22. augusta 2012

Review: Hemlock (Hemlock #1)

autor: Kathleen Peacock
názov: Hemlock
originálny názov: Hemlock
séria: Hemlock
rok vydania: 2012 (Katherine Tegen Books)
GR: 4.11
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com

Anotácia:
Since then, Mac's life has been turned upside down. She is being haunted by Amy in her dreams, and an extremist group called the Trackers has come to Mac's hometown of Hemlock to hunt down Amy's killer: A white werewolf. Lupine syndrome--also known as the werewolf virus--is on the rise across the country. Many of the infected try to hide their symptoms, but bloodlust is not easy to control. Wanting desperately to put an end to her nightmares, Mac decides to investigate Amy's murder herself. She discovers secrets lurking in the shadows of Hemlock, secrets about Amy's boy-friend, Jason, her good pal Kyle, and especially her late best friend. Mac is thrown into a maelstrom of violence and betrayal that puts her life at risk.

Názor:
Po knihe som siahla najmä kvôli obálke, a anotáciou som sa nenamáhala. Predpokladala som ďalšiu sladkú story s upírmi. Neviem prečo, ale takýto typ šiat mi evokuje upírov. Aká som len bola prekvapená, keď namiesto romance, kniha riešila vraždy, lykantropiu a čosi, čo by som pomenovala ako "novodobý" rasizmus.

Mac žije vo svete, kde sa ľudia môžu nakaziť lupinovým syndrómom meniacim ich na vlkolakov. Tí už po premene nemajú žiadne práva a sú odvádzaní do "rezervácií", odkiaľ sa nik nevráti a podmienky tam nie sú ani priemerné. V Hemlocku zomierajú ľudia, ktorých zavraždil biely vlkolak. Najzávažnejšia je smrť Amy, senátorovej vnučky. A Hemlock už zrazu nie je pokojné mesto.


Buchot srdca v traileri splnil svoj účel. Navnadil napätie. Očakávala som síce viac akcie, ale nevadí. Celkom sa mi páčil. Kratučký a jasný.

Hemlock poteší najmä akčné duše. Napätie je všadeprítomné, aj keď začiatok sa začal nevinne, takmer romanticky. Vyšetrovanie vraždy prináša retrospektívne pohľady na to, čo sa stalo, pričom chronologická línia deja sa sústredí okrem riešenia aj (ne)obyčajné problémy dievčaťa, ktoré chce nájsť vraha svojej najlepšej priateľky, zachrániť jej zničeného priateľa a vysporiadať sa so svojimi citmi. 

Kyle´s mom had told me because she was worried about him: she thought he was still blaming himself for not answering Amy´s call the night she died. 

Ľúbostná zápletka hraje druhé husle napriek tomu, že je vytvorený pomyselný trojuholník. Páčilo sa mi, že Mac nepochybuje, presne vie koho miluje a jej city sa nemenia. Aspoň raz, hlavná hrdinka vie čo chce, bez zbytočných omáčiek.

by jinkies36.deviantart.com
Forma, ktorú autorka zvolila na vykreslenie vlkolakov je tiež veľmi neobyčajná. Nevytvorila "nový" fantazijný svet, kde by okrem vlkolakov boli aj iné čarovné bytosti. Do nášho sveta priniesla ďalšiu chorobu: lupinov syndróm. Na začiatku som spomínala inú formu rasizmu. Tým som myslela ľudí postihnutých touto chorobou. Spôsob akým sa k nim ostatní správali bol neuveriteľný. Strach a nenávisť. Radšej ich zavrieť do klietok alebo do rezervácií nech sa pozabíjajú medzi sebou. Neférové. Peacocková dávala dôraz na to, že v každej rase sa nájde niekto zlý a nemožno odsudzovať všetkých za chyby jednej osoby.  (dobre sa to píše, keď to nie je skutočné)

Vo vlkolačom príbehu nesmú chýbať ani lovci snažiaci sa dotyčných nakazených chytiť, no nie? Bez tejto komplikácie by to ani nebola kniha. Ibaže títo lovci nie sú celkom obyčajný. Neskrývajú sa pred svetom a hoci len podozrenie o chorobe môže byť smrteľné. Ich právomoci sú obrovské, dokonca im ustupuje aj polícia.

Tajomstvá. Hemlock ich má veľa, mnoho z nich by nemalo byť nikdy odhalených, lebo by sa mohlo stať, že vlkolak bažiaci po krvi či priateľstvo trvajúce roky je len ilúziou. Maciina túžba po odhalení priamoúmerne klesá spolu s vecami, ktoré už zistila. Ale ešte nie je koniec.

Angličtina bola v pohode, pre pokročilých nebude žiaden problém, takmer žiadna nová slovná zásoba. Nevyskytovali sa ani žiadne slangové slová, takže by nemal mať problém ani začiatočník dosť trpezlivý na preklad neznámych slov.

"It´s not over - you know that, right? I´m sorry, Mac, but it´s not. Something´s coming."
I stared into the field. "What´s in there?"
"If I told you, it wouldn´t be a surprise."

Koniec je typický pre série. Zopár vecí sa pokazilo, nedopadlo tak ako malo. Na jednoduché otázky prišli zložité odpovede. Pokračovania by sme sa mali dočkať v júni budúceho roku. 

4 hviezdičky

8 komentárov:

  1. Obálka je dobrá, celkovo vyzerá kniha fajn... Akurát neviem, zase ďalšia séria.n____n Uvidím, možno si ju hodím do to-read.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nevypadá to zle :) A je Lupinův syndrom podle TOHO Lupina, nebo to má nějaký jiný původ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To tam nebolo vysvetľované. Proste Lupinov syndróm a hotov. Doteraz som nad tým ani nerozmýšľala. :)

      Odstrániť
    2. Vzhledem k tomu, že kdyby jo, bylo by to vážně bezva, budu předstírat, že jo...

      (aneb to je zase věta jako přeskoč sysla, ale smysl snad dává :D)

      Odstrániť
    3. Predstierať môžeš vždy. Alebo si to proste len domyslieť, veď sa to tam nespomína. :)

      Odstrániť
  3. Podle mě Lupinův syndrom bude mít něco společného s tím, že "canis lupus" je latinsky vlk a francouzsky je to "loup". Na to nejspíš narážela i Rownlingová, když Lupina pojmenovala :) Jinak moc pěkná recenze, na tuhle knihu jsem ještě žádnou nečetla, určitě to musím zkusit.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je veľmi logické vysvetlenie a pravdepodobne aj najsprávnejšie. :)

      Odstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)