12. novembra 2012

Recenzia: Iskrivá (Sedem kráľovstviev #3)


autor: Kristin Cashore
názov:  Iskrivá
originálny názov: Bitterblue
séria: Dcéra dymu a kostí | Graceling Realm
rok vydania: 2012; 2012 (Ediposs)
GR: 4.04
zdroj obrázku a anotácie: GR
Osem rokov po Výnimočnej sa Bitterblue stala kráľovnou Monsey, ale vplyv jej otca, násilného šialenca s mysľou schopnou ovládať ostatných, žije ďalej. Jej radcovia, ktorý sa starajú o všetko od Leckovej smrti, veria v plán pozerania v pred: omilostiť všetkých, ktorí vykonali príšerné skutky pod Leckovou vládou a zabudnúť na všetko zlé, čo sa stalo. Keď sa Bitterblue začne vykrádať z hradu a osamote sa prechádzať ulicami jej vlastného mesta, začína si uvedomovať, že kráľovstvo bolo pod kliatbou šialenca tridsaťpäť rokov a jediná cesta vpred je objavenie minulosti. Dvaja zlodeji kradnúci veci iba vec už raz ukradnuté jej navždy zmenia život. Držia kľúč k pravde o Leckovej vláde. A jeden z nich, extrémne nadaný Obdarenec, ktorý ešte svoje obdarenie nepozná, drží kľúč k jej srdcu. 

Kristin Cashore žije v historickej časti Jacksonville na Flodire. Píše young adult fantasy literatúru. V sérii Sedem kráľovstiev jej vyšli tri knihy: Výnimočná, Ohnivá a Bitterblue.

Obal & Trailer
Obálka sa mi veľmi páči - som rada, že vydavaeľstvo ponechalo originál, no trailer nie je práve
najvydarenejší. Predchádzajúce boli lepšie.


Námet & Fabula
Myšlienky Kristin sú úžasné. Vytvorila nesmierne originálny svet už v prvej knihe Výnimočná, nádherne pokračovala v Ohnivej. Iskrivá sa odohráva po rokoch, keď Bitterblue nastúpi na trón. Problémy v kráľovstve sú ťažko riešiteľné a navyše o Leckovej tyranii takmer nikto nechce otvorene hovoriť.

Postaviť mesto na nohy je drina, ak neviete, čo sa v ňom deje a namiesto riešenia skutočných problémov sa stále musíte zaoberať papierovačkami. Vyšmyknutie do skutočného sveta, kde Bitterblue zisťuje pravdu je mätúce, šokujúce a najmä zamotané. Prekvapilo ma, aká bola zápletka rozsiahla a komplikovaná. Niežeby sa mi to nepáčilo, iba toho bolo dosť veľa, na čo som musela dávať pozor. Okrem toho, autorka do príbehu zamotala šifry, ale tým som príliš nerozumela, lebo sa mi nezdali presne vysvetlené, hoci boli použité aj príklady. (nie som matematický génius, ale snáď by som to pochopila)

Na tých približne šesťsto stranách sa stále niečo dialo. Zrady, napadnutia, konflikty, klamstvá. Až sa čudujem, ako sa autorke podarilo udržať všetko pokope a nič nezabudnúť, nevynechať a nepopliesť. Klobúk dolu.

Postavy
Tie boli charakterovo rozmanité. Dobrí, zlí, šialení, zúfalí, smutní, pretvarujúci sa. Tých, čo neklamali bolo pomenej, no aj takí sa našli. Nikto si nemôže byť nikým istý. To sa mi veľmi páčilo. Rôznorodosť postáv a aj ich množstvo. V normálnom príbehu by ich bolo možno až príliš, no Kristin s nimi vynikajúco pracovala, takže som nemala pocit preplnenosti.

Bitterblue bola zobrazená výborne. Mladá kráľovná, ktorá netuší ako správne vládnuť a radcovia, čo jej pomáhajú tak, že jej ani veľmi nepomáhajú. Hľadala a strácala sa.
by lynnkieu.deviantart.com
Na scénu sa vrátili aj postavy z Výnimočnej, Po, Katsa, Raffin, Bann a ďalší - mať ich všetkých po kope bolo príjemné, aj keď oni riešili rôzne veci. Zaujímavé, že v tretej knihe bol Po dosť využívaný na rôzne účely, všetko zisťoval a bol takpovediac veľmi ústredný. Kniha Bitterblue je vlastne prepojením všetkých troch dokopy presne vymeranými kúskami skladačky zapadajúcimi do seba.

Emócie & Romantika
Dovolím si tvrdiť, že tieto prvky boli potlačené v značnej miere. Spomenuté iba na okraj, aby sa nepovedalo. Je to smutné, lebo doteraz som bola zvyknutá, že ľúbostné pletky boli dosť v popredí Kristininých kníh, čo ma tu trošku sklamalo. Už od začiatku je jasné, že Zaf a Bitterblue sú zaľúbení (prezrádza to nielen anotácia ale aj ich očividný odpor pri prvom stretnutí), no počas celej knihy sa ich vzťah takmer vôbec nehýbe a je tak vážno-nevážny, na konci som mala pocit, že ani nebol veľmi dôležitý. Samozrejme, Po a Katsa to istili, ale tento vzťah bol úplne okrajový.

Emočne som tiež čakala viac. Príbeh ma len niesol, no slzičky sa nekonali ani extrémne zaujatie či nedočkavosť. Pravdou však je, že som chvíľu uvažovala nad zaradením knihy medzi trilery, lebo sa tam dialo všetko možné a skutočným nositeľom emócií bolo napätie.

Ale čo som ja vlastne za kráľovnú?
Moja matka povedala, že som na to dosť silná a statočná.
Ale to ja nie som a preto nestojím za nič. 
Mama? Čo sa to s nami stalo? Ako je možné, že ty si mŕtva
a ja som sa stala kráľovnou krajiny, ktorej sa nemôžem ani dotknúť?
str. 182

Štýl & Čítavosť
Kristin napísala knihu ako Kristin - vynikajúco. No nestačilo to. Nestačilo to na to, aby som sa začítala a úplne ponorila do deja. Často som si robila prestávky a mala som pocit, akoby tá kniha nemala konca. 

Dojem & Odporúčania
Rozhodovanie o dojme a hodnotení bolo dosť ťažké. Predchádzajúce dve knihy majú päť hviezdičiek a oprávnene, no na Bitterblue som mala vysoké očakávania (najmä po Ohnivej, ktorá patrí medzi moje najobľúbenejšie kúsky), ktoré bohužiaľ nesplnila. Bola o malý kúsoček horšia než dve predchádzajúce, preto by som jej nemohla dať päť hviezdičiek, no na druhej strane sa mi štyri zdajú málo. Urobím výnimku a dostane 4,5 lebo aj keď mi v nej niečo chýbalo, je to skvelo napísaná kniha so zaujímavým príbehom.

+ odporúčam: ak sa vám páčili predchádzajúce diely, nenechajte si Bitterblue ujsť, pokračovanie vás udrží v napätí
- neodporúčam: ak ste nečítali predchádzajúce knihy, tak radšej prečítajte tie, lebo aj keď je Bitterblue voľným pokračovaním a teda nemusíte mať najprv načítane minulé diely, myslím, že by príliš nezaula

4,5 hviezdičky
(GR: 4)

5 komentárov:

  1. ach, ticho závidím, ja som ešte nemala čas prečítať ani Ohnivú, ale hádam bude Ježiško dobrý a donesie mi Iskrivú pod stromček :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja by som pod stromček odporúčala skôr Ohnivú. :)

      Odstrániť
    2. Ohnivú doniesol Ježiško minulý rok, len som sa k nej ešte nedostala :/

      Odstrániť
    3. To musíš byť fakt zaneprázdnená, ak si to nestihla :)

      Odstrániť
  2. Skvele napísané, v podstate súhlasím - Bitterblue sa mi páčila trošku menej ako predchádzajúce dve knihy (asi to bolo tým miernym nedostatkom romantiky:P), no začítala som sa do nej... Takže predsa len 5 hviezdičiek. A dúfam, že Kristin zase niečo napíše, je geniálna spisovateľka.
    Btw: Z tých šifier si nič nerob. Mne to tiež nejako extra nedochádzalo, tak som na ne kašľala.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)