2. novembra 2012

Recenzia: Dracula

autor: Bram Stoker
názov: Dracula
originálny názov: Dracula
séria: -
rok vydania: ? (kniha bola požičaná z knižnice a nestihla som si to poznačiť, kým som ju vrátila)
GR: 3.90
zdroj obrázku: GR, anotácia: IB
Jonathan Harker cestuje do Draculovho domu, lebo knieža sa rozhodlo kúpiť dom v Londýne. Jonathan mu má pomôcť s právnickými otázkami cesty a kúpy. Jonathan veľmi skoro zisťuje, že čosi so zámkom a hlavne s grófom Draculom nie je v poriadku. 
Bram Stoker, celým menom Abraham, sa narodil v roku 1847 v Írsku. V rannom veku bol postihnutý, no vyliečil sa, dokonca sa z neho stal veľmi dobrý atlét. Jeho najznámejšou knihou je Dracula.

Obal & Trailer
K tejto časti postačí určite stručné vyjadrenie, že obal knihy má skôr vydesiť než zaujať. Trailer si môžete pozrieť, a hoci som nenašla oficiálny, tak sa mi tento celkom páči. (zdá sa, že som prvýkrát porušila tradíciu oficiálnych trailerov)

Námet & Fabula
Námet je unikátny. Najmä v dobe, keď bola kniha napísaná to bola novinka. (od vtedy už upíri prešli určitým vývojom a snažia sa zaujať skôr krásou či milotou) Krvilačné stvorenia sajúce krv sa vyskytovali v legendách, no nie v knihách. Kniha zožala úspech (neviem za čo) a doteraz je považovaná za kvalitnú klasiku.

Čo sa týka fabuly, musím povedať, že je absolútne primitívna. Naháňali Draculu a snažili sa ho zabiť. Fajn. Trocha akcie by ich nezabilo. Hrdinovia a Dracula boli oddelený hrubou čiarou, ktorá sa počas celej knihy prerušila možno trikrát. Inak sa ho len snažili dolapiť a za zvraty bolo považované časti, keď sa rozhodol ísť inde než mal pôvodne v pláne.

Deju chýbala dynamika. (oproti knihe boli aj Draculoviny nabité akciou) Dominovali opisy, ktoré, mimochodom, vôbec neboli strašidelné a po niekoľkých stránkach začali čitateľa nudiť. Forma zápiskov rôznych postáv by nebola zlí myšlienka, ak by neboli písané takým nezáživným spôsobom a aspoň niečo sa dialo. Priznávam, že pred koncom knihy sa to ako-tak zlepšilo, no dočítať Draculu som sa musela prinútiť.

by 4gottenlore.deviantart.com
Postavy
V tejto knihe ich bolo habadej, ale nezdalo sa mi, že by svoje role ktovieako prežívali. Skôr boli odovzdaní a aj oni sami občas znudení. (nedivím sa im)

Ani jedna z postáv ma nezaujala. Až sa to hanbím napísať, ale je to tak. Ničím nešpecifickí ľudia, čo sa stretli vďaka Draculovi a vytvorili skupinu, ktorá ho chcela zabiť. Ešteže sa vyskytlo zopár smrtí, lebo inak by som zaspávala.

Očakávala som, dúfala, že sa do popredia dostane aj Dracula. Nedostal. Stretáme ho možno prvých päťdesiat strán a potom, akoby uťal, len ho spomínajú. Ďalšie dve, tri scény a potom smrť. Ta-dá! To je Dracula.

Emócie & Romantika
Znechutenie a sklamanie. Tieto dve veci vo mne kniha zanechala. Po mnohých kladných recenziách, výborných ohlasoch na "klasického upíra s krvilačnými sklonmi" som bola vykoľajená, keď som nič z toho nedostala. Desivý faktor bol za nula bodov, v tejto knihe som nenašla nič, čo by navodilo desivú atmosféru.

Ľúbostné vzťahy sa vyskytli, ale boli iba čímsi v pozadí, čo sa takmer vôbec nerozoberalo ale malo určitú dôležitú funkciu - odrazový mostík celej knihy. 

Štýl & Čítavosť
Čítanie bol zdĺhavé a nezaujímavé, tzv. čítanie na zotrvačnosť = ako som už začala, tak to aj dokončím. Denníkové zápisky, ktoré som už spomínali, by mohli byť skvelým spôsobom ako vytvoriť celý príbeh a zápletku, no nesplnili si svoju funkciu, lebo boli napísané so zbytočnými omáčkami a bez výraznejších dejových línií.

Dojem  & Odporúčania
Dominantnou emóciou u mňa bolo sklamanie, takže radšej to už nechám tak a prejdem rovno k odporúčaniam.

+ odporúčam: (neodporúčam) tým, čo si myslia, že klasiku si predsa len treba prečítať 
- neodporúčam: všetkým - najmä tým, čo si potrpia na dynamiku textu a nemajú radi opisy

1 hviezdička

9 komentárov:

  1. Nikdy som nepochopila kladné ohlasy na Draculu, a konečne v tom nie som sama!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že má niekto taký názor ako ja. :D Lebo na GR sú všetci neskutočne nadšený touto knihou. :)

      PS: Máš účet na www.goodreads.com? Lebo som ťa nenašla. :)

      Odstrániť
    2. To nie je možné. Všetci sú blázni. :D

      No niekoľko krát som premýšľala, že si ho vytvorím. Ale zatiaľ nejaký nemám (ak niekedy v budúcnosti bude, poviem).

      Odstrániť
  2. knihu si rozhodne nejdem v budúcnosti prečítať 8D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hm, Dracula bola moja prvá naozaj prvá knižka pre "dospelých" a prvá knižka s upírmi a pravdupovediac, už si poriadne ani nepamätám, aké som z nej mala pocity, ale myslím, že som z toho bola dosť nadšená... možno to bolo tým, že som konečne prečítala strašidelnú knihu, neviem, ale ja som Draculu brala jednoducho ako klasiku, ktorá je jedna z tých dobrých... jej pokračovanie tiež nebolo zlé, ale niektoré veci neboli domyslené...
    No každopádne by som Bramovi Stokerovi dala možno 2/3 hviezdičky, ale žeby som mala chuť si to znova prečítať, to asi nie... myslím, že teraz, keď sa pozerám na knihy kritickejšie a viem, čo mám hodnotiť a čo už menej, mohla by som si pokaziť názor na túto knihu, a to by som nechcela :D mám rada tie dojmy, ktoré si pamätám :D
    Trošku chaotický a dlhý komentár, pardon :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečo chaotický, ja som ho úplne pochopila. :) Niektoré knihy sa mi tiež na prvé čítanie veľmi páčili a po opätovnom prečítaní už menej. No Dracula je ten prípad, kde sa mi kniha nepáčila ani po tom prvom, takže re-reading či čítanie pokračovania u mňa určite nehrozí. :)

      Odstrániť
  4. Ide o naozaj zaujímavý pohľad na tento román. Sama sa priznávam, že som ešte Drakulu nečítala - mám k dispozícii iba veľmi starú prestarú verziu, ktorú sme kúpili na pražskom blšáku a nejako som sa k jej prelúskaniu ešte nedostala. Po tvojej recenzii však začínam mať dojem, že ľudia Drakulu čítajú len kvôli dojmu, že je to takmer ako nejaká upírska biblia :D Nie som si istá, či mne by sa to páčilo / sa mi v budúcnosti bude páčiť, v každom prípade budem stále skôr za tú drakulovskú mytológiu než za niektorú z tých moderných (trblietavých) verzií :D

    Čo sa týka tej mojej rubriky, ja naozaj nemám vo zvyku opisovať veci stručne - ja svoje príspevky dokážem natiahnuť aj vtedy, ak nemajú žiadnu hodnotu :P Ale ďakujem, že si si to prečítala :)

    S nádhernými tvormi je to možno tak, že skôr to zaujme takých, ktorí knihu nečítali než tých, ktorí áno a ktorým sa to nepáčilo. Ale ja mám dojem, že by to mohol byť dobrý film :) Ty si o Gameboard of the Gods skutočne ešte nepočula? Tak dúfam, že to naozaj napravíš :D Hoci zatiaľ k tomu ani nie je čo vedieť, keďže to ešte nevyšlo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Chcela som si knihu kedysi kúpiť, ale stále som to odkladala. A ako vidím, tak to budem odkladať aj naďalej. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)