22. apríla 2012

Review: Škaredí

autor: Scott Westerfeld
názov: Škaredí
originálny názov: Uglies
séria: Škaredí
rok vydania: 2005; SR: 2012 (Slovart)
zroj obalu: www.martinus.sk

Tally je škaredá a už sa nevie dočkať operácie, ktorá ju spraví krásnou. Do jej šestnástych narodenín ostávajú ešte dva mesiace a ona netuší, ako ich prežije bez svojho najlepšieho priateľa Perisa, ktorý sa už krásnym stal. Rozhodne sa za ním vykradnúť, no nedopadne to tak akoby si predstavovala. Nestihne sa s Perisom ani poriadne porozprávať a už musí utekať preč - a pri úteku omylom spustí poplach a ledva sa jej podarí ujsť späť do Škaredova. Najviac ju vyľaká tmavá postava, z ktorej sa vykľuje len ďalšie dievča, Shay. Tie dve si padnú do nôty a veľmi rýchlo sa skamarátia. Shay ukazuje Tally rôzne miesta, na ktorých predtým nikdy nebola, no Tally robia starosti jej reči o tom, že nechce byť krásnou a povie jej to. Pri najbližšom stretnutí po hádke, Shay navrhne Tally, aby s ňou utiekla do Dymu, mesta kde nikto nie je krásny. Tally odmietne, ale nakoniec sa predsa len vydá na cestu úplne sama - dostala totiž utimátum: buď nájde podľa odkazu Dym a keď tam príde zapne stopovacie zariadenie, alebo ostane navždy škaredá.

Začnem tým, že o knihe som sa dozvedela hneď ako vyšla, ale vôbec ma nezaujala. Neviem prečo, ale podľa obalu sa mi kniha zdala ako návod pre málo sebavedomých ľudí, ako si uvedomiť že to s nimi nie je také strašné. Veľmi som sa mýlila a z knihy sa vykľul príbeh s jedinečnou tematikou.

Škaredí, je veľmi dobre napísaná so zaujímavou zápletkou, ktorá nás dostane do sveta, kde sa ľudia delia na škaredých a krásnych. Akokoľvek krásni by ste boli, nikto by vám to nepovedal, kým neprejdete operáciou zmeniacou celé vaše telo: kosti, pokožku, oči, noc, pery. Nakoniec sú všetci krásni, ale takým rovnakým spôsobom - na prvý pohľad sa to zdá byť ideálne. Kto by nechcel byť krásny a môcť robiť, čo chce? Inteligentní nemôžu byť všetci, ale krásu vám dajú chirurgovia zadarmo a dokonca povinne.

Problémom Krásnova, mesta kde žijú noví krásni (mládež), je jednotvárnosť, ktorá je na prvý pohľad neviditeľná. Všetci sú krásni, všetci sa zabávajú. Nikto sa neháda, nikto nežiarli, slovo neznášanlivosť počuli naposledy, keď boli škaredí. Otázkou je, či hocijaká plastická operácia dokáže vymazať všetky rozdiely medzi ľuďmi.

Náchádzame skupinu škaredých, ktorí sa rozhodli ostať "škaredými". Nechcú, aby ich úplne zmenili, pretože nie je možné, aby sa človekovi po zmenení vzhľadu prirodzene zmenila aj osobnosť. Toto tajomstvo je veľmi dobre chránené, a odhaliť ho je takmer nemožné.

Charakter Tally je zaujímavý svojím vývojom počas deja. Je presvedčená, že nechce zostať škaredou, ale len kým nestretne iných škaredých a postupne zisťuje, že pojem krása je relatívny. Najviac jej pri tomto objave pomôže David žijúci v Dyme od narodenia. Vytvára sa ľúbostná zápletka a Tally ťaží myšlienka na zradu.

Škaredí je príjemný príbeh o krásne, kráse a hodnotách, na ktorých stojí život. Vo všetkých knihách počínajúc Súmrakom sme si zvykli na dokonale krásnych hrdinov, ale o tom v skutočnosti život nie je. Čo sa páči jednému, nemusí sa druhému. Napriek tomu, že kniha sa mi nezdala na päť hviezdičiek a dostala odo mňa "len" štyri, vám ju môžem vrelo odporúčať.

hodnotenie: ****

5 komentárov:

  1. Ahojky , přidali jsme si tě mezi své Sb :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tá kniha ma zaujala obálkou. Dlho som dumala o čom by mohla byť a teraz zisťujem, že by bola podľa môjho gusta. Podľa toho čo píšeš a mojich pocitov z nej, zatiaľ sa zdá byť ojedinelou a príjemnou. Čo je skvelé! ^^

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, kniha má unikátny námet. Teším sa na pokračovanie, ktoré vychádza vo vydavateľstve Slovart už čoskoro. :)

      Odstrániť
    2. Už čoskoro (ehh, ako nečakane dramaticky to znie)...
      Tak sa teda teším. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)