6. mája 2012

Review: Nástroje smrti 2 - Mesto z popola

autor: Cassandra Clare
názov: Mesto z popola (Nástroje smrti #2)
originálny názov: Mortal instruments: City of Ashes
séria: Nástroje smrti
rok vydania: 2007; ČR: 2010 (Mladá Fronta)
prečítané v češtine, v slovenčine zatiaľ nevyšlo
zroj obalu: www.goodreads.com

(krátky obsah môže obsahovať spoilery; pod perexom je názor bez spoilerov)
Clary sa nepodarilo jej matku úplne zachrániť, ale aspoň ju už nedrží Valentín. Môže ju chodiť aspoň navštíviť a dúfať, že sa preberie. Problémy sa nekončia. Medzi najzávažnejšie patrí príchod inkvizítorky, ktorá je presvedčená, že Jace je Valentínov špión. Neverí ani slovu, ktoré povie a ešte má aj inteligentný plán, no Jace si je istý, že nikdy nevyjde. Simon tiež zažíva ťažké chvíle. Okrem ťažkej situácie, do ktorej ho dostala Kráľovná víl, ešte aj ten problém s upírim vodcom. Clary a Jace si nedokážu pomôcť, stále sa majú radi tým nesprávnym spôsobom. Ibaže správnosť je iba relatívny pojem a závisí od pohľadu na vec. Čo ak Jace má takýto pohľad, že nesprávne je vlastne správne. A čo ak Clary nesúhlasí alebo v horšom prípade súhlasí. A čo sa stane až Valentín dokončí svoj najnovší plán?

Obálka knihy je nádherná a nič viac sa k tomu nedá povedať. Aj keby ma ten príbeh nezaujímal, no dá sa na ňu dívať celú večnosť. Som rada, že sa v Česku rozhodli nechať pôvodnú, pretože prvý diel nemal rozhodne taký pekný prebal ako jeho druhé pokračovanie.

Zápletka sa v pokračovaní ďalej dôkladne splieta a rozplieta. Celý dej prechádza sa plynule mení, ako aj charaktery postáv a prostredie, ktoré je síce v podstate rovnaké, ale nekladie sa až taký dôraz na Inštitút, ani na opisy, ktoré sú príjemnej dĺžky a nezaberajú príliš veľkú časť knihy. Rozprávanie malo tempo, zasa sa striedali miesta, časové roviny a rozprávači, ale už mi to takmer neprekážalo, asi som si zvykla na autorkin štýl písania.

Charakterovo sa asi najviac vyvíjal práve Simon, postava síce podstatná, no trošku otravná so svojou zaľúbenosťou. Miestami mi pripadal ako malé trucujúce dieťa. Mám pocit, že v niektorých ohľadoch oproti minulému dielu dozrel, čo spôsobilo nové sympatie. Takisto autorka včlenila ďalšiu postavu, Maiu, dotvárajúcu celok knihy, no nie príliš významnú - zatiaľ, ešte sa všetko môže zmeniť. Mihla sa aj postava Inkvizítorky, ktorá zamiešala karty a postarala sa o napätie, nenávisť, pomstychtivosť. Kvalitne vytvorená postava, ktorú jednoznačne nemôžeme zaradiť medzi kladné či záporné postavy. Jace je tradičný Jace, ako ho poznáme z prvého dielu a je taký úžasný, že ak by ho autorka čo i len trocha zmenila, bol by to krok vzad.

To, čo ma tak sklamalo na minulom dieli, sa pomaličky ,,napráva". Niežeby to bolo nečakané, (aspoň ja som si to rozhodne nevedela predstaviť inak) ale musím uznať, že aj vďaka tomu má kniha výbornú dynamiku a dej sa je obohatený o úplne nečakaný prvok, aký asi nenájdeme v žiadnej inej knihe. (teda ja som sa nestretla, aby to v inej knihe bolo takto)

S dobrým pocitom môžem túto knihu ohodnotiť, veľmi vysokým hodnotením, pretože ja bývam dosť kritická a väčšina kníh, ktoré prejdú mojimi rukami dostanú priemer, ale na druhej strane, tie čo sa mi páčia vychváli do neba. To len tak na okraj, aby som nenapínala, budú to štyri hviezdičky, pretože ma chytila dynamika knihy, bolo ťažké sa od nej odtrhnúť.

hodnotenie: ****

4 komentáre:

  1. ta knížka musí být super .,-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Joj, TMI mám hrozne rada.^^ Pekná recenzia mimochodom, dobre sa čítala.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je super, že jsem přesvědčila dalšího čtenáře k přečtení Erebosu, opravdu nebudeš litovat, je to skvělý ;)
    Ty máš taky pěkně napsanou recenzi, už několikrát jsem přemýšlela, že si přečtu Město z kostí & spol. ale nějak se k tomu nemůžu dokopat. Snad jednou... =D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)