21. júna 2012

Review: Tajný kruh 1 - Zasvätenie

autor: L. J. Smith
názov: Tajný kruh 1 - Zasvätenie
originálny názov: The Secret Circle: The Initiation
séria: Tajný kruh
rok vydania: 1992; SR: 2011 (CooBoo)
zdroj obalu: www.martinus.sk

Anotácia z GR - môj preklad, prosím nekopírovať bez môjho vedomia
Cassie je zasvätená do kruhu bosorákov, ale jej láska k chlapcovi líderky kruhu sa ukázať vražedná.

Jeden by si myslel, že ak je táto séria taká slávna (podľa ktorej vznikol rovnomerný seriál), bude mať aj kvalitný knižný trailer - nemá. Dokonca aj anotácia na goodreads.com je chabá - až veta. Nevadí, hlbší úvod do deja knihy síce neurobím, ale naskytne sa porovnanie knihy a seriálu (videla som zopár častí). Tým by som asi aj začala.


The secret circle je úspešný (síce nie tak ako Upírske denníky, ale dosť) seriál najmä v Amerike, ale nadšencov si našiel aj po celom svete vrátane Slovenska a Česka - venuje sa im mnoho blogov (popravde, netuším prečo - v denníkoch je aspoň Ian). Zatiaľ čo Upírske denníky sú najlepšie ako seriál, Tajný kruh je na lepšej úrovni v knižnej podobe. Smithová má nepopierateľne nápady ako málokto, no seriálová forma je totálne niečo iné, než o čom ona píše knihy. Zoberme si napríklad Cassie - v seriáli je blondína s modrými očami, jej je matka mŕtva, kruh tvorí šesť ľudí. V knihe je to celkom inak - Cassie má hnedé vlasy. (Zaujímalo by ma, prečo v televízii urobili z blondínky Elene brunetu a z brunety Cassie blondínu).  

Moja prvá myšlienka, keď som otvorila knihu bola, že tie písmenká sú nejaké malé a strán je pomerne veľa, lebo z TVD som zvyknutá na obrovské písmená a málo strán. Členenie kapitol bolo tiež veľmi pekne spracované. Páči sa mi aj obálka - rozhodne je krajšia než tá, ktorú som našla na GR.

Začiatok bol zvláštny, najprv možno preto, že som očakávala niečo podobnejšie seriálu, ale potom mi pripadal skôr ako opis rôznorodej šikany. (dúfam, že si s nej nikto nikdy nevezme príklad, lebo niektoré kúsky boli kruté) Ďalej sa už príbeh vyvíjal typicky Smithovsky.

Hlavná hrdinka knihy už nebola krehká blondínka, ale to neznamená, že krehkosť z nej úplne vymizla. Nevymizla. Cassie je tiché vtáčatko, neschopné odporovať matke alebo komukoľvek inému. Robí zvláštne  rozhodnutia, mne pripadajú nelogické. Neviem, či je to mnou, ale v poslednom čase sa stretávam s toľkými postavami, ktoré podľa mňa robia úplne hlúposti, aj keď je jasné, čo by mali urobiť. 

Do čítania Tajného kruhu som nešla s vysokými očakávaniami, preto ma kniha prekvapila. Čítala sa príjemne, možno až na pár chvíľ, keď ma hrozne rozčuľovalo, že autorka veľa veci nedopovedá. Zaujímavé je aj to, že na zadnej strane obalu nájdete informáciu: prvá časť trilógie. Aj Upírske denníky mali byť pôvodne trilógiou, ale akosi sa to zmenilo. To sa pravdepodobne udeje aj s Tajným kruhom, lebo momentálne je očakávaný piaty diel, ktorý však nepíše Smithová.

3 hviezdičky

5 komentárov:

  1. Hmm, takže Smithová pokračuje? Pri prvom pohľade na obálku som si pomyslela "Upírske majú dalšiu, miliontu časť?" :D

    No, žijem si fajn, škola už je "hrou", takže no stress..už len plánujem prázdniny :)
    a ty ako? aké bude vysvedčenie?

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tak...my sme sa už dnes neučili nejak. Väčšinou času sme len tak presedeli, kým učitelia ešte skúšali posledných ľudí...
    Tiež som to vytiahla na samé, z čoho som nenormálne rada! :)
    Čo chystáš na leto?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Já mám taky pocit, že spousta postav dělá úplný blbosti.
    Mně se naopak seriál docela líbí a ty blogy chápu. Je tam totiž Nick. Teda ne Nick. V knize je Nick. V seriálu to je bratr od Nicka. :D :)
    Jinak mě tato série taky překvapila. Hlavně proto, že Upíří deníky jsou psané jinak, aspoň podle mě.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Seriál sa mi páčil, aj keď mal veľa hluchých miest. Knihu si možno tiež raz prečítam, už len na to porovnanie, že ono to asi tvorcovia toho seriálu fakt prekrútili celé 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To nie je trilógia?n___n Moja chuť prečítať si tú knihu práve náramne klesla, hoci vyzerá podľa recenzii ako fajn oddychovka...xD
    Inak to s tými vlasmi je dobré.xD

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)