15. apríla 2012

Review: Stefanove denníky 2 - Túžba po krvi

autor: J. L. Smith
názov: Stefanove denníky 2 - Túžba po krvi
originálny názov: The vampire diaries: Stefan´s diaries: Bloodlust
séria: Stefanove denníky
rok vydania: 2011; SR: 2011 (Fragment)
zroj obalu: www.martinus.sk

Po premene sa Stefan aj Damon veľmi zmenili a nielen po fyzickej stránke. Zatiaľ čo Stefan si vychutnáva nový život plnými dúškami krvi tečúcej s hrdiel nevinných ľudí, Damon sa utápa v žiali za Katherine a nenávidí to, čím sa stal. Stefan sa ho márne snaží prinútiť, aby sa nakŕmil, on to odmieta. Keď sa prezradia na otcovom pohrebe, začne ich každý muž z Mystic Falls prenasledovať a útek sa im vydarí skutočne len o chlp. Napriek tomu, že Stefan sa kŕmi veľmi často, umenie ovplyvňovania mu vôbec nejde. Damon sa však ani nemusí snažiť a ide mu to. Vlakom prídu do New Orleans, kde chcú začať nový život, aspoň Stefan by určite chcel. Damon si neželá nič iné ako smrť. Keď uvidí svojho brata  zavraždiť ošetrovateľku, utečie od neho a už ho nechce nikdy vidieť. Stefan sa hneď nato dostáva do konfliktu s inými upírmi. Zachráni ho Lexi a snaží sa ho priviesť k rozumu. Damona zajmú a zatvoria do obludária, aby sa bil na život a na smrť s divými zvermi. Stefan túži iba po jeho záchrane a možno aj po jeho väzniteľke Callie.

Ďalšie pokračovanie úspešnej série, tentokrát za pomoci scenáristov seriálu. To je predpoklad úspechu tejto knihy, lebo aj seriál je úspešný po celom svete. Smith má nepopierateľne úžasné nápady, ale akosi nie vždy vyjdú, tak ako chce. Scenáristi dodali sérií švih a tvár.

Čas bezprostredne po premene sa nikde v seriáli nevyskytol. O Stefanovi vieme, že bol rozparovačom, stretol Lexi a v posledných dieloch sme sa zoznámili so Sage, ktorá pochádza z Damonovj minulosti. V knihe, je zobrazený začiatočný úsek ich nového života ešte predtým než sa Stefan stal Rozparovačom a Damon si osvojil schopnosť zabíjať všetko živé bez štipky ľútosti.

Pravdupovediac, očakávala som  niečo úplne iné. Damona zavretého v obludáriu si nedokážem predstaviť, aj keď takýto druh zápletky je nečakaný a svojim spôsobom aj udivujúci a originálny, nenadchol ma. Prekvapujúce bolo aj Damonovo správanie a jeho silná túžba po smrti.

Ako všetky knihy od Smithovej, aj knihy z tejto série majú tradičnú veľkosť, dĺžku a veľkosť písma. Neviem prečo, ale dej sa mi stále zdá povrchný. Akoby sa autori snažili čím rýchlejšie zbúchať knihu a vyslať ju do obehu, kým má úspech. Nesúvisí to ani tak s krátkym rozsahom, ale skôr s nedostatkom emócií v knihe a slabom vykreslení vnútorných pocitov.

Upírske denníky vznikli v rôznych formách a v rôznom podaní. Mne sa najviac páči televízne spracovanie, ktoré zaujalo najviac vďaka hercom a zmene pôvodnej dejovej línie. Stefanove denníky nie sú na zahodenie, také pohodové čítanie, od ktorého netreba veľa očakávať.

hodnotenie: ***

1 komentár:

  1. Takže to zase je písané ako zo Stefanovho pohľadu, hej?
    To môže byť celkom zaujímavé :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)