27. októbra 2012

(RC) Recenzia: Kruh (Engelsfors #1)

autor: Mats Strandberg (Sara B. Elfgrenová)
názov: Kruh
originálny názov: Cirkeln
séria: Engelfors | Engelsfors
rok vydania: 2011; 2012 (Furtuna Libri)
GR: 3.78
zdroj obrázku a anotácie: vydavateľstvo Fortuna Libri
Apokalypsa začína v Bergslagene.
Engelfors. Anjelské bystriny. Pekné meno, spustnuté mesto. Uprostred ničoho, obklopené hlbokými lesmi, v ktorých ľudia neraz zablúdili a už sa nikdy nenašli. Raz v noci, keď sa mesiac sfarbí na krvavočerveno, sa v zrušenom zábavnom parku ocitne šesť dievčat. Nemajú nič spoločné. Nevedia, ako sa tam dostali ani prečo tam prišli. Čoskoro však pochopia, že ak chcú prežiť, musia spolupracovať.
Mats Strandberg (má ťažké meno na napísanie aj vyslovenie - minimálne pre mňa a je celkom fešák) je švédsky spisovateľ, ktorého prvou knihou pre mládež je práve Kruh. Momentálne pracuje na jeho pokračovaní. S písaním mu pomáha Sara B. Elfgrenová - scenáristka. Žeby sa chystalo aj filmové spracovanie? 

Obálka & Trailer 
Obal knihy je krásny. Jednoduchý, no výborne kombinovaný s červenou farbou. Existuje viacero typov, no všetky sú v podstate niečo na tento spôsob. Tvorcovia sa nekopli! Čo sa týka traileru, tak len skrátka. Nerozumiem mu a asi ani vy nebudete, lebo švédčina nie je práve rozšírený cudzí jazyk vyučujúci sa na našich školách. Takže nám toho veľa nepovie a preto je nezaujímavý, no hudba vhodne dopĺňa atmosféru.



Námet  & Fabula
Kruh je relatívne známy medzi čarodejnicami. Neviem, či bol skôr než ho použila L.J.Smithová, ale ak ste čítali jej kruhovú sériu, smelo môžem povedať, že s touto sa nedá porovnať. Mats dal kruhu úplne iný význam a pozmenil ho na akúsi formu ochrany, zbrane a moci. Takisto nevytvoril úžasné čarodejnice, ale bandu dievčat, čo sa takmer nenávidia, v lepšom prípade spolu nevychádzajú.

Páči sa mi akým spôsobom napísal úvod. Nepochybujem, že mnohým sa môže vidieť nedokonalý či nudný, ale mňa zaujalo vykreslenie životov, šiestich dievčat ktoré boli rozdielne a každá má svoeje problémy, radosti i starosti. Čítalo sa to veľmi dobre, ale občas som mala trošku chaos, ktorá je ktorá. Pravdaže, s postupom knihy som už s rozlišovaním problém nemala.

Prostredie Švédska bolo takisto osviežením. Tajomný príbeh sa odohráva na tajomnom mieste, najväčším zlom je škola. Kto je vrah? Najdôležitejšia otázka, napriek tomu, že problémom by mala byť apokalypsa spomínaná v anotácii. V priebehu čítania si na túto otázku určite odpoviete niekoľkokrát, ale jednoznačná odpoveď príde na konci z neočakávaného smeru. 


Postavy
Už som spomenula, že všetkých šesť hlavných hrdiniek je veľmi rozdielnych, no každá pôsobí pravdivo a reálne. Sú vykreslené v každodennom živote s problémami, kniha sa nesústredí len na ich magické schopnosti a to, že sa po ich objavení stávajú hviezdami. Po zistení neprichádza žiadna zmena v ich životoch, okrem strachu. (určite sa nepodobajú Zoey zo Školy noci, ktorá po sa stala vedúcou osobnosťou so všetkými možnými aj nemožnými prívlastkami naj)

by Schaggiii.deviantart.com 
Najsympatickejšia mi bola postava Rebecky. Mala veľkú rodiny, problémy s anorexiou, zlatého chalana a tiež pocit, že ho môže hocikedy stratiť. Napriek tomu, sa najviac zo všetkých snažila dať všetky dievčatá dokopy. Preto mi bolo proti srsti, čo sa s ňou stalo.

Na druhej strane, asi najmenej sa mi páčila Minoo, ktorá, ako sa ukázalo, bude asi dosť dôležitou postavou aj pre pokračovania. Nevadí, možno si ju predsa len obľúbim ale skôr to tipujem na neutralitu.

Vanessa a Linnéa zaujali takisto miesto medzi mojimi obľúbenými. (chápte to takto - obľúbenými pre túto knihu) Ich postavy boli netradičné, rozhodné a nespútané - čo obdivujem. Ďalšou kapitolou bola Anna-Karin (ach, to meno) so svojím vlastným a najsmutnejším príbehom.

Netradičný bol aj fakt, že postavy sa v priebehu deje menili. Kryštalizovali do konečnej podoby, prispôsobovali sa okolnostiam. Tlieskam.

Minoo jakživ nepočula ticho, ktoré bolo také preplnené slovami. ,,Neviem, čo máte v pláne vy, ale ja sa idem poriadne opiť," povedala Vanessa. ,,Veselú Luciu vám všetkým, dopekla!" str. 315

Emócie & Romantika
Emočne najsilnejším prvkom je napätie. To som pociťovala počas celého čítania. Ďalej strach, neistota, zúfalstvo. Nič príjemné, ale ku knihe s tejto story to neodmysliteľne patrilo - atmosféra bola vynikajúca.

Romatické prvky môžem spočítať na jednej ruke. Ako všetko v tejto knihe, boli spracované veľmi skutočne, akoby mal autor predlohu v skutočných ľuďoch. A teraz nemám namysli len ľúbostné pletky (bol ich tam žalostný nedostatok, no ani veľmi nechýbali), ale vzťahy ako také. Medzi deťmi a rodičmi, medzi spolužiakmi v škole.

Štýl & Čítavosť
Čítanie nebolo náročné, ale robila som si pauzy. Nad knihou som rozmýšľala dosť dlho a sama som polemizovala nad tým, kto môže byť vrahom a prečo. Myšlienka je hlbšia než v takýchto knihách zvyčajne býva, ukazuje nutnosť spolupráce.

Autor zvolil pre knihu jednu charakteristickú črtu - realistickosť. Inak to pomenovať neviem. Všetko pôsobili tak skutočne, niekdy som mala až zimomriavky. Zaujímavý je aj hororový prvok - vraždy vyzerajúce ako samovraždy. Neschopnosť vzoprieť sa.

Dojem & Odporúčania
Keď nič iné, tato kniha sa vám dostane pod kožu a môžete si byť istý, že aspoň jeden silný dojem z nej odnesiete. Na mňa kniha najviac zapôsobila presvedčivosťou - jeden by až veril, že niečo podobné je možné.

+ odporúčam: ak hľadáte niečo nové, realistické a tajomné
- neodporúčam: ak hľadáte jednoduchú oddychovku, nad ktorou sa vôbec netreba zamýšľať

4 hviezdičky

ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Fortuna Libri ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY

11 komentárov:

  1. Moc hezká recenze! :)
    Knihu si chci už delší dobu přečíst ale pořád se ta hromádka na nočním stolku nezmenšuje, takže budu muste počkat, až přečtu všechny ostatní knihy a až pak se vthnu na Kruh... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hromadku na nočním stolku >> Ja to takisto realizujem. Teraz je tam cca 10 kníh. :D

      Odstrániť
  2. Už delší dobu vídám tuhle knihu na Goodreads a všech možných blozích, ale teprve teď jsem měla čas přečíst si, o čem to vůbec je a rovnou jsem pokračovala i tvojí recenzí :) Vypadá to zajímavě, asi si spíš počkám, až to bude v knihovně, protože to není ten typ knihy, co na mě kříčí "musíš mě mít doma". Ale určitě to zkusím :) A škoda, že neumím švédsky, zajímalo by mě, co se říká v traileru :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Možno to nie je ten typ "musím mať doma" ale za prečítanie určite stojí. :)

      Odstrániť
  3. túto knižku by som si chcela prečítať, znie veľmi zaujímavo 8)
    už dlho po nej pokukujem 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Túto knihu som pôvodne odmietla vziať do ruky. Vôbec sa mi nezdala dobrá.
    Ale už to ako vyzerá ma núti zamyslieť sa o čom bude. Núti ma zamyslieť sa aj teraz, po dočítaní recenzie. Ja v knihách napätie a horror vyhľadávam. Realistickosť oceňujem. Naozaj oceňujem. Uvidíme či tú knihu niekedy dostanem do rúk. Zdá sa, že stojí za to.
    Očakávam ju na Vianoce. :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je veľmi dobrá. Dúfam, že ti ju Ježiško prinesie. Ja mám pre neho tiež zoznam. ;)

      Odstrániť
    2. Téda, už? A aký je dlhý (ono Ježiško by mal mať tiež trošičku obmedzené možnosti najmä ak uvidí môj zoznam :D)? Prípadne čo na ňom je? :)
      Ježiško bude mať tento rok plné ruky práce pretože pri mnebude musieť odniesť polku kníhkupectva (aspoň podľa toho čo všetko už sa nachádza na mojom zozname)! :D

      Odstrániť
    3. No, zoznam nie je veľmi dlhý takže dúfam, že sa mi vybraných kníh dostane.

      PS: Nemáš goodreads? Tam by si si mohla pozrieť, ktoré knihy presne si prajem. :)

      Odstrániť
  5. Ako som spomínala na GR, chystám sa na túto knihu a táto recenzia ma rozhodne ešte viac navnadila :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)