7. apríla 2012

Review: Hex Hall

autor: Rachel Hawkins
originálny názov: Hex Hall
séria: Hex Hall
rok vydania: 2010
prečítané v angličtine (v slovenčine zatiaľ nevyšlo)



obsah: Sophia sa celý život sťahuje z miesta na miesto. Príčinou sú nepodarené kúzla, ale nepodarené kúzlo lásky pre spolužiačku je poslednou kvapkou a pohár pretiekol. Je donútená nastúpiť do špeciálnej školy, Hecate Hall, kde sa má naučiť zvládať svoje schopnosti. Táto alternatíva sa jej nepáči, no nemá na výber, pretože tak rozhodla Rada čarodejníkov. Ostrov, na ktorom je škola sa jej nepáči, nezaujímajú ju hodiny a na jej prekvapenie, jej spolubývajúcou sa stáva upírka Jenna. Hneď po príchode sa strápni, keď namiesto blokujúceho zaklínadla zakričí "Zlý pes" na rozzúreného mladého vlkolaka. Ešteže tam je arogantný, ale veľmi príťažlivý Archer Cross a zabráni krviprelievaniu, no jeho posmešky neustávajú. Sophia si musí zvyknúť na nové prostredie, učiteľov a prestať myslieť na Archera, ktorý chodí s Elodie, krásnou čiernou čarodejnicou. Elodie chce, aby sa do jej čarodejnej skupiny Sophia pridala, pretože ich chýba štvrtá členka po smrti Holly. Navyše, záhadné útoky sa dejú naďalej.


názor: Na začiatku sa dej zdal byť priemerný, ale opak bol pravdou. Po prvej kapitole, ktorú by som nazvala "uvádzacou" sa príbeh vydal míľovými krokmi. Autorka vytvorila niečo nové skombinovaním úspešných prvkov. Čarodejnícka škola, upíri a dobrodružstvo. Pridala aj napätie, duchov, démov a ta-dá! Úspešná kniha je na svete.

Hlavná hrdinka, Sophia, je síce veľmi silná, ale svoju silu nedokáže správne používať, nemá neomylnú intuíciu a nie je schopná všetkých viesť do boja proti zlu. To sa mi veľmi páčilo, pretože ak Sophiu porovnáme narp. so Zoey (Škola noci) pôsobí oveľa realistickejšie a priateľnejšie. Do života v škole sa dostane len jeden chapec, Archer. Nie je ňou sentimentálne očarený ako Edward C., dokonca má priateľku, ale tie dialógy. Posmešky a humor sú namieste. Budete sa uškŕňať. To čo si tí dvaja dokážu povedať je skutočne neskutočné.

Zápletka bola takisto veľmi zaujímavá, nikdy by som neočakávala, že sa skončí tak ako sa skončila. Bolo to pre mňa úplne prekvapujúce, čo sa často nestáva. Kniha sa čítala veľmi dobre, dovolím si tvrdiť, že takúto angličtinu by zvládol aj začiatočník. Nájdete len základné časy, pravdaže na slovíčka je kniha bohatá rovnako ako na slang a frázové slovesá.

Počas čítania som ani veľmi nevenovala pozornosť hodnoteniu, po prečítaní, keď nastal ten moment som sa nevedela rozhodnúť medzi či to budú štyri alebo päť hviezdičiek. Rozhodla som sa pre päť. Určite je ešte stále čo zlepšovať, ale koniec ma natoľko dostal, že som neodolala.

hodnotenie: *****

zdroj obalu knihy: www.goodreads.com

3 komentáre:

  1. Knížku jsem si zamilovala, moc se mi líbil vtip a sarkasmus a prostě všechno! Neuvěřitelně se těšim na další díl :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)