9. júla 2012

Review: Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad

autor: Jennifer E. Smith
názov: Štatistická pravdepodobnosť lásky na prvý pohľad
originálny názov:  The statistical probability of love at first sight
séria: -
rok vydania: 2012; SR: 2012 (Ikar)
zdroj obalu: www.martinus.sk

Anotácia z GR - môj preklad, prosím nekopírovať bez môjho vedomia
"Kto by si myslel, že štyri minúty zmenia všetko?" Dnešok mal byť jeden z najhorších dní v živote sedemnásťročnej Hadley Sullivanovej. Zmeškala let, ostala zaseknutá na letisku a mešká na druhú svadbu svojho otca,  konajúca sa v Londýne zahŕňajúca aj nastávajúcu nevlastnú matku, ktorú Hadley nikdy nestretla. Potom stretne dokonalého chlapca v letiskovej čakacej hale. Volá sa Oliver, je Brit a sedí vedľa nej. Dlhá nočná cesta lietadlom uplynie ako žmurknutie oka a Hadley s Oliverom sa jeden druhému stratia na letiskovom chaose v príchodovej hale. Môže osud zasiahnuť a dať ich dokopy znova? 

Ten deň, čo som si knihu požičala, som prišla do knižnice s rozhodnutím, že na prázdniny si už žiadnu nepožičiam a budem sa radšej venovať anglickým. Predsa len som zabúdila k poličke s beletriou pre študentov - a čo som nenašla? Názov som ani nedočítala, ale vedela som, že si ju musím hneď prečítať. Obálke sa jednoducho nedalo odolať. Keď som nenašla žiaden trailer, bola som trošku sklamaná, lebo si myslím, že by bol zaujímavý.

Emóciami nabitá novela (nemôžem knihu označiť za román - nato má príliš málo postáv, je príliš krátka a obsahuje dejový zvrat, čo sú znaky novely) ma pohltila. Nečakala by som, že v takom krátkom časovom úseku sa ich dá znázorniť tak veľa. Šikovnej autorke sa to však podarilo. Láska, hnev, porozumenie, odmietanie. Všetko nájdeme s rôznymi odtienkami. 

Dvadsaťštyri hodín. Jeden deň. Toľko trvá novela. No ako dlho trvá, kým sa Hadley a Oliver navzájom spoznajú? Ako dlho bude trvať, kým Hadley pochopí otcov odchod a zmieri sa s novou nevlastnou matkou? Ako dlho môže človek žiť v klamstve a pretvárke? A najdôležitejšia otázka - stretne sa Hadley s Oliverom ešte niekedy?

,,Ľudia, ktorí sa spoznajú na letisku, sa do seba zamilujú s pravdepodobnosťou vyššou o 72% než tí, čo sa spoznajú niekde inde."

Mohlo by sa zdať, že názov knihy je dostačujúci a po jeho prečítaní viete obsah jednoducho odhadnúť. Nemožné. Knihu som si vybrala náhodne a predtým som o nej ani nepočula. Ak by som vychádzala z názvu predpokladala by som, že pôjde o štatistiku, ktorá sa bude zaoberať láskou na prvý pohľad a pri tejto činnosti sa stretnú dvaja mladí ľudia, čo sa náhodne zamilujú. Namiesto toho, novela citlivo ale kvalitne rieši problémy dospievajúcich. Ich schopnosť vysporiadať sa s ťažkými životnými situáciami ovplyvňujúcimi ich ďalšiu existenciu.

Páčil sa mi spôsob stvárnenia komunikácie medzi hlavnými postavami. Páčilo sa mi Oliverovo zahmlievanie aj Hadleyina otvorenosť. Rozhovory neprebiehali vždy ideálne ani v jednej rovine. Typická bola zmena tém aj neochota hovoriť o istých veciach. Veľmi realistické. Okrem toho, niektoré časti boli skutočne vtipné. Zaujalo ma letisko. (áno, ja viem, čo už môže byť zaujímavé na letisku? ale vedeli ste, že si cestujúci navzájom nesmú postrážiť ani batožinu? ja som nevedela a netuším kvôli čomu to má byť.) Po všetkých tých fantasy knihách mi padlo dobre prečítať si aj niečo, čo sa aspoň matne približuje skutočnosti a vôbec som to neľutovala.

V skutočnosti nemám žiaden reálny dôvod nato, aby som knihu ohodnotila tak vysoko ako mám v pláne. Nebola to typicky dobrá kniha, čo vám nedá vydýchnuť a neviete sa dočkať, čo bude ďalej. Pozornejší čitateľ by ju možno ohodnotil ako mierne predvídavú a náročný čitateľ ako priemernú. Aj napriek tomu sa mi zvláštnym spôsobom neskutočne páčila. Emócie boli skutočné a dokázala som sa do postáv vžiť. Plakala som na miestach, kde by som to nikdy nebola povedala. Čítala sa rýchlo a bola písaná jasne s minimom opisov. Nezameriavala sa na trojuholník dvoch chlapcov a dievčaťa. Hlavná hrdinka je síce tínedžerka, ale jej najväčším problém ni je nešťastná láska. Koniec bol rozprávkový, no stále veľmi prekvapivý a do istej miery odvážny. Taký aký má mať správna romantická kniha na vytvorenie atmosféry.

5 hviezdičiek

6 komentárov:

  1. To znie fajn, keby som teda mala náladu na podobný žáner.:)
    A super recenzia.^^"

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jej, aj ty si ju recenzovala, ani som nezachytila :D máš pravdu, možno je vhodnejšie použiť v tomto prípade slovo novela, než román, hoci postáv tam podľa mňa bolo celkom dosť :D a tá časť s kufrom na začiatku sa mne osobne nepáčila - nikdy by som niekomu cudziemu nenechala postrážiť svoj kufor. pri tej pasáži sa mi v hlave hneď rozozvučal ´bezpečnostný alarm a mala som chuť dať Hadley facku za jej hlúposť:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tohle se mi docela líbí.^^ Zaujalo mě to už podle názvu a obálky... mohla by to být fajn oddychovka. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To zní zajímavě :) zaujal mě název i obálka ;) je to asi taková tak knížka, která prostě neurazí, ne? :D a jestli si plakala, tak už vidím to své slzavé údolí, kdybych to četla já :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ja si toto MUSÍM prečítať!!! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. pekná recenzia 8)
    Túto knihu si chcem raz prečítať 8)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)