímať. Druhý diel som si neužila ako Zavrjnutého, no nebolo by sprvavodlivé dať jej menej hviezdičiek, lebo mala iné kvality než len Patchove oči (čo by aj tak bolo dostačujúce) ako napríklad dôraz na deji.

5 hviezdičiek


Dynamika Crescenda sa dá prirovnať k dažďu prechádzajúcemu do búrky. Po búrke prichádza Ticho – tretia kniha tejto série.

1 komentár:

  1. Já tu knihu taky strašně chtěla. Chtěla jsem počkat až na narozeniny nebo knihovnu, ale neodolala jsem a musela jsem si ji koupit. Pak dyžtak napiš, až se k ní dostaneš, jaks e ti líbila. :)

    Na tuto sérii se chystám už strašně dlouho. A pořád se k ní nemám jak dostat. Vždy se mi pod ruku dostane něco jinýho, tak snad to do začátku školního roku seženu alespoň v knihovně. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)