26. novembra 2012

(RC) Recenzia: Lokaj



autor: Katarína Soyka
názov: Lokaj
originálny názov: Lokaj
séria: -
rok vydania: 2012 (Hydra)
GR: 2.38

Mladé dievča spoznáva v klube s názvom „Lokaj“majiteľa-tajomného muža. Sprvu ho znechutene odmieta ako provokatéra a exhibicionistu, ktorý zarába na popularite vampirizmu medzi mládežou a kvôli zisku podnik maskuje ako upírsky fanklub. Keď jej tajomný neznámy neschádza z mysle, dôjde k záveru, že ju uriekol. Zájde za vedmou, aby sa dozvedela, či je niečo také vôbec možné a ako sa toho zbaviť. Hoci neverí na čarodejnice, postupne sa zaplieta do sietí temného sveta stríg, lovcov upírov a samotných nemŕtvych.

Obálka knihy sa mi páči, navádza upírsku atmosféru a anotácia sľubuje netradičný príbeh. Neklame. Toto by som nikdy nečakala a určite nezaradila medzi typické upírske romány.

Lokaj ma veľmi chytil. Začala som čítať a v priebehu jedného dňa som bola v polovici. Dej bol super vymyslený, originálny a mal spád. Žiadne zbytočné zdržiavanie, iba dynamika a premyslená zápletka. Tak sa mi zapáčila, že som neodolala a musela som vedieť ako skončí. (niektorí asi aj viete, že prečítať si koniec počas čítania knihy je mojím zlozvykom) A to som robiť nemala. Koniec ma totiž úplne vyhodil zo sedla, nevedela som, či som sklamaná (tak dobre, vedela - bola som sklamaná) či nahnevaná alebo iba len šokovaná. Jednoznačne ma to však odradilo a takmer mesiac som sa k čítaniu nemohla vrátiť. Dám vám dobrú radu: Neprečítajte si koniec, počas čítania ako ja. 

Od polovice to už bolo horšie. Príbeh bol viac a viac zamotaný, až príliš. Vyskytovalo sa tam veľa postáv, ktoré som neznášala a stále viac kafrali do priebehu až sa to napokon celkom zamotalo a pre mňa bol príbeh stratený. Výsledkom bolo, že ma sklamal, lebo mal jeden z tých koncov, po ktorom si poviete čo sa to preboha stalo? a snažíte sa naň zabudnúť. (alebo ako ja, domyslieť si lepší koniec, aby som mala dušu na mieste)

Zamiluje sa do dobrého upíra,
zvedie ju zlý upír a nakoniec sa pridá k lovcom,
aby sa pomstila.| z anotácie 

Postava Luny mi celkom nesadla. Neviem, čo očakávala, ale keď sa zamilovala do upíra je 95% šanca, že sa ním sama stane, no napriek tomu sa držala svojej ľudskej podstaty. Na tom, by samozrejme nebolo nič zlé, nebola pripravená a-tak-ďalej, ale čo ako sama povedala, nemôže spasiť svet, no aj tak to skúša. (netuším, čo by som robila v jej situácií, asi to isté, ale zarazila ma to naivita) A čo robila po tom, ma úplne odradilo. Yorik bol sympatický chlapík už od začiatku a im dvom som to naozaj priala. Ďalšie postavy ani spomínať nebudem, lebo ich bolo veľa, vy by ste mali chaos a ja by som mohla prezradiť niečo, čo by som nechcela.

by Arehandora.deviantart.com
Láska a veci s ňou spojené boli v tejto knihe netradičné a rôznorodé. Nielen láska k iným je jedno na aký spôsob, ale aj láska k sebe samému. Niečo z toho pre mňa zostalo záhadou, lebo som nebola schopná pochopiť určité súvislosti. Emočne kniha nebola náročná, až na istú pasáž, kde som plakala od zlosti, sklamania a smútku. (čo to bolo povedať nemôžem, bol by to krutý spoiler) Potom som bola otupená, takže mi v podstate bolo jedno čo bude vyvrcholením celého príbehu, no aj cez tú otupenosť a sklamanie to bol neočakávaný koniec.

Presne ako kniha sľubuje, nedočkáte sa tradičných upírov hynúcich po láske. (každé pravidlo ma výnimku) Starajú sa o zisk, vplyv a moc. Zabíjajú, zrádzajú, klamú a milujú. Živelné stvorenia, ktoré v prvom rade milujú samy seba a až potom niekoho iného. Ak je to inak, doplatia na to. A kde by bola upírska story bez lovcov, čarodejníkov a médií? Všetkého sa dočkáte.

Dojem & Odporúčania
Teraz by sa patrilo, aby som ďalej hovorila o sklamaní, ale nebudem. Napriek tomu, že sa mi nepáčil koniec a sama by som ho určite urobila inak, obdivujem autorku, že sa jej podarilo napísať príbeh o upíroch, ktorí nie sú dokonalí a ani sa nesnažia byť. Páčil sa mi nový uhol pohľadu a istá autentickosť, akú by som skôr čakala v knihe Dracula, no žiadnych desivých vecí som sa nedočkala, naopak v Lokajovi sa budete miestami báť a čaká vás boj o lásku, moc i postavenie, ktorý neskončí tak, ako si ktokoľvek predstavuje.

+ odporúčam: nadšencom upírov, ktorí ich chcú spoznať úplne inak
- neodporúčam: ak, máte radi zaužívaných upírov a romantiku s tým spojenú

3 hviezdičky

 ĎAKUJEM VYDAVATEĽSTVU Hydra ZA RECENZNÝ VÝTLAČOK KNIHY
Knihu Lokaj si môžete zakúpiť TU 

4 komentáre:

  1. o knížce jsem nikdy neslyšela... no... přidám si ji do to-read listu a uvidím :))

    PS: moc pěkná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No čo ja viem, mne sa táto kniha nejako nepozdáva. A viem takmer naisto, že keby som si ju kúpila, budem to ľutovať. Takže radšej zostanem pri tom, čo čítam najradšej. Zahraničné fantasy :D A dôraz kladiem na to "zahraničné". :D:D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ale no, keby to nemalo koniec, aký malo, bola by to perfektná kniha. Podľa mňa dokonca mierila na jednu z najlepších slovenských fantasy. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mne sa kniha nepozdávala pred ani po prečítaní. Obálka je príliš prešpekulovaná a dovolím si tvrdiť, že je lepšia ako obsah.
    Príbeh mi zo záhadnej príčiny neprišiel nijako zaujímavý a od polovice som sa musela premáhať to dočítať. Z konca som už bola rozčarovaná.
    Ale v celku by som dala za napriek všetkému pre niektorích určite zaujímavú knihu tiež tri hviezdy.
    Tí upíri to skrátka nebude nič pre mňa. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)