2. septembra 2012

Review: Otrokyňa (Tajný kruh #2)

autor: L. J. Smith
názov: Otrokyňa
originálny názov: The Secret Circle: The Captive
séria: Tajný kruh
rok vydania: 1992; SR: 2011 (CooBoo)
zdroj obalu a anotácie: www.martinus.sk
Po zasvätení do Tajného kruhu mladých čarodníc sa Cassie opája svojou novonájdenou mocou, ktorá je rovnako návyková ako nebezpečná. Ocitne sa medzi dvoma súperiacimi klanmi a stojí pred zásadným životným rozhodnutím: Má zradiť tých, ktorých miluje alebo sa priznať a riskovať tak vyhodenie z kruhu?
Názor:
Smith je svojimi knihami známa široko ďaleko, či už sa páčia, alebo aj nie. Jej série majú takmer vždy veľmi dobrý námet, len spracovanie pokrivkáva za myšlienkami. Dokonca aj seriálový režiséri si to uvedomujú a pri filmovaní použijú maximálne niekoľko hlavných myšlienok a zopár mien.  Upírske denníky a rovnako aj Tajný kruh boli sfilmované do rovnomenných seriálov, ktoré sa takmer vôbec na knihy nepodobajú, ale zožali obrovský úspech medzi mladými ľuďmi po celom svete. 

Zaujímalo by ma, kto vymýšľa pôvodné obálky, lebo z nich by mi nikdy ani na um nezišlo, že sa jedná o fantasy žáner – skôr by som predpokladal komix, v najlepšom prípade román z prostredia strednej školy. Ale určite nie čarodejníkov. Trailer som nenašla, iba samé videá zo seriálu. A že ich bolo dosť.

by Yuki-yuri1312.deviantart.com
Predchádzajúci diel sa mi páčil. Bol lepší než Upírske denníky v knižnej podobe. (na seriál nedám dopustiť, len keby sa už Elene konečne rozhodla a vybrala si jedného z bratov) Aj keď je pravda, že skoro každá knihy je lepšia než UD. Keďže som však od Smithovej veľa neočakávala, Zavätenie ma príjemne prekvapilo.

Druhý diel bol sklamanie. Nerozumiem tomu, ako sa autorke podarilo pokašľať taký sľubný začiatok. Akoby sa jej do písania nechcelo a tak len ťukala do klávesnice nezmysly, aby to mohla čím skôr vydať a zabudnúť, že to vôbec napísala. (až tak by som sa jej nedivila)

Z konca prvého dielu bolo jasné, že v nasledujúcom pôjde o vzťah medzi Cassie a najhoršou babou z Kruhu, Faye. (to meno sa mi veľmi páči) No myslím, že názov knihy ju ani veľmi nevystihuje, otrokyňa je prehnané, lebo tých požiadaviek nebolo veľa.

Dej sa niesol v pokojnej rovine, neobsahoval žiadne zásadné zvraty a v podstate sa nič nedialo. (riešil sa nejaký ďalší ples) Príbeh sa rozhýbal až na posledných stranách, keď sa konečne niečo dialo. Respektíve sa nedialo nič, ale dozvedali sa o svojej minulosti.

Román je dlhší než sme zvyknutí z Upírskych denníkov, a ani písmená v ňom nie sú také veľké. Škoda len, že to bolo v podstate o ničom. Opisovanie Cassiiných previnilých pocitov bolo nudné a fakt ma jej sebaobviňovanie a ľútosť, ktorú prejavovala naozaj často už vôbec nebavili.

by koala145179.deviantart.com
Tým sa dostávam ku Cassie. Ešte som nezažila takú hlúpu postavu. Nemôžem ju ani prirovnať k Belle, lebo tá by v porovnaní s ňou mohla pokojne dostať nobelovku. Nad jej hlúposťou sa vám až rozum bude zastavovať. Jednoducho som nedokázala pochopiť, ako môže byť taká zúfalo-hlúpo-naivná. Takúto postavu môže vytvoriť skutočne len Smithová. Prečo, preboha, počúvala Faye, namiesto toho, aby sa porozprávala s Dianou?

Nie každý rád hovorí na rovinu – to mi je jasné. Tiež chápem, že nechcela, aby sa na ňu Diana hnevala – čo bolo nepravdepodobné, lebo autorka ju vykreslila, ako najlepšiu postavu všetkých čias. Čo však nepochopím je to, kde mala hlavu. To si fakt myslela, že Faye od nej bude chcieť cukríky? Vôbec jej nedošlo, že sa to raz prevalí? Zjavne nie. A to si mohla ušetriť kopec problémov.

Teraz by sa patrilo povedať niečo pekné, lenže mi nič nenapadá. Azda to, že nebol použitý milostný trojuholník, ale zakázanej lásky bolo dosť. A kvalitu to nepridalo.

Po dopísaní recenzie vôbec nerozumiem, prečo som knihu ohodnotila na tri hviezdičky a rozhodne to nením na dve. Pretože, ak by sme si odmysleli Cassiinu hlúposť, dalo by sa povedať, že kniha nebola až taká strata času.

2 hviezdičky

ďalej:

5 komentárov:

  1. A to som sa do tejto serie raz chcela pustiť, no ktovie 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Četla jsem celou tuhle řadu a líbilo se mi to xD

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Do téhle série jsem se ještě nepustila :D..

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja sa zásadne vyhýbam knihám s menom L.J. Smith. Možno je to kvôli toľkým negatívnym recenziám, možno mám nejaký šiesty zmysel alebo možno aj to, aj to. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)