3. júla 2012

Review: Nočné slasti (Dark-Hunter #2)

autor: Sherrilyn Kenyon
názov: Nočné slasti
originálny názov: Night Pleasures
séria: Dark-Hunter
rok vydania: 2002; SR: 2008, 2010 (Ikar)
zroj obalu: www.goodreads.sk

Anotácia z goodreads - môj preklad, prosím nekopírovať bez môjho vedomia
Milý čitateľ,
chcel si niekedy vedieť, aké to je, byť nesmrteľným? Cestovať nocou a prenasledovať príšery živiace sa na ľuďoch? Mať neobmedzené bohatstvo, neobmedzenú moc? Toto je moja existencia, temná a nebezpečná. Hrám hrdinu pre mnohých, no nik ma nepozná. A milujem každú sekundu z toho. Alebo som si to aspoň myslel, kým som sa jednej noci neprebudil pripútaný k mojej najhoršej nočnej more: konzervatívnej žene s košeľou na zapínanie, v Amandinom prípade pozapínanej až ku krku. Je bystrá, sexy, vtipná a nechce mať nič spoločné s paranormálnimi - inými slovami so mnou. To, že ma Amanda priťahuje je proti všetkému, za čo bojujem. Netreba ani spomínať, že naposledy, keď som sa zamiloval stálo ma to nielen môj ľudský život ale aj dušu. No vždy keď sa na ňu pozriem, pristihnem sa, že to chcem skúsiť znova, chcem veriť, že láska a lojalita existuje. Ešte viac znepokojujúce je, že rozmýšľam či je nejaká možnosť, aby žena ako Amanda milovala muža, ktorého jazvy z bojov sú hlboké a ktorého srdce bolo zničené zradou tak divou, že si nie je istý, či dokáže znova biť. 
Kyrian Trácky

Knihu si musíte zamilovať už len kvôli obalu. Ten je prosto úchvatný, mohla by som sa naň pozerať dlho. (mám na mysli ten hore) Škoda, že som čítala novšie vydanie, ktorého obal môžete vidieť vľavo od textu. Nedáva mi zmysel, prečo má ten chlap čierne vlasy, ale inak je aj tento v pohode. Anotácia je napísaná originálnym spôsobom - ako list čitateľovi. Neostáva iné len začať čítať.

Druhá kniha série voľne nadväzuje na prvý diel (mám rada voľné pokračovania, pretože nie je nevyhnutné, aby ste si prečítali aj predchádzajúci diel a všetko pochopíte - niežeby som nečítala predchádzajúcu knihu, čítala). Váha sa prenáša na nové postavy Amandu a Kyriana, najlepšieho priateľa Juliana.

Amandina rodina nie je celkom obyčajná, ale ona sa to snaží ignorovať - kým sa nepreberie priviazaná k neznámemu mužovi. O tom neskôr zistí, že k obyčajnému človeku má ďaleko. Vtipný začiatok. K tomu prirátajte, že dotyčný je čosi ako upír a vaša sestra trávi voľný čas ich zabíjaním. Tá-dá! Román je na svete.

Žiaden dobrý skutok neostane nepotrestaný.


Dejová línia sa nesie v rovnakom štýle (prečítala som zatiaľ tri knihy a zdajú sa mi podobné) a je jednoduchá. Kenyonová však dokáže každému príbehu dať iný šmrnc a ochutiť ho trochu inak. Začiatok ponúka hrdinku - Amandu, ktorá je síce milá a pekná, ale nedokáže sa vysporiadať so svojím životom. Popritom je zásadová a nechápe, ako je možné, že sa zrazu neovláda.


Šikovné spracovanie hlavného hrdinu, ktorý vie, že chcieť Amandu nie je správne, ale chce ju aj tak (ako inak?). Zopár reflexií zameraných na obviňovanie samého seba mi neprekážalo (neboli až také sentimentálne ako u Edwarda) a neprivádzali ma do šialenstva. Veľmi sa mi páči spôsob, akým autorka prezentuje Kyrianovu minulosť. Vymyslieť zápletku v starovekom Grécku, Trácku, je určite neobyčajné . Prihodiť zopár bohov, vynásobiť všetko Kyrianovým sarkazmom a táto postava mi natrvalo prirástla k srdcu. Práve jeho poznámky sa mi na knihe páčili asi najviac.


Nočné slasti a aj celú sériu Dark-Hunter si už teraz dovoľujem označiť za rozprávku pre dospelých. Áno povedala som pre dospelých, tým samozrejme nemyslím len pracujúcich rodičov. Autorka sa nevyhýba šteklivým scénam, ktoré sú veľmi časté v celej knihe, možno preto nemajú postavy až tak veľa možností sa vykryštalizovať. Kyrian, Amanda a aj ostatní sú fajn, ale nečakajte hlboké myšlienky postáv ani zmietanie sa medzi dobrom a zlom. Príjemná oddychová kniha, ako som už povedala - rozprávka, takže šťastný koniec je jasný vopred.

4 hviezdičky

4 komentáre:

  1. Túto som (spolu s Milencom snov) kedysi čítala. Nemám na ňu také jasné spomienky, ale viem, že sa mi páčila. Hlavne Kyrian (no nie je už len to samotné meno dokonalé?:D). A presne tak, je to taká rozprávka pre dospelých okorenená vášnivými scénami, kde človek už na začiatku vie, ako to dopadne, ale aj tak ho čítanie baví a siaha po ďalších dieloch. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Presne tak to je. Táto séria ma skutočne zaujala ado konca leta ju plánujem celú prečítať. (asi sa zo mňa stal maniak :D) Hej Kyrian stál zato. A ten chlap na obálke je prosto úžasný.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pri tejto knihe som sa červeňala :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)