18. júna 2012

Review: Zlodejka duší (Paranormalcy #1)

autor: Kiersten White
názov: Zlodejka duší
originálny názov: Paranormalcy
séria: Paranormalcy
rok vydania: 2010;SR: 2011 (Ikar)
zroj obalu: www.martinus.sk

Anotácia z goodreads - môj preklad, prosím nekopírovať bez môjho vedomia
Zvláštne, že kým pracovala pre Medzinárodnú  agentúru na kontrolovanie nadprirodzených bytostí, Evie si o sebe myslela, že je normálna. Áno, jej najlepšia priateľka je morská panna, jej bývalý je víla, zamiloväva sa do meniča podôb a je jediná, kto vidí aj pod kúzelné masky, ale aj tak. Normálna. 

Ibaže teraz paranormálni zomierajú a Evieine sny sú naplnený desivým hlasom a tajomným proroctvom. Veľmi skoro zistí, že medzi jej schopnosťami a náhlym počtom úmrtí je nejaké spojenie. A nie iba to. Celkom dobre môže byť hlavnou postavou zlého vílieho proroctva, ktoré sľubuje deštrukciu všetkých paranormálnych bytosí. Toľko k normálnosti.

Trailer sa mi veľmi páči, napriek tomu, že pred poslednú vetu by som ešte niečo vložila, lebo celkový význam na mňa pôsobí rušivo. Hudba je netypická, ale k zvolenému textu sa mi hodí.

Paranormalcy je ďalšou sériou na pultoch slovenských kníhkupectiev z dielne Ikaru (mám len ja taký pocit, že väčšina najlepších kníh je vydaná práve ním alebo sa to zdá aj vám?).

Ako prvé, čo mi zíde na um (napadnúť ma môže tak akurát pes ;)) v spojitosti s touto knihou je ružová. Veľa ružovej. V YA literatúre sa tomu všetci vyhýbajú, zjavne až na Whiteovú. Je prekvapivé, že mladá pracovníčka, ktorá v podstate loví paranormálne bytosti a značkuje ich, to robí s ružovou zbraňou a odmieta striebornú dýku z dôvodu, že je nedostatočne ružová. V izbe má ružové steny, nosí ružové šaty a dokonca aj čižmy. Netypické osvieženie fantasy sveta, kde je dievčatám jedno, akú farbu majú na sebe pokiaľ bojujú za svoje presvedčenie. Evie aspoň pôsobí štýlovo - a ak nie, tak stopercentne ružovo.

- Bojíš sa ma? > Ako by som sa mohol báť niekoho, kto nosí toľko ružovej?

Keď už začala tak netypicky asi si povedala, že bude aj pokračovať a poriadne poprehadzovala všetko, čo sme sa už naučili o nadprirodzene z iných kníh. Úpír a fešák? Môžete zabudnúť. Priateľské víli, čo vijú vence? To určite. (inak, zlé víli sú aj v Nástrojoch smrti - to len tak na okraj) Morské panny ozdobené mušličkami - ak niečo také chcete radšej si pozrite Malú morskú vílu. Takže už na začiatok, nič nie je ako má byť. (aspoň nie tak ako to poznáme)

Príbeh sa začína jednoducho a postupne sa viac a viac zauzľuje. Zasa sú tu dvaja chalani a jedno dievča, ale viac-menej v inej rovine. Nejde o to, že by si Evie nevedela vybrať, ale ten chlapík jej rozhodnutie ignoruje. Mne sa často stáva, že sympatizujem s nepodstatnými postavami (Snape z HP), alebo postavami, ktoré sú nechcené hlavnou hrdinkou (Damon z TVD - čo nie je až taký dobrý príklad lebo väčšina čitateliek ho má radšej, ale tak ešte Cam z Fallen), takže ma prekvapilo, že tento tu mi teda vôbec sympatický nebol.

Hlavná hrdinka je tak trocha divná, ale to sú asi všetky. Veď po tom všetkom, čo prežívajú sa im ani nikto nečuduje. Zápornú postavu v tomto diele nie je jednoduché nájsť, pretože z rôznych uhlov pohľadu sú to rôzne postavy. Najzápornejšia však bude jasná a mne prekážala. Nie tak ako prekážajú záporné postavy, ale tak že by som ju vyčiarkla a trocha upravila scenár (čo nemôžem), no autorka to na konci šikovne vyriešila, takže už ani pol slova. ;)

Ukončenie bolo veľmi sladké, pravdupovediac také ani nezvykne byť (možno iba v prvých dieloch aby sa v druhých mohli postavy pohádať). Bolo to príjemné čítanie, taká originálna oddychovka. Odporúčam.

4 hviezdičky

1 komentár:

  1. Já měla celkem problémy to dočíst. :/ Počas čtení jsem vůbec netušila, co si mám myslet o hlavní hrdince a nevím to doteď a co se týče příběhu, tak ten byl pro mě ještě slabší. Ne že by námět nebyl zajímavý, ale mě to prostě nebavilo. Kdybych ale v kniovně našla druhý díl, tak si ho pravděpodobně půjčim, čistě ze zvědavosti.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)