9. apríla 2012

Review: Pobrežie Hrôzy (Les Kostí #2)

autor: Carrie Ryan
názov: Pobrežie hrôzy
originálny názov: The Dead-Tossed Waves
séria: Les kostí
rok vydania: 2010; SR: 2011 (Slovart)
zroj obalu: www.martinus.sk

obsah: Gabrielle je so svojím životom spokojná. Má priateľov, domov, trápi ju len to, že je príliš ustráchaná, aby prešla za bariéru do Lesa Kostí z ostatnými. Raz ju k tomu predsa len prehorí jej najlepšia priateľka Cira. Gabrielle tam nejde ani tak kvôli zábave, ale kvôli Cirinmu bratovi, Catcherovi, do ktorého je zamilovaná. Výlet však vôbec nedopadne dobre, zaútočí na nich Zabijačka a snaží sa čo najviac z osamotených detí premeniť na Zombie. Gabrielle utečie späť do osady, keď ju o to Catcher požiada. Nič už nie je také ako predtým a Gabriellin svet sa pomaly, ale isto rúca. Nielenže Catchera pohrýzli a nakazil sa, Ciru a ostatných chytili a vymerali im tvrdý trest, ešte sa aj dozvedá trpkú pravdu od svojej matky. Gabrielle už nič neostáva a preto sa rozhodne ísť za Catcherom aj napriek jeho premene. Dostať sa za bariéru nie je jednoduché. Preplaví sa cez oceán, ale Mudovia sú všade. Zachráni ju neznámy Elias a to všetko je len začiatok.

názor: Prvý diel (Les kostí) bol desivejší než táto časť, ale zdal sa mi emocionálnejší aj keď menej prepracovaný. Určite sa mi páčila viac táto kniha, ale chýbalo jej akési citové priblíženie.

Vo voľnom pokračovaní sa deje úplne iný príbeh, Mery je už len "okrajová" postava, ale predsa len zamieša karty. Nová hrdinka, Gabrielle, sa na svoju matku nepodobá - aspoň to o sebe prehlasuje. Ja som mala pocit, že postava sa vôbec nezmenila, aj keď sa posunul čas aj vedomosti o Lese kostí. Motív ostáva rovnaký: pokus o prežitie medzi zombistickými monštrami, ale pribudol aj pokus o prežitie v kolónií, kde vládnu ešte prísnejšie pravidlá.

Typická je aj zápletka "dvaja chlapci chcú to isté dievča". V poslednom čase sa veľmi rozšírila a napriek tomu, že tu nie je stvárnená celkom klasickým spôsobom nevyhneme sa dráme rozhodovania medzi dvoma možnosťami a neistote, ktorá je tá správnejšia. (Ja som bola s konečnou voľbou spokojná, držala som mu palce)

Štyri hviezdičky pre knihu, ktorá síce zaujala, je originálna svojím námetom, ale až príliš sa podobá prvému dielu. Chválu si zaslúži za spletitosť a prepracovanosť, no chýbali mi presvedčivejšie emócie.

hodnotenie: ****

1 komentár:

  1. Ahoj :)
    Tak si sa premiestnila? :-)
    Pekné to tu máš!
    Ja som na blogu fakt minimálne, lebo..nemám čo pridávať :/ ..a ani času nie je :/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)