15. decembra 2012

Recenzia: Fifty Shades Darker (Fifty Shades #2)

autor: E. L. James
názov: Fifty Shades Darker
originálny názov: Fifty Shades Darker
séria: Fifty Shades | Päťdesiat odtieňov
rok vydania: 2011 (The Writer's Coffee Shop Publishing House)
GR: 3.96

Daunted by the singular sexual tastes and dark secrets of the beautiful, tormented young entrepreneur Christian Grey, Anastasia Steele has broken off their relationship to start a new career with a Seattle publishing house. But desire for Christian still dominates her every waking thought, and when he proposes a new arrangement, Anastasia cannot resist. They rekindle their searing sensual affair, and Anastasia learns more about the harrowing past of her damaged, driven, and demanding Fifty Shades. While Christian wrestles with his inner demons, Anastasia must confront her anger and envy of the women who came before her and make the most important decision of her life. 

E. L. James je vydatá matka dvoch detí, pracuje pre televíziu a žije v Londýne. Fifty shades of Grey je jej prvá kniha a v súčasnosti už dopísala celú trilógiu. Kniha sa zrodila ako fanfiction k bestsellerom od Stephanie Meyer Twilight ságy. 

Obálky celej série sa mi páčia, preto nebudem zdržovať a prejdem rovno k recenzii. (trailer som nehľadala a nemyslím, že je nejaký knižný len fan-mady)

Pokračovanie tejto láskyplnej love story je dychvyrážajúce. Začína zľahka, odpustením, samozrejme, dosť sladkým a nehorázne milým. Christian sa snaží bojovať so svojime démonmi a Ana mu v tom pomáha. Nie vždy efektívne, no aj snaha sa cení.

Fifty shades darker plynie veľmi dynamicky, stupňuje divákove emócie aj napätie a vyústi. Hm, prinajmenšom nečakane. Páčili sa mi konflikty, najmä Mrs. Robinsonová, hoci mi poriadne liezla na nervy, urobila super vietor.

Viac som cítila predlohu Twilightu. (možno samovoľne, alebo preto, že mi Lyn uviedla názorné príklady :D) A čo? Podľa Twilight ságy boli napísané oveľa horšie knihy, takže si nemyslím, že to bude niekomu prekážať. (mne určite nie)

by PushyGirlTorella.deviantart.com
A teraz to najdôležitejšie. CH-R-I-S-T-I-A-N. V prvej časti bol panovačný a očarujúci. V tejto je panovačný, očarujúci a navyše aj veľmi otvorený. (ja som vedela hneď, že mal, chudáčik, ťažké detstvo!) Vážne ma jeho príbeh dosť ... (nechcem povedať, že dojal - lebo som neplakala ani ma veľmi nezasiahol z toho istého dôvodu) šokoval. To bude asi správne slovo. Na jeho mieste by som tiež nechcela, aby ma ktokoľvek chytal. Ana bola jednoducho Anou - vydesenou, mierne detskou a hlavne veľmi bellovskou, čo dodať? Všetci si to určite viete predstaviť.

Čítanie na jeden dúšok je pre Fifty Shades typické. Keď raz začnete, tak neviete prestať, kým sa nedostalene na poslednú stranu a nevydolujete aj posledné slovo. Takéto knihy zbožňujem. Strašne sa mi páčia aj maili, čo si tí dvaja píšu, hlavne tie originálne podpisy.

Fifty Shades of Grey ma dohnalo k slzám. Pokračovanie už nie. A vlastne áno. Teraz mi došlo, že som plakala, no čo som veľmi citlivá. Stále však platí, že som sa usmievala ako decko a občas aj chichotala. A občas som nemohla uveriť Aninej priblvlosti. Čo už, niekto nie je dokonalý - ani len v knihách nie.

Prvá kniha ponúka veľa sexu, druhá už ponúka okrem neho aj nejakú tú romantiku, zamilovanosť, dôveru a vyhliadky na vážnejší vzťah. Napriek tom, že Ana sa to snaží sabotovať.

Dojem & Odporúčania
Táto časť poskytuje veľké množstvo Christiana, takže moje očakávania úplne naplnila. Navyše som dostala aj dávku napätia a romantiky. Takže hodnotenie je jasné.


- odporúčam: ak sa vám páčila prvá kniha alebo chcete zažiť nový spôsob Súmraku
- neodpurúčam:  ak vás podobné témy a praktiky totálne odpudzujú

5 hviezdičiek

čítaj ďalej:

9 komentárov:

  1. pekna recenzia aj ked ja som bola z tohto pokračovania totalka sklamana. Stale tie iste opisy, sex dookola a o ničom ... Christian bol super len Ana blba jak trubka. U Belly mi to tak nevadilo no tuto ma to vyslovene vyrušovalo ...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ja som teraz dočítala prvú časť, myslela som, že to bude oveľa horšie, ale nakoniec som tomu dala 4* a neviem sa dočkať pokračovania :D normálne rozmýšľam, že nebudem čakať na pokračovanie v slovenčine, ale zadovážim si to v AJ :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ver mi, algličtina v tejto knihe je úplne jednoduchá - vhodná aj pre začiatočníkov. A určite neváhaj, pusti sa do toho. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja sa ešte len chystám na 1. diel 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ty počuj, ja som ti tam uviedla názorné príklady? :D :D Veď to bolo dosť očividné! :D

    No ja som fakt zvedavá, či bude dvojka taká, ako o nej hovoríš. Ale stále si neviem predstaviť, že by som pri Fifty Shades vyronila slzy. Táto kniha na mňa pôsobí úplne inak ako na ostatných a nechápem prečo. Stále sa mi z nej chce smiať. Nehovorím, že píše autorka zle, len mi to niekedy pripadá, ako by si okrem príbehu od Stephanie požičala ešte aj štýl písania.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Áno, presne ty si mi dala príklady, čo sa už nepamätáš? Ja som to dovtedy ani veľmi nevnímala.

    Plakala som, ale asi nie z dôvodov, ktoré ty myslíš - t.j. od dojatia. Boli to skôr slzy zmätku/šoku aj keď som vedela, že ešte bude pokračovanie. A štýl Jamesovej sa mi páči. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. S tými príkladmi sa mi tuším niečo marí, ale len hmlisto :D
    Tak ja som plakala najviac pri Jantárovom ďalekohľade, pri Hollowed, HP, alebo aj pri Clockwork Prince :D To sú také moje najtrápnejšie momenty :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Pri ďalekohľade som plakala aj ja - dlho a poriadne. Stračne ma celý ten koniec vytočil a od vtedy sa na tú sériu nemôžem ani pozrieť. A pti Clockwork Prince som tiež plakala kvôli Willovi. (HP ani nespomína - Snape bol jednoducho chudáčik a koho jeho príbeh nedojal, tak má srdce z kameňa)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Teba to vytočilo? Akože podľa mňa to bolo super, tiež som sa pýtala samej seba "prečo?!", ale páčilo sa mi to. Fakt... a trhalo mi to srdce, to som sa fakt vtedy naplakala.
    Hej, aj ja som plakala kvôli Willovi. Áááá to som myslela, že hodím do koša celý dokument, tak ma to naštvalo!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)