25. novembra 2012

Recenzia: Znovuzrodenie (Upírske denníky #11)

autor: L. J. Smith
názov: Upírske denníky 11 - Znovuzrodenie
originálny názov: The Vampire Diaries: The Hunters #1 - Phantom
séria: The vampire diaries
rok vydania: 2011; SR: 2012 (Fragment

Elena Gilbertová a jej priatelia zachránili svoje mesto Fell's Church pred zlými silami odhodlanými zničiť ich, lenže za jeho oslobodenie zaplatili vysokú cenu - Damonov život. Damonova smrť všetko zmenila. Elena so Stefanom konečne môžu byť spolu. Dokáže však Elena na Damona zabudnúť?
Zatiaľ čo sa jej po nociach sníva o tom, že sa s Damonom stretáva, okolo Fell's Church sa sťahujú ďalšie temné sily, horšie, než kedykoľvek predtým, pretože napádajú priamo ľudské srdcia…

Smith je svojimi knihami známa široko ďaleko, či už sa páčia, alebo aj nie. Jej série majú takmer vždy veľmi dobrý námet, len spracovanie pokrivkáva za myšlienkami. Dokonca aj seriálový režiséri si to uvedomujú a pri filmovaní použijú maximálne niekoľko hlavných myšlienok a zopár mien. Upírske denníky a rovnako aj Tajný kruh boli sfilmované do rovnomenných seriálov, ktoré sa takmer vôbec na knihy nepodobajú, ale zožali obrovský úspech medzi mladými ľuďmi po celom svete.  

Veselo som sa pustila do ďalšieho pokračovania série bez konca. (kedysi po FB putoval vtip, že všetko má svoj koniec, len Ordinácia v ružovej záhrade nie. no tá už skončila a upírske denníky sú stále tu). Po tom predchádzajúcom, je to naozaj zázrak, lebo zabitie Damona je takmer neodpustiteľné. Hovorím takmer, pretože v tomto dieli zázračne ožije. A to je jeden z dôvodov, prečo som si to chcela prečítať. A potom aj fakt, že prichádza ešte niečo oveľa temnejšie. Uf, čo temnejšie môže toto mesto ešte postihnúť?

Môže ho postihnúť ... niečo veľmi temné, horšie než kitsune, ale v tejto knihe sa ešte nedozvieme, čo to skutočne bude. Akuráť, že je to naozaj hrozba a pokúša sa zabiť jednotlivých členov skupiny, a navyše tí pred tým dostanú varovanie. Ďalšiu časť zápletky tvorí prebúdzajúci sa Damon a Elenine úvahy, že ktorého z bratov miluje viac. (skoro, keď jeden je údajne mŕtvy)

Postavy sa vôbec nemenia, iba Elena ma irituje stále viac a viac. Jej panovačnosť ide na nervy všetkým, dokonca aj Stefanovi (hurá! nie som sama) a Bonnie už začína poriadne vytáčať. Možno sa dočkáme aj nejakej hádky v budúcom dieli, to by ma potešilo, keďže na rozdiel od televíznej adaptácie, kde Bonnie neznášam, v knihe je mojou najobľúbenejšou postavou - samozrejme, hneď po Damonovi.


Zhrniem to: Elena je ešte otravnejšia, Bonnie mi hovorí zo srdca, Damon sa príliš nevyskytuje, Stefan je zúfalý a stráca kontrolu, Meredith žiarli a pribudne nová postava Taylorovho bratranca, ktorá sa zatiaľ príliš neprejavila, ale predstavuje potenciálne nebezpečenstvo.

Romantika, emócie sú aj nie sú v tejto knihe. Sústredenie celého deja je smerované na Elenu a ona mi je nesympatická, plus sa mi zdá veľmi chladná. Nedokážem si ju spojiť s prežívaním emócií, a preto vo mne nič z jej pohľadu emócie nevyvolalo. 

Dojem & Odporúčania
Táto séria je jeden nekonečný príbeh a už je veľmi nudná a zúfala. Vymyslieť hocičo, len nech to pokračuje ďalej. Mne by bohato stačili prvé tri diely ako plánovaná trilógia. Potom to šlo všetko z kopca aj keď ani tie prvé tri ma bohvieako nenadchli. No čo už.

+ odporúčam / - neodporúčam: ja už ani neviem, ak chcete čítajte, ak nie nečítajte. mám pocit, že k tomuto už nie veľmi, čo dodať, všetko bolo povedané.

3 hviezdičky len kvôli 

Čítaj ďalej:

* obrázok: OmriKoresh.deviantart.com

4 komentáre:

  1. ja som nečítala ešte ani 1. diel, ale určite by som sa rada pozrela, ako to autorka povymýšľala a zhodnotila či majú lepšiu kreativitu scenáristi toho úžasného filmu alebo ona 8D seriál zbožňujem 8P

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nechcem Ti brať ilúzie, ale knihy sú strašné! Na seriál nedám dopustiť, ale toto..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ty kokooos. Táto séria je nekonečná, je to ešte horšie ako so školou noci. Má tam tá autorka o čom písať?

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nie, autorka už o čom písať nemá. Zasa raz sa táto séria natiahla. Koniec mal byť desiaty diel. Ibaže tam zomrel Damon, čo by bolo neodpustiteľné, myslím, že to by jej fanúšikovia nikdy nezabudli. No a tak napísala ešte 3-dielne pokračovanie, ktoré jej odmietli vydať a tak TVD: Hunters píše ghost writer - ale nijakú zmenu štýlu nebadať. :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)