19. augusta 2012

Review: Dvě zrcadla (Dvě zrcadla #1)

autor: Karolina Limrová
názov: Dvě zrcadla
originálny názov: Dvě zrcadla
séria: Dvě zrcadla
rok vydania: 2011 (Host)
GR: 2.98
zdroj obrázku a anotácie: vydavateľstvo HOST

Anotácia:
Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by nikdy Kate Simmonsovou nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve. Na půdě chátrajícího sídla objeví prastaré zrcadlo, jehož kouzelná moc ho zavede do pokoje neznámé dívky. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho nitru se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno. Ale co když přijde den, kdy zjistí, že mu obraz v zrcadle nestačí? Co když víc než po lidské krvi zatouží po zvuku jejího hlasu? Má někdo jako on vůbec právo chtít víc než její úsměv?

Názor:
Hm, akosi neviem, ako začať. Začnem s goodreads. Ako som si všimla, ľudia sa rozdelili na dve skupiny. Tí, ktorým sa kniha páčila a tí, ktorí tvrdia, že je to Twilight sága v kocke. Podľa toho vyzerá aj hodnotenie.

Plaše se usmála a celou její tvář prostoupila neha. Víc nikdy nikdo nemůže dostat. Dala mi tím pohledem zemi i nebe. (...) Odtáhl jsem se od ní. Cítil jsem přitom témeř fyzickou bolest. Moje srdce podruhé zemřelo. To, že se před chvílí probudilo, se stalo jen zázrakem. Měl bych býť vděčný. Nezasloužil jsem si ani to. 

Ak sa pýtate, či je to podobné Súmraku, musím povedať, že áno. Myslím, že okolo prvej ,,kapitoly“ (kniha nie je delená na kapitoly, jednotlivé časti oddeľujú upírie zuby, ale vyzerá to milo) mi bolo až smiešne, že autorka používala črty tejto známej série – to pretrvalo. V podstate, je tam vtlačených niekoľko myšlienok z Twilight-u. To znamená, že aj táto kniha bude podobne ako Meyerovej sága rozdeľovať ľudí, no nie len na dva, ale možno aj na tri tábory. (neznášajúci, milujúci a tí, čo milujú Súmrak a tvrdia, že toto je len kópia)

by Ironshod.deviantart.com
Fajn, je tam podobnosť. Ja mám rada Twilight, ale koho to zaujíma? Keď som sa začítala, tak som si na naň ani nespomenula. Dvě zrcadla sú úplne o niečom inom. Počas čítania som dokonca nadobudla pocit, že sa mi kniha páči dokonca viac.

Joshoua je upír, žije už okolo dvoch storočí. Veľmi sa mi páčilo, že sme si mohli prečítať dôležité útržky jeho minulosti. Rovnako ma zaujalo, že Joshoua nie je prototyp dokonalého upíra. Nikto neprichádza bez minulosti, najmä, keď žije tak dlho. Takisto bolo fajn vidieť, že aj keď je dobrý, určité veci je ťažko zmeniť. Ale na Joshuovi je najlepší jeho spôsob reči. To ako rozprával a ako sa vyjadroval (aj v myšlienkach) bolo nádherné. Mnoho z jeho myšlienok ma zaujalo a pobavilo.

Ironie. Lidské životy jsem neušetřil, ale bonton bych porušit nedokázal. (...)   Vrah s perfektním vychováním.

Pozor! Kate nie je stredoškoláčka. (hurá! prečo by sa všetko zaujímavé malo diať len v škole, ehm, tam je väčšinou nuda – možno to takto chcú autori kompenzovať) Dospelá žena pracujúca v kníhkupectve má vlastný život, ktorý jej vyhovuje. Hoci nie je veľmi spoločenská, má niekoľkých priateľov.

teraz dôležitá otázka. Ako sa spoznali. Na besiedke v knižnici? Nie. Na ceste, keď ju zachraňoval pred autom? Nie. To neuhádnete (alebo možno aj áno). Spoznali sa cez zrkadlo. Tá myšlienka je úplne dokonalá a neuveriteľne romantická. Vidieť sa len v zrkadle bez možnosti rozhovoru či dotyku. Naozaj to prekonalo aj Meyerovú. Môže byť ešte niečo romantickejšie? Pochybujem, veď s tými zrkadlami sa spája aj legenda, šikovne vymyslená.

Nemělo smysl vymýšlet nějakou strategii. Hodlal jsem vstoupit do města lovců. Celé generace vychovávají své děti tak, aby bezpečně poznaly upíra, až na něj narazí. Nejspíš i tříleté batole má povědomost o tom, jak mě efektivně zabít.

by Riku727.deviantart.com
Vhodná kniha pre romantické duše, ktoré veria, že láska všetko prekoná. Pre čitateľov, čo obľubujú napätie, asi až taká atraktívna nebude. Zopár ráz sa vyskytnú aj vyhrotené situácie, predsa by to nemohlo byť také jednoduché, však? Láska sa snaží prekaziť nielen Katin kamarát Danny ale aj upíri z Joshuovej minulosti, tí sa však dlho na scéne nezohrejú.

Osviežujúci bol aj štýl písania. Niekedy sa autorovi celkom nepodarí vystihnúť situáciu, komentár alebo zbytočne píše strany o tom istom. (neodpustím si to, Edwardova krása je námetom polovice série) Limrová však píše jasne, zbytočne sa neopakuje. Niektoré časti knihy ma úplne odrovnali, hlavne keď sa jej podarilo napísať nejakú perfektnú vetu, čo zapadla presne do knihy. (tie som aj vybrala do citácií – nevedela som sa rozhodnúť, ktoré sa mi páčia najviac, lebo sa mi ich páčilo veru dosť)

Už nezabiju. Věděl jsem, že to mou vinu nesmyje, neodplaví ji to jako liják špínu a prach. Ale už nikdy lidskou krev. Víc nemůžu udělat. A už nikdy Kate. Víc nemůžu zaplatit.

Čo ešte povedať? Som naozaj rada, že som si knihu mohla prečítať. Je to jedna z tých kníh, čo ponúka tony romantiky a rozprávkový koniec. Momentálne sa teším aj na voľné pokračovanie, takže bonusom knihy je aj konečnosť. Jeden príbeh sa skončil a ďalší sa začína. Nenechajte si ujsť ani Dva meče, ktoré majú vysoké hodnotenie 4.33 na GR!


5 hviezdičiek 

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU HOST ZA RECENZOVANÚ KNIHU
 Dvě zrcadla si môžete zakúpiť TU 

5 komentárov:

  1. Na Zrcadla jsem četla hned několik recenzí a nevím, docela mě to odradilo (a taky nemám ráda Twilight), takže ani po této nemám nějak velkou chuť si knihu přečíst...
    Anyway, i kdybych odhodila předsudky, nejsem nijak romantická dušička... :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fííha, znie to fajn, aj tie citácie, no nie som práve romantická duša.;D Uvidím. Každopádne super recenzia.^^

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Eeeej, pripájam sa k dievčatám. Navyše ani upírske veci moc nemusím ;) Ale obálku to má fajnú! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. A ja som romantická duša a milujem túto knihu :) A na Dva meče sa priprav, ak sa ti toto páčilo, tak Dva meče ťa totálne odrovnajú...myslím tak citovo.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak na tuhle knihu mám úplně opačný názor než ty - vůbec mě neoslovila. Připadala mi srtašně přeslazená a zápletky nedostaly ani opřádný prostor pro rozvinutí se přes všechno to vrkání mezi hlavními postavami...

    Ale to bude tím, že jsem romantická jako umělý kámen v Safari parku... :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)