28. augusta 2012

Review: Dva meče (Dvě zrcadla #2)

autor: Karolina Limrová
názov: Dva meče
originálny názov: Dva meče
séria: Dvě zrcadla
rok vydania: 2012 (Host)
GR: 4.45
zdroj obrázku a anotácie: vydavateľstvo HOST

Anotácia:                                                                                     V ulicích Minneapolis řádí chladnokrevný vrah. Zanechává po sobě oběti, které nesou zjevné stopy mučení. Zatímco policie marně hledá jakoukoli stopu, lovci upírů vědí velmi dobře, s kým mají tu čest. Ví to i Daniel Phillips, ve dne řidič taxíku, v noci neúnavný lovec samotář, jehož do Minneapolis zavedla nešťastná láska. A ví to také Selena Torresová. Je silná, neohrožená a její touha po spravedlivé odplatě je účinnější než jakákoli zbraň. Selena Torresová však porušuje po staletí dodržované tradice. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena, která je slepá. Lovcem se přece nikdy nemůže stát žena, která je… upír.

Názor:
Predchádzajúci diel, Dvě zrcadla, možno niektorých ľudí odradí, ale nemal by. Rozhodne by nemal, pretože pokračovanie, téma dnešnej recenzie je úchvatná. Premyslená a s napínavým dejom je opozitom prvotiny. A prečítajte si anotáciu. (ja som to spravila až tesne pred začatím knihy a zostala som z nej veľmi prekvapená - sústreďte sa na poslednú vetu)


Při nejbližší příležitosti se přivážu k těžkému betonovému kvádru a hodím se do jezera. Můj dar nechápat ženy zřejmě dozrál během uplynulých let k dokonalosti.


Danny sa po Kateinej premene veľmi trápil. Ako východisko si zvolil odchod od svojej rodiny a loviť upírov na vlastnú päsť. Spomienky by najradšej nechal za sebou, no Kate sa s ním chce vytrvalo zmieriť. Okrem toho, v meste sa deje stále viac vrážd. Danny netuší, že nie je jediný, kto sa ich chce zbaviť.

by lucas-reiner.deviantart.com
Selena je relatívne mladá. V skutočnosti má len štyridsať rokov. Jej jedinou túžbou je zabiť toho, kto ju premenil, napriek svojmu handicapu - slepote.

Oba charaktery, Danny aj Selena, vysoko prekonali moje očakávania. Dannyho som si zafixovala ako odmietnutého zúfalca a nepotrebne prekážajúcu postavu z minulého diela. Možno by sa dal použiť výraz, že v niektorých ohľadoch "dospel".


Teď jsem sevážně vyděsil. Opravdu jsem s ní jel dvacet minut autem a neřekl jí svoje jméno?


Hlavné postavy v prvom dieli zažili nezvratnú lásku, ktorá nemala nijaké podstatné prekážky (čo tam po bývalkách alebo lovcoch). Danny a Selena museli prekonať oveľa väčšie prekážky. Prvým z mnohých vecí, čo ich mohlo rozdeliť, bola príslušnosť k druhu. Spôsob života mali síce viac menej rovnaký, veď Selena bola dcérou lovca, aká irónia. Príjemne ma prekvapila hĺbka postáv, komplexnosť a vyvíjanie postáv, akási forma "dospievania", aby sa nakoniec mohli posunúť a urobiť správne rozhodnutia.

Príbeh sa v mnohom líši od klasických a zaužívaných modelov. Stretnutie, láska, rozhodnutie, prekážky, svadba. Dva meče ponúknu originálny spôsob deja. Raz sme hore a raz dole. Keď sa už zdá, že je všetko tak ako má byť, stane sa niečo absolútne nečakané. Dokonca dostaneme ochutnávku zo sveta zlých. Mnohé postavy (aj okrajové) nie sú vyslovene dobré či zlé, a jediný o kom naisto vieme, že je zlý, je fakt boss. Pred ním by aj stopár James vzal nohy na plecia.


„Můžete děkovat Bohu, že jsem na vás narazila,“ začala přísně.
No, to rozhodně budu. Tohle je nejspíš trest za moje hříchy.


Viete, čo sa mi páčilo najviac? (nehovoriac o hláškach. ochutnávky máte v citáciach) To, že hlavný hrdina nebol tak celkom hviezdou. Že potreboval pomoc, že na niektoré veci nestačil, že to párkrát pokašľal. Nielenže to bolo osviežujúca zmena (a užili sme si aj Joshua), ale aj takéto drobnosti pridávali na uveriteľnosti a celkovo príbeh vyznel oveľa skutočnejšie.

by Siren2k4.deviantart.com
Akcia sme mohli nájsť takmer na každej stránke. Dejová línia bola dynamická, nenachádzali sa v nej takmer žiadne stagnujúce momenty. Kniha poriadne ma poriadne strhla. Pripravte sa na jazdu, ktorá vás nepustí od začiatku až do konca.


Jestli s nimi bojuje sama, tak jí to nedaruju!
Jestli bojuje sama a něco se jí stane, ať si mě nepřeje!
Jestli se jí něco stane...


Nemožno nespomenúť, že výraznú úlohu mali spomienky Seleny a jej schopnosti upírky. Spomienky navnadzovali atmosféru a vysvetľovali jej terajšie konanie. Jej schopnosti zasa kľúčom k hľadaniu a prenasledovanie nepriateľa.

Vyvrcholenie bolo pre mňa úplne nečakané. Teraz nehovorím o konci, ani o boji, ani o tom, čo nakoniec všetkých zachránilo, ale o istom rozhodnutí Dannych (asi by sa dalo považovať aj za zvrat). Ak by to bolo v inom príbehu s inými postavami vôbec by ma to nešokovalo, ale tuto to bolo... ja ani nemám slov. Vôbec som nad tým počas čítania nerozmýšľala.


Mluvila i o svém bratrovi. Manuel s ní hovořil těsně po přeměně. A nezabil ji. Věděl jsem přesně, co v tu chvíli cítil. Pocit viny - stejně jako já. Že to nedokázal. Strach, že toho dp konce života bude litovat. A... lásku.


Emócie boli neoddeliteľnou súčasťou knihy, no sklamalo ma, že som ostávala chladná. Určite mi vypadla nejaká ta slzička, ale ja som taká citlivka, že často plačem aj na hlúpostiach. Racionálne si však uvedomujem, že román je emočne dosť náročný.

Hodnotenie nie je nijako nečakané, keďže spievam chvály od začiatku až po koniec recenzie. Áno, táto kniha si zaslúži päť hviezdičiek viac než mnoho iných, čo som čítala.

5 hviezdičiek

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU HOST ZA RECENZOVANÚ KNIHU
Dvě zrcadla si môžete zakúpiť TU

ďalej:

8 komentárov:

  1. Ano, áno, áno, bolo to úžasné a som rada, že tento môj názor zdieľaš so mnou :) Ja som (tak ako ty)hodnotila Dve zrcadla aj Dva meče 5 hviezdičkami, ale keď sa na to spätne pozerám, tak Dve zrcadla sú oproti Dvom mečom len akýmsi slabším odvarom. Dannyho som spočiatku tiež vnímala ako nadbytočnú postavu, ale po Dvoch mečoch naňho nedám dopustiť. Bolo to jednoducho skvelé :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Spätne tiež môžem povedať, že Dve zrcadla sa mi páčili o čosi menej, ale tam je zase dôraz na niečom inom. :) Teraz už, samozrejme, nepovažujem za nadbytočnú postavu. Ak by som ho prirovnala k Jacobovi, tak to zvládol oveľa lepšie.

      Odstrániť
    2. No áno, Dve zrcadla mám ja zafixované ako sladkú romantiku okorenenú minimom akcie, ale napriek tomu ju mám veľmi rada, veď čo si budeme klamať, ja som romantická duša :) A ináč čo sa týka toho Dannyho rozhodnutia, tak ja som to aj akosi čakala. Mňa skôr zarazila tá krutosť, ktorú zažívala Selena, keď bola v tej Faustovej skupine. A osud Lásky...kriste, ja fakt neviem ako prežijem tretiu knihu, mňa to emočne asi totálne zruinuje. :)

      Odstrániť
    3. Na tú sa tiež teším. Som zvedavá či bude písaná retrospektívne alebo či to bude už po jej oslobodení. :)

      Odstrániť
  2. Ak by som mala tipovať, tak to asi bude podobné ako Dve zrcadla a Dva meče, že riadne lineárne, ale s retrospektívnymi vsuvkami.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak já mám na jedničku úplně opačný názor - ani trochu mě neoslovila. Proto asi Dva měče číst nebudu, i když mě docela zajímá, jak si autorka poradila s akcí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. I tak se na tuhle sérii nechystám, protože mám takové tušení, že kdybych si přečetla jedničku, tak po dlouhé době něco ohodnotím jednou hvězdičkou. A i když jsou prý Dva meče lepší, nechce se mi do nich... vůbec.
    Pěkná recenze... ale raději si to nechám ujít :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Potom, aké recenzie som čítala na prvú knihu, by som nečakala, že toto bude lepšie. Jednotku mám, ale dostala som sa asi cez prvých pár strán a potom som to odložila.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)