18. apríla 2012

Review: Nástroje smrti 1 - Mesto z kostí

autor: Cassandra Clare
názov: Mesto z kostí
originálny názov: City of Bones
séria: Nástoje smrti
rok vydania: 2007; ČR: 2009 (Mladá fronta)
prečítané v češtine, v slovenčine zatiaľ nevyšlo
zroj obalu: www.goodreads.com

Clary Frayová sa rada baví vo svojom obľúbenom klube, pretože len vtedy si nepripadá obyčajná a nudná. Raz si tam všimne chlapca s modrými vlasmi a ľutuje, že nie je odvážnejšia a hanbí sa mu prihovoriť. Keď si však všimne, že odíde do skladu spolu s dievčinou a za nimi podozriví chlapci s nožmi, rozhodne sa mu pomôcť. Výjav, ktorý sa jej naskytne je šokujúci. Chlapca zabijú lovci tieňov, ako sa nazývajú a tvrdia, že bol démon. Táto udalosť prevráti Claryin život naruby. Niekto unesie jej matku a ju napadne démon. To je začiatkom ťažkej cesty za poznaním svojho rodokmeňa a minulosti, ktorá mala radšej ostať skrytá hlboko v čase. Pretože každá vec, ktorú sa o sebe dozvedá iba rúca jej krehký svet stojaci na jej matke. Odhalenie dlhoročných lží bude mať bolestivé následky.

Séria má veľmi dobré ohlasy, preto som sa na ňu tešila. Autorka vniesla do fantasy literatúry nové hranice svojou veľkou predstavivosťou.

Kniha bola napísaná šikovne s veľmi premyslenou zápletkou, ktorej rozuzlenie sa dozvedáme až na konci. (Mne sa vôbec nepáčilo a pokazilo mi dojem s inak dobrej knihy, ale o tom neskôr). Trochu ma miatol rozprávač. Prekážalo mi, že sa mení a neostáva buď neosobný (vševediaci) alebo priamy (účastník deja), ale prechádza medzi jedným a druhým, k tomu ešte občas šupne nejaké tie myšlienky postavy. Inak nemôžem zápletke nič vytknúť, už od začiatku zaujala rýchlym vhodením do deja bez nejakých dlhých úvodných omáčok. (Najprv som si myslela, že hlavná mužská postava bude ten démom, ktorý je zabitý hneď v prvej kapitole.)

Postavy mali nezvyčajné charaktery a ťažko sa odhadovalo, kto je aký, kým sme sa nedostali hlbšie do knihy, neohovoriac o tom, že mnohé sa zmenili a nastalo aj zopár zrád a sklamaní. (Priehľadný bol akutát Simon so svojou zaľúbenosťou. Ja som nadŕžala Jaceovi.) Aj tie boli zakomponované do deja a pri spätnom pohľade sme si mohli všimnúť, že ukazovali svoju ,,pravú tvár".

Všetky časti knihy (Tá je rozdelená na tri.) sú prepracované nielen zápletkami a ich rozlúštením, ale aj charaktermi a dialógmi. Určite by dostala najmenej štyri hviezdičky, ak by ma nevyviedla z miery svojím koncom. Budem úprimná, ten ma sklamal. Áno príbeh bol viac než dobrý, áno páčil sa mi hrdina tak ako bol vykreslený, áno Clary bola milá a trošku nevšímavá, áno boli tam zvraty. Práve ten posledný, ktorý tvoril vrchol knihy sa mi vôbec nepáčil. Rozuzlenie ako také by nebolo zlé, ak by sa autorka zdržala časti o Jaceovi a Clary. Nebudem to teraz rozvádzať, ani spoilerovať, po prečítaní sa dozviete, čo a ako. Len ma to sklamalo a celá kniha stratila svoju atraktívnosť. (Teda aspoň pre mňa. Keďže som už sériu začala čítať, tak ju aj dočítam, ak sa podarí, ale už nie s takým záujmom. Iba v prípade, že by sa čosi zmenilo medzi hlavnými postavami.)

Možno si niekto povie, že je "od veci" hodnotiť knihu podľa konca, ale určite poznáte ten pocit, keď očakávaš niečo a kniha ťa v tom absolútne sklame a všetko je tam akosi naopak - to sa stalo aj v tomto prípade.

hodnotenie: **

4 komentáre:

  1. Mám napsané na seznamu knih, které si chci přečíst ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Knihy moc nemusím, ale vyzerá zaujímavo tá kniha, určite poteší každého čítateľa :) S láskou www.nellynkin-svet.blog.cz :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dokonalá knížka.Nemůžu se dočkat,až vyjde ten pátý díl :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Takže stojí za to, abych si ji přečetla?? :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)