13. septembra 2012

Review: Mrazivý polibek (Vampýrská akademie #2)

autor: Richelle Mead
názov: Mrazivý polibek
originálny názov: Frostbite
séria: Vampýrska akademie
rok vydania: 2008, ČR: 2010 (Domino)
GR: 4.37
zdroj obrázku a anotácie z GR

Akadémia sv. Vladimíra má vianočné prázdniny, ale Rose sa cíti všelijako iba nie radostne. Masové útoky Strigojov uvrhli školu do vysokého stupňa ostražitosti. Akadémia sa len tak hemží Strážcami - vrátane Rosinej pôsobivej matky, Janine Hathawayovej. Akoby pästný súboj s jej matkou nebol dostatočne zlý, Rosin tréner, Dimitri má oči pre niekoho iného, jej kamoš Mason sa do nej poriadne zamiloval a Rose sa zasekáva v Lissinej hlavne, kým je so svojím priateľom, Christianom! Strigoji sa blížia, Akadémia nechce riskovať. Tento rok, je prázdninový lyžiarsky výlet povinný. No trblietavá zimná krajina a nóbl rezort Idaho vytvárajú iba ilúzia bezpečia. Keď traja priatelia utečú, lebo sa chcú postaviť Stogojom, Rose musí spojiť sily s Christianom, aby ich zahránila. Hrdinstvo však málokedy nestojí nič.

Richelle Mead sa venovala najprv venovala písaniu pre dospelých. Jej prvou sériou bola séria o sukube, Georgine Kincaid (v ČR vyšlo pod názvom Sukuba). Pokračovala sériou s názvom Čierna labuť. Do sveta YA literatúry sa dostala pomocou Vampýrskej akadémie (v ČR vyšla dávnejšie a chystá sa aj slovenská verzia) a následne sa pustila do Bloodlines série (taktiež vyšla v Čechách s názvom Pokrevní pouta)

Trailer som nenašla, teda jedine fan-mady. Ako viete, také ja nesledujem a ani nepodporujem. Zas raz ostaneme bez traileru. (nie vždy je to na škodu. niekedy je trailer príšerný a kniha kvalitná) Obálka je pekná - ten chlapík na pozadí určite zaujme.

Hoci sa mi prvý diel príliš nepáčil, na pokračovanie som sa vrhla relatívne rýchlo. Aj som ho prečítala za slušný čas. (keď som sa nudila v autobuse, či na zastávkach) Prvý diel obsahoval rýchle vhodenie do deja, druhý ani nie. Postavy, prostredie a aj fakty sú nám známe z predchádzajúceho dielu. 

Neviem, ako vyznie, keď poviem, že táto kniha nemá dej. Ale presne toto vyjadrenie mi na ňu sedí. Bezdejová. Kým som sa nedostala k pasáži o úteku, mala som pocit stagnácie deja. Nič sa nedialo, dej sa nehýbal dopredu. Viac-menej sa sústredil na opisy vzťahu Rose-Dimitri, Rose-Mason, Rose-a-jej-matka. Chýbali mi pasáže, kde by sa do popredia dostala Lissa - tá úplne upadla do úzadia, rovnako ako ich priateľstvo. 

by GiorRoig.deviantart.com
Zhrnutie deja do "obsahu" by vyžadovalo možno päť viet. "Bola zima. Išli na výlet. Objavil sa tajomný Adrian. Dimitri dostal lákavú ponuku. Uskutočnili sa útoky a konferencia." Hotovo. Po väčšej časti knihy sa konečne začne diať aj niečo, ďalšie. Spustí to samozrejme Rose, keď sa správa ako decko. (o tom neskôr

Postavy sa v tejto knihe buď potvrdili alebo zapreli a, samozrejme, pribudli nové, aby sme nemali pocit, že sme ukrátení. V prvom dieli mi liezla na nervy Rose (a tak tomu bolo aj v prevažnej časti druhého), tu ju prekonala jej matka. Tie dve majú skutočne problém s komunikáciou. Nadŕžala som Rose a začínala som ju mať rada, ale v závere to znova pokašľala, keď sa správala dosť mimo. (určite poznáte tie časti z hororov, keď sa povie: nechoďte tam. a čo spravia tí pajkovia v telke? áno, idú tam) Uzavriem to tak, že Rose už znášam lepšie, aj keď to má ďaleko dokonca aj k neutrálnemu vzťahu.

Medzi riadkami knihy sa dali rozoznať aj prvé rysy trojuholníka. (autorka sa ich nesnažila ani skryť) Na knihách mi to prekáža a minulý diel som pochválila, lebo tam nebolo nič takéto, no musím povedať, že toto spracovanie sa mi celkom páči a som zvedavá, čo z toho vzíde. (som team Dimitri na sto percent)

Čítanie knihy bolo jednoduché a rýchle.  Ponoriť sa do deja nebol problém aj keď zápletky boli takmer jasné, no neboli príliš predvídavé, vlastne mnohé z nich boli úplne nečakané. Čo je lepšie, než keď vás kniha prekvapí? (odpoveď znie: podľa situácie)

Vôbec si nie som istá, či sa niekde v knihe prejavovali akési hlbšie emócie. Takéto veci si zvyknem pamätať, ale v spojitosti s touto knihou mi na um prichádza len súhlas s Rose - v pasáži, keď trénovala so svojou matkou. Inak ma Mrazivý polibek nechal chladnou, dokonca aj na konci.

Hodnotenie je rovnaké ako u prvej časti. A napriek pocitu nedejovosti si myslím, že táto kniha má také tri lepšie hviezdičky oproti tamtej.

3 hviezdičky

11 komentárov:

  1. Aj keď dej tu ešte nebol tak veľmi prepracovaný, postavy boli naopak výborné, si myslím. A hlavne ďalších častiach ma prekvapilo, ako niektoré drobnosti spomínané v jednotke a dvojke hrali fakt dôležitú rolu v pokračovaní. Myslím si, že Rachelle to mala výborné naplánované, aj keď pri prvých dvoch častiach sa všetko len rozbiehalo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je možné, že sa to zatiaľ len rozbieha. Uvidím, ako sa to vyvinie ďalej. :)

      Odstrániť
    2. No inak... veď má to šesť dielov a každý má skoro 400 strán :D Ešte tam toho bude veľa.

      Odstrániť
  2. Tak z tohohle dílu jsem měla z velkké části stejné pocity jako ty. Konec byl sice pěkný, ale také mě vyloženě neohromil a nějaké citové vypětí jsem si neprožila. Zkrátka souhlasím jak s recenzí, tak s hodnocením :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. VA pro mě začala být zajímavá až od třetí knihy,první díl jsem myslela že snad ani nedočtu,ale čtyřka,pětka a šestka už stojí za to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som rozhodnutá prečítať si celú sériu, keďže som ju už začala a nie je to také hrozné. Niektoré pasáže sa mi páčia. A samozrejme, je tu Dimitri. :D

      Odstrániť
  4. Aj ja som tím Dimitrij, hoci ako som postupne čítala ďalšie a ďalšie časti, začala som mať rada aj Adriana. Ale ináč aj tak mám úplne najradšej Christiana (ešte vias ako Dimitriho a to je už čo povedať), ale neviem prečo a čím ma tak oslovil. A súhlasím s Klárou, že VA od tretej knihy je niečo úplne iné ako VA prvá a druhá kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pevne verím, že máte pravdu. Čo sa týka Christiana, ten je zo všetkých najrozumnejší a mám ho na rebríčku hneď pod Dimitriom. :D Adrian mi je sympatický, ale zatiaľ sa ešte príliš v knihe neohrial.

      Odstrániť
  5. pekná recenzia, ja by som si túto sériu rada prečítala, má zaujímavý námet 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mne to tiež tak pripadalo, ale počula som, že od trojky sa to dosť rozbehne, tak som zvedavá, ja som skončila dvojkou, tak si asi počkám na slovenský preklad :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)