14. júla 2013

Recenzia: Fifty shades of Grey (Fifty Shades #1)

autor: E. L. James
názov: Fifty Shades of Grey | Päťdesiat odtieňov sivej
originálny názov: Fifty Shades of Grey
séria: Fifty Shades | Päťdesiat odtieňov
rok vydania: 2011 (Vintage)
GR: 3.60

When literature student Anastasia Steele goes to interview young entrepreneur Christian Grey, she encounters a man who is beautiful, brilliant, and intimidating. The unworldly, innocent Ana is startled to realize she wants this man and, despite his enigmatic reserve, finds she is desperate to get close to him. Unable to resist Ana’s quiet beauty, wit, and independent spirit, Grey admits he wants her, too—but on his own terms. Shocked yet thrilled by Grey’s singular erotic tastes, Ana hesitates. For all the trappings of success—his multinational businesses, his vast wealth, his loving family—Grey is a man tormented by demons and consumed by the need to control. When the couple embarks on a daring, passionately physical affair, Ana discovers Christian Grey’s secrets and explores her own dark desires.

E. L. James je vydatá matka dvoch detí, pracuje pre televíziu a žije v Londýne. Fifty shades of Grey je jej prvá kniha a v súčasnosti už dopísala celú trilógiu. Kniha sa zrodila ako fanfiction k bestsellerom od Stephanie Meyer Twilight ságy.

Obálka sa mi páči, hoci mi najprv nedošlo, že je tam kravata, respektíve prečo je tam kravata. Nebojte, počas čítania na to prídete tak ako aj ja. Trailer som nenašla, aspoň nie taký, aký by som si chcela pozrieť nieto tu ešte zverejniť. Niečo sa v poslednej dobe šušká o filme, tak sa nechajme prekvapiť.

Už pred tým, než som sa rozhodla knihu si prečítať som o nej veľa počula. Polovica tvrdí, že je to na nič kniha, druhá opak - je perfektná. Rozhodla som sa to preskúmať osobne a k čomu som dospela, to sa o chvíľočku dozviete. Najprv by som chcela povedať, že aj keď FSOG vznikala ako fanfiction k Súmraku, ja osobne som to vôbec tak nepociťovala, ani jedenkrát som nemala pocit nejakej podobnosti a pravdupovediac, táto kniha sa mi zdala dynamickejšia.

Študentka, Anastasia, pred ukončením školy namiesto učenia sa na skúšky, musí zastúpiť kamarátku a vyspovedať pre školský časopis pána Greya, hviezdu vo svete obchodu a podnikania. Tak sa zrodí veľká láska až za hrob, ale nie kecám. Tak sa zrodí vzťah založený na ... hm, je to vôbec vzťah?

by Azarela90.deviantart.com
“Would you like a drink?” Politeness wins out over everything else I’d like to say.
“No, thank you, Anastasia.” He smiles a dazzling, crooked smile, his head cocked slightly to one side.
Well, I might need one.
“So, it was nice knowing me?”
Holy cow, is he offended? I stare down at my fingers. How am I going to dig myself out of this? If I tell him it was a joke, I don’t think he’ll be impressed. 
| str. 135

Celá kniha je o tom, ako sa pán Grey snaží presvedčiť Anastasiu, aby sa stala jeho podriadenou partnerkou. Napriek tomu sa stále niečo deje a kniha sa veľmi dobre číta. Angličtina je veľmi jednoduchá, až ma tie vetné konštrukcie prekvapili. Zlepšila som si slovnú zásobu, čo sa týka rôznych spôsobov trestu, čo nie je prekvapujúce vzhľadom k téme knihy, no zarazilo ma, koľkými spôsobmi sa dá povedať udrieť.

Ana je často porovnávaná s Bellou, dokonca je vraj ešte hlúpejšia než Bella. Nevšimla som si to, ale vôbec. Ane som neprikladala nejakú veľkú dôležitosť. Jej správanie je "divné" podľa hate polovice, ale aká by to bola kniha, ak by povedala Greyovi: ,,Choď do čerta!" Nebola. A potom, Mr. Grey je zložitý charakter. Normálne som si ho obľúbila, asi pretože mal veľmi biedne detstvo a to sa na ňom muselo nejak podpísať, nehovoriac o Mrs. Robinson.

Zástancovia romantiky si prídu na svoje, aj keď je kniha o sexe. Dovolím si tvrdiť, že sa o ňom viac rozprávajú než by ho praktizovali a keď už ho praktizujú nie je to také strašné, akoby som čakala po všetkých tých negatívnych recenziách a samotných pravidlách či rozhovoroch opísaných v knihe. Ana je do pána Greya zamilovaná, čo je jasné na prvý pohľad a Mr. Grey je zamilovaný do nej. To je isté a snaží sa jej prispôsobiť, ibaže to nie je také jednoduché. 

Čo sa týka samotného štýlu písania knihy, tak ma zo začiatku zlostilo stále opakovanie niektorých viet ako napríklad I flushed. Chudák, Ana, sa červenala ešte aj keď sa na ňu pozrel zákazník v obchode, kde pracuje. Ďalej tam bolo neustále opakovanie niektorých viet, no v konečnom dôsledku som si na to zvykla a na konci som ich už ani nevnímala ako rušiace.

Dojem & Odporúčania
Hoci som vedela približne, ako sa prvá kniha končí, nečakala som, že ma to ... dojme? Žeby to bolo to správne slovo? Nech je ako chce, plakala som a asi hlavne kvôli Christianovi, z ktorého mám pocit, že by sa chcel zmeniť, len nevie ako na to. A navyše, som sa skoro celý čas priblblo usmievala. Aj to je plus, no nie?

+ odporúčam: je dobré urobiť si na knihu názor a neveriť všetkému, čo sa popíše, ak sa pre ňu rozhodnete, pristupujte k nej s otvorenou mysľou
- neodporúčam: ak vás podobné témy a praktiky totálne odpudzujú

5 hviezdičiek  
lebo Christian je postava, ktorej vývoj si nenechám
ujsť a už postupujem na ďalší diel

7 komentárov:

  1. Ja ju čítam tak pomaličky, občas ju odložím, pustím sa do niečoho iného a opäť sa k nej vracia. Dalo by sa povedať, že si ju vychutnávam :) Ak by som sa nad tým racionálne zamyslela, tak je to v podstate o ničom a zbytočne zdĺhavé, ale ja sa nad tým nehodlám zamýšľať, takže sa mi kniha páči, takým nejakým zvláštnym spôsobom. Ale veď v konečnom dôsledku ej celý príbeh zvláštny :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sa od tejto dérie nedokážem odtrhnúť. Už pomaličky končím druhý diel. A ten je ešte 100000x lepší než tento. Uf, som zvedavá, neviem si predstaviť, že by ich posledný mohol ešte prekonať. :)

      Odstrániť
  2. Mně Ana ani Grey zase tolik nevadili, moje 3 hvězdičky jsou spíše z toho důvodu, že mě druhá polovina knihy docela nebavila, protože se tam dost opakovaly stále ty samé scény. Myslím, že kdyby tu knihu vzal do ruky nějaký editor, který by autorce něco proškrtal a doporučil by jí rozšíření slovní zásoby, bylo by to mnohem lepší. Bohužel, self- published kniha. Jinak druhý díl si přečtu, ale "odvázaná" z toho nejsem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Druhá polovica, no je možné, že sa to opakovalo, keďže sa tam aj určité frázy často opakujú, no zdá sa mi to ako príjemné čítanie. :)

      Odstrániť
  3. Ja som teda zástancom romantiky aj sexu a v tejto knihe som si neprišla na svoje ani pri jednom. :D Chýbala mi tam hĺbka alebo proste niečo, čo pri dobrých knihách vždy nájdem. Originalitu? Akciu? Ťažko povedať. Ale v podstate je pravda, že kniha má veľa rôznych ohlasov. Mne sa napríklad nepáčila a napísala som svoje dôvody, ale chápem, prečo je taká populárna a prečo sa ľuďom páči. Bohužiaľ, tie scény ma nešokovali, skôr som bola pri niektorých pobúrená a charaktery sa mi nezdali veľmi dobre premyslené.
    Narozdiel od teba, Twilight som tam videla skoro všade a zrejme aj keby som nečítala, že je to FF na Twilight, povedala by som, že sa to na to podobalo. Anastasia bola rovnako nemotorná ako Bella, o dosť naivnejšia. Potom Christianova rodina a to, ako sa k sebe všetci správali. Mia bola totálne ako Alice dva. Anastasin otec Charlie dva a... neviem, vadilo mi to.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keď to takto zhrnieš, tak áno Twilight sa tam dá nájsť, ale predtým som sa nad tým vôbec takto nezamýšľala. :) A čo sa týka hĺbky, ja si myslím, že Christian je charakter - možno zlomený, no o zo zaujímavejší a druhý diel to len potvrdzuje! :)

      Niektoré scény aj mňa zarazili a pýtala som, či je autorka v poriadku - napríklad tie zmluvy (WTF?), no na druhej strane, keby od neho utiekla, nebola by kniha, no nie? Inak, moja kamoška to začala čítať, lebo som ju s tým otravovala, ale prestala - že vraj je tam málo "takých tých scén" :D

      Odstrániť
  4. Málo? Asi jej niečo veľmi chýba v normálnom živote, veď každá druhá veta bola: "Ideme si zatrtkať, bejby?" :D Akožééé.
    Dvojka. No ja keď sa k nej dopracujem, to bude zázrak. Keď vyjde, vypýtam si ju, ale nejako si kvôli pokračovaniu nejde vytrhať žily, čo sa o takej Modrej jako safír povedať nedá.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem, že komentuješ. Ak by to bolo možné, prosím nekomentuj ako Anonym, lebo potom sa medzi komentármi strácam. :)