10. augusta 2012

Review: Ticho (Zavrhnutý #3)

autor: Becca Fitzpatrick
názov: Ticho
originálny názov: Silence
séria: Zavrhnutý (Hush Hush)
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Egmont)
GR: 4.29
zdroj obrázku a anotácie: www.goodreads.com

Anotácia - môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia
Nora Greyová si nespomína na posledných päť mesiacov svojho života. Po šoku, keď sa prebudila na cintoríne a bolo jej povedané, že bola nezvestná týždne - nikto nevie, kde bola alebo s kým - skúša znova žiť svoj život. Chodiť do školy, ísť von s najlepšia priateľkou Vee, a vyhábať sa maminmu novému a desivému priateľovi. No v jej hlave he hlas, myšlienka, ktorej sa dokáže takemr dotknúť. Obraz anjelských krídel a nadpozemského tvora, ktorý nepatrí do jej terajšieho života. Tento neotrasiteľný pocit je časť jej zmiznutia. Nora kráča po chodníčkoch s príťažlivým cudzincom, s ktorým cíti fascinujúce spojenie. Vyzerá to tak, že on má odpovede... a jej srdce. Každú minútu strávenú s ním je viac a viac pravdepodobné, že sa zamiluje. Znova.

Názor:
Ticho bolo na mojej poličke očakávané. Vôbec sa mi nepáčilo, ako sa prekladal dátum vydania a kedď už konečne vyšlo, tak som si ho, čo najskôr kúpila. (a to už zostávali iba posledné 4 kusy - tak to tam bolo napísané) Prekvapilo ma, že som knihu dostala už niekedy v máji, ale prečítala som ju až teraz. Hush Hush je jedna z mojich najobľúbenejších sérií, preto to bolo dosť nepríjemné, ale nedokázala som sa k tomu prinútiť. Nevadí, keď som už začala šlo to rýchlo.

Videotrailer ma prekvapil. Prvýkrát som si ho pozrela v tom čase, keď som bola ešte presvedčená, že séria bude trilógiou a doslova ma vydesil. Ukončenie série zabudnutím Patcha mi jednoducho nedávalo zmysel. Našla som si jej stránku a čo to nevidím? Z trilógie bude tetralógia.

Prvé stránky Ticha sa mi veľmi zapáčili. Pod prvými stránkami mám na mysli prológ a niekoľko prvých kapitol. A koniec, ten bol tiež dobrý - asi posledné tri / štyri kapitoly. To medzi tým bolo násilné vytvorenie deja pomocou chuderky Nory, ktorá mi v druhom dieli síce liezla na nervy neskutočným spôsobom, ale teraz sa prekonala.

Odrazu mi hlavou preletela spomienka. Anjelik, začula som čosi ako zamatový šepot. Si moja.

Celý tretí diel je o tom, čo už vieme. Nora zisťuje fakty o padlých anjeloch, nefiloch a o svojom živote, pričom to všetko už vedela. Autorka sa zrejme rozhodla, že posledný diel bude taký faktovo náročný, že čitatelia potrebujú 300 stranovú rekapituláciu toho, čo sa už stalo predtým spolu s Norinými myšlienkami, ktoré nie sú príliš duchaplné.


by sinfuljoy.deviantart.com
Dokonca ani Patchovi sa nepodarilo túto knihu zachrániť. Starý dobrý Patch. Jeho postava je teda vyhranený charakter. Páči sa mi to. Jediné, na čom mu záleží je Nora, urobil by pre ňu čokoľvek, ale inak sa vôbec nezmenil - práveže sa možno ešte viac skazil. Ide za svojím cieľom pokojne aj cez mŕtvoly. Chvíle strávené s Norou sú zatiaľ najromantickejšie z celej série - asi to prichádza vekom. Ale podráždil ma fakt, že Nora si drží príšerný odstup napriek čerstvým spomienkam na všetko, čo pre ňu urobil a robí. Akože: potiaľto a dosť, lebo bude zle.

Neočakávane mi prišla na um ďalšia myšlienka spojená s nudným dejom, ktorý mal občas záblesk pohybu, ale väčšinu knihy stagnoval. Spomína sa peklo, nefilovia, anjeli a archanjeli... ale počas celej knihy som si nevšimla ani jedinú narážku, že to všetko riadi vyššia sila - Boh. Je to nezvyčajné, lebo pri ostatných anjelských sériach sa práve s ním stretávame.

Jediná zápletka počas celej tejto knihy, ktorá je zatiaľ najdlhšia zo všetkých troch bolo naťahovanie medzi nefilimmi a padlými anjelmi. Nebola však rozpracovaná iba jemne načrtnutá, aby sa niečo mohlo stať aj v neplánovanej štvrtej knihe.

Ukončím to tým, že som sa na knihu veľmi tešila, ale ešte pred tým som si prešla pár recenzií, ktoré znížili moje očakávania. Nebola som až taká sklamaná, dá sa povedať, že niektoré časti ma naozaj chytili, ale ako som už povedala, bolo to násilné naťahovanie deja. Asi tri veci tam boli dôležité, ale tie by sa dali napísať aj lepšie bez všetkého spomínania na začiatku poslednej knihy.

3 hviezdičky

3 komentáre:

  1. Já jsem si zamilovala ten první díl, druhý už se mi tolik nelíbil a když jsem na internetu začala číst ten třetí, tak mě to úplně otrávilo. Nora zapomněla na Patche. To byl podnět k tomu už tu stránku nikdy neotevřít :D. Navíc mě nakonec celá ta věc Nefilim vůbec nezajímala/nebavila, stejně jako, že Nořin otec je někdo jiný. Nevím, já tuhle knihu nemám v plánu si kupovat. Jak říkám, první knížku jsem si zamilovala, ale z dalších dílů jsem byla zklamaná.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Táto séria podľa mňa mala ostať pri jednom dieli... Alebo aspoň teda pri troch, bolo to vážne len umelé naťahovanie väčšinu času.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. V podstate vieš, aký mám názor na celú túto sériu a že tento diel považujem za úplne zbytočný. Ale upokojilo ma, že aj takí, čo majú radi túto sériu, súhlasia s tým, že to od Beccy nebol pekný ťah, že to celé naťahuje a potom píše zbytočnosti a opakuje sa. 3 hviezdičky (oproti 5, ktorými si hodnotila predchádzajúce časti) ma aspoň ukľudnili v tom zmysle, že nie som voči tejto sérii zaujatá, ale že s Tichom bol fakt nejaký problém. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)