25. augusta 2012

Review: Vampýrska akadémie (Vampýrska akadémie #1)

autor: Richelle Mead
názov: Vampýrska akademie
originálny názov: Vampire Academy
séria: Vampýrska akademie
rok vydania: 2007, ČR: 2009 (Domino)
GR: 4.22
zdroj obrázku: www.kosmas.cz, anotácia z GR

Anotácia - môj preklad, nekopírovať bez môjho vedomia                 Akadémia svätého Vladimíra nie je len internátnou školou - je to skryté miesto, kde sa upíri vzdelávajú v mágii a poloviční tínedžeri sa ich učia chrániť. Rose Hathaway je dhampýrskou telesnou strážkyňou svojej najlepšie priateľky Lissy, Morojskej upírskej princeznej. Boli na úteku, no teraz ich prinútili vrátiť sa späť na Akadémiu - miesto, kde sú najviac v nebezpečí. Rose a Lissa sa zamotali do zakázaných romancí, nemilosrdných vzťahov na Akadémii a neopísateľných nočných rituáloch. Musia zostať ostražité, lebo inak Strigoji - najdivokejší a najnebezpečnejší upíri na svete - Lissu premenia na jednu z nich navždy.

Názor:
Prvé, čo mi pri tejto obľúbenej sérii príde na myseľ je Rusko. Evokujú ho najmä mená, no aj chladná krajina, hory atď. Zmena o tristošesťdesiat stupňov, oproti americkému prostrediu veľkých miest. (všimli ste si, že najobľúbenejšie sú Seattle, Portland? dosť sérií obsahuje aspoň jedno)

Mead prispela svojou troškou do vývoja fantasy. Alebo si povedala, že dokonale krásnych, nestarnúcich upírov je dosť a vymyslela ta-dá: upírie ,,kasty", rody, druhy. Čokoľvek, čo ste ešte nečítali nikde inde. Kráľovské rody, ochrancov, iné prostredie. To dol dôvod, prečo som sa na začiatku úplne strácala. Myslím, že autorka mohla venovať viac času predstaveniu toho všetkého, lebo až kým neprišli do Akadémie, malo som v tom totálny mišung a pýtala som sa, čo sa to, preboha, deje.


Všichni Morojové ovládají živlovou magii.
To je jedna z věcí, která odděluje živé vampýry od Strigojů, mrtvých vampýrů.
Morojové považují magii za dar. Je součástí jejich duše a spojuje je se světem.


Zápletka stála za to. Vymyslené na jednotku, ale znova mi vadil ten tajnostkársky spôsob podávania deja. V polovici knihy sa konečne dozvedáme, čo sa približne deje a koniec je taký prvoplánový, že to dokonca došlo aj mne, čo niečo také väčšinou nedokážem posúdiť.

by nma-art.deviantart.com
Charaktery v knihách idú väčšinou mimo mňa, netvorím si na nich nijaký špecifický názor. (väčšinou mi dôjde, čo si o nich myslím, až keď čítam nejakú cudziu recenziu a tam sa to rozoberá) Táto kniha ma zjavne donútila urobiť si na niekoľkých svoj vlastný názor. Rosemarie, Rose, mi je neskutočne nesympatická. To dievča mi liezlo na nervy snáď všetkým. Vystupovanie, spôsob rozprávania, proste otravná postava, ešte k tomu jedna z hlavných. Jediné, čo na nej bolo dobré, bola lojalita a Dimitri. Áno, pridávam sa do fankubu Dimitriho, lebo táto postava ma spolu s Chriatianom zaujala úplne najviac. Lissa, ehm, možno si ju obľúbim časom, zatiaľ však vyzerá len na tínedžerskú nerváčku, čo sa nevie vyrovnať so životom. Ostatné postavy za veľa nestáli, nie preto, že boli vedľajšie, ale boli typické. Bývalý sladký chlapec, roztomilá mrcha. Klasika.

Páčil sa mi spôsob, akým bol román napísaný. Aspoň raz nebola hlavnou hrdinkou najdôležitejšia postava knihy - takto to totiž na mňa pôsobilo. Rose podriaďuje seba Lisse, ktorá určite patrí k hlavným postavám, no rozprávačkou je Rose. Zaujímavá zmena, ak si predstavíme Školu noci, kde sa všetko krúti okolo Zoey. Som zvedavá, či to vydrží, alebo sa v ďalšom dieli dozviem, že Rose je predsa len to najdôležitejšie.


Polkla jsem a odtrhla pohled od jeho rtu. Uvažovala jsem, jaké by to bylo se s ním líbat. To pomyšlení mě děsilo i vzrušovalo zároveň, což byla naprostá kravina.
 

Najlepšiou časťou knihy boli milostné pletky hlavných aktérok, čo nebýva zvykom. Stáva sa, že láska spomaľuje dej, no tu by som hovorila skôr o vítanom oživení. Vzťah s profesorom zaberie na prebratie stopercentne.

Ak by som chcela knihu zhodnotiť niekoľkými slovami, bolo by to asi niečo takéto: dobrý začiatok série, príliš veľa nových informácií, jasný dej, jednoduchá zápletka. Nie je to prvá séria, kde mám pocit, že autorka knihu ukončila tak, akoby neplánovala pokračovanie. Nenašla som nič, čo by bolo nutné doriešiť v ďalšej knihe, žiadnu ochutnávku toho, čo by mohlo prísť.

S hodnotením pravdepodobne bude mnoho ľudí nesúhlasiť, lebo VA je veľmi populárna. Po všetkých tých pochvalných recenziách a hodnotení na GR som naozaj čakala oveľa viac, než som dostala. U mňa to zatiaľ vyzerá na priemer. Uvidím, či ďalšie knihy ponúknu zlepšenie.

3 hviezdičky

10 komentárov:

  1. Myslím, že ten svet vampýrov je pekne vymyslený - to rozdelenie, ale ešte som knihu nečítala, tak dúfam, že sa k nej raz dostanem, lebo je veľmi vychvalovaná 8) ale pokial viem, tak to má viac častí a preto sa trochu aj zdráham do toho pustiť, aby to nebolo zase o inom už...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. myslím že som prvej časti dala rovnaké hodnotenie :)

    E_V_E: má to šesť častí :) ale séria stojí za prečítanie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Heh, v mojom prípade je zas VA hotová srdcovka :D Ale v podstate máš pravdu, prvý diel bol trochu predvídateľný a neoplýval príliš veľkým množstvom akcie. No autorka z toho určite plánovala sériu už na začiatku, pretože takto to ona u svojich príbehov jednoducho robí - používa stále ten istý vzor čo sa stupňovania napätia a akcie týka. Prekvapil ma akurát tvoj názor na Rose, pretože u mňa patrí medzi moje obľúbené hrdinky. Ono sa to v prvej časti ťažko poznáva, ale počas série sa jej charakter zmení, dospie, bude teda omnoho menej detinská :D Ale páči sa mi, že ťa zaujal Christian, ten je mojou naj postavou z celej VA série. Tri hviezdičky sú myslím celkom objektívne hodnotenie, ale dúfam, že pokračovaniu dáš ešte šancu :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pokračovanie si rozhodne plánujem prečítať. Keď už nejakú sériu začnem, tak ju aj skončím aj keby bola naozaj katastrofálna. (zatiaľ som takú nenašla) No a Rose, je proste Rose. Bude fajn, ak mi prestane liezť na nervy. Možno máš pravdu a obľúbim si ju. :)

      Odstrániť
    2. Ja som si tiež myslela, že keď niečo začnem, tak to musím dokončiť, ale už som našla sériu, ktorú s najväčšou pravdepodobnosťou určite nedokončím. Hádam sa tvoj názor na VA teda ďalšími časťami naozaj zlepší :)

      Odstrániť
  4. Já dala prvnímu dílu 4*, dalším dvěma pak po 3. I když se většině lidí zdá, že má séria stoupající tendenci, mě asi fakt nejvíc sedla ta jednička...jsem zvědavá, co budeš říkat na další díly :) jinak konečně vidím, že někdo sérii nedává 5*, přestávám si připadat tak divně :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som zvedavá, ako to bude ďalej. Najmä na Dimitriho. :)

      Odstrániť
  5. Tuhle sérii mám ráda :) Na upírech sice zrovna neujíždím, ale tuhle sérii jsem si oblíbila. Hlavně kvůli tomu, jakým stylem Mead píše. Jednak se mi líbí, jak to má promyšlený, a jednak dokáže skutečně čtenáře přinutit, aby četl a četl třeba až do tří do rána :D
    P.S.: Vidíš, a já si vždycky připadala jako hříčka přírody zrovna proto, že jsem uměla číst tak brzo :D Na tom, kdy se člověk číst naučí vůbec nezáleží. Hlavně když si později najde vztah ke knihám :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Prvý diel ani mňa nenadchol až tak veľmi, ale postupne to bolo lepšie a lepšie a od konca tretej časti som už Vampýrsku akadémiu nemohla pustiť z ruky, kým som ju celú nedočítala :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)